[wpdreams_ajaxsearchlite]

Skolans nya satsning: gratis mensskydd

Med ett knapptryck kommer en tampong ut ur de röda automaterna. Det är en av Praktiska gymnasiet i Karlstads satsningar inför höstterminen.

Inför skolstarten tipsade eleverna om företaget Redlocker som tillhandahåller mensskyddsautomater som kan installeras på arbetsplatser och i skolor. Rektorn Tobias Ejderholm fick kontakt med Redlocker och förde en diskussion med skolans elevhälsoteam som tyckte initiativet var en toppenidé.

– Det är eleverna själva som tagit initiativet, säger rektor Tobias Ejdeholm.

 

Praktiska gymnasiet har tidigare erbjudit gratis skydd till sina elever – men bara genom kaféet och hos skolsköterskan. Eleverna måste själva be om det, och då upplevs det som ett hinder. Med automaterna kan eleverna komma ifrån det och ta när man behöver. På skolan finns det nu tre automater. Vid ett knapptryck kommer det ut en tampong, och den röda automaten låser sig därefter i fyra minuter innan det går att göra en ny utmatning.

 

– På skolan har vi bara praktiska yrkesprogram och många av programmen är traditionellt sett mansdominerade. Så det här sänder signaler till både killar och tjejer att alla är välkomna. Jag hoppas att vi kan normalisera och, i den bästa av världar, inspirera andra, säger Tobias Ejdeholm.

Alla nyheter