[wpdreams_ajaxsearchlite]
tjej och kille jobbar säkert med snickeri

Fem år efter studenten har alla jobb.

Svenskt näringsliv har tillsammans med Ekonomifakta sammanställt de gymnasieprogram i Skaraborg som har högst andel elever i arbete fem år efter studenten och vad medianlönen ligger på.

Bygg och Anläggning i Skövde ger jobb

Etta på listan är Bygg och Anläggningsprogrammet på Praktiska Gymnasiet Skövde, både i andelen elever som har jobb och i lön. 100 procent av eleverna har arbete och att medianlönen ligger på 32 950 kronor.

– APL:en är en framgångsfaktor när det gäller att hitta jobb efter studenten, under förutsättning att de sköter sig, säger läraren Ronny Andersson.

– Det som företagen tittar på i första hand är att man har intresset och viljan. Vi har bra samarbete med företagen och det är många som ringer till oss och frågar om vi har elever som kan komma och praktisera, tillägger Jyrki Mäkiaho, även han lärare.

Att många byggprojekt har pågått i närområdet de senaste åren är en orsak till att det har varit lätt att få jobb, menar de. Eleverna själva tycker att det är viktigt att snabbt kunna få jobb efter studenten.

– Att ha möjlighet till mycket praktik var något jag tänkte på innan jag valde program. Det är väldigt lärorikt, säger tredjeårseleven Benjamin Hägglund.
– Jag valde bygg för att jag alltid har varit intresserad av det, men att snabbt kunna få jobb var också viktigt, säger Kasper Sahlberg.

 

Alla nyheter