[wpdreams_ajaxsearchlite]
Yrkeslärare på Praktiska Gymnasiet

Florist – ett yrke med goda jobbmöjligheter

Om mindre än femton år kommer det att saknas nära 300 000 yrkesutbildade i Sverige, enligt en nyligen publicerad rapport från Svenskt näringsliv. Ett yrke som riskerar att hamna på bristlistan är florist. Trots att chanserna till jobb är goda är det relativt få som väljer att utbilda sig till just florist.

Det vill floristläraren Elin Nyberg på Praktiska Gymnasiet i Skövde förändra.

– Jag vill få mina elever att känna samma passion för yrket som jag gör. Jag får en extrem kick av att förmedla vidare mina kunskaper till andra och jag känner att jag har så mycket att ge mina elever, säger hon.

Vill få fler att upptäcka floristyrket

Arbetsmarknaden för florister är god för den som blir skicklig på hantverket och är serviceinriktad, menar Elin Nyberg.

– Det finns massor av jobb att få. Många företag upplever att det är svårt att hitta utbildade florister och många utbildningar har lagts ner. Många av våra floristelever får jobb redan under gymnasietiden, berättar hon.

Ett skäl till att det inte är fler som utbildar sig till florister är att många har en snäv bild av yrket, tror Elin Nyberg.

– Många tänker nog att man bara kan jobba i blomsterbutik men det är ett brett yrke, inte minst utomlands. Ibland känner jag ”kan inte eleverna bara komma hit, det finns så många möjligheter”, säger hon.

”Sveriges bästa yrkesutbildning”

Idag läser bara var tredje elev på gymnasiet en yrkesutbildning. Det bidrar till en obalans på arbetsmarknaden och flera branscher slår larm om att de har svårt att rekrytera rätt kompetens.

När det gäller floristutbildningarna så tror Elin Nyberg att det också handlar om att elever inte känner till att utbildningarna finns.

-Jag tror att florist är ett yrke som ofta glöms bort lite, jag tror att vi behöver göra mer för att uppmärksamma det. Det är ett fantastiskt yrke och jag vill verkligen bidra till att lyfta det. Mitt mål är att vi ska ha Sveriges bästa yrkesutbildning för framtida florister, säger hon.

Alla nyheter