[wpdreams_ajaxsearchlite]
Bild representerande programmet hotell och turism med anteckningsblock, solglasögon och pass

// Hotell och Turism

Hotell och turism Norrköping

Programmet tränar dig i att vara serviceinriktad och bemöta gäster samtidigt som du planerar möten, resor, evenemang och aktiviteter.

Intresseanmälan

Ikon för Hotell och turism
Hotell och turism

Om inriktningen Hotell och turism

Låter det spännande att få jobba med med hotell, resor och upplevelser? Inom hotell- och turismbranschen får du jobba med människor i små och stora grupper, service är därför en stor del av yrket. Du kan välja att jobba i Sverige eller att flytta utomlands.

Under utbildningen får du lära dig att jobba på ett hotells olika avdelningar, med konferensverksamhet och med turistinformation. Du tränar dig i att vara serviceinriktad och bemöta gäster samtidigt som du planerar möten, resor, evenemang och aktiviteter. I den här branschen får du möta nya människor och chansen att utveckla dina språkkunskaper är stora då du bemöter flera internationella kontakter. Du får också lära dig om marknadsföring, försäljning och entreprenörskap. Efter utbildningen kan du bland annat jobba med evenemang, försäljning, resor, guidning eller i reception. Om du vill plugga på högskola eller universitet kan du välja att läsa kurser som ger dig grundläggande högskolebehörighet.
De kurserna är valbara inom ramen för ditt individuella val.

Utlandspraktik på Hotell- och turismprogrammet

Vi erbjuder utlandspraktik hos våra samarbetspartners i Europa. Du kan bland annat få vara på lyxiga hotell i Venedig och jobba. Projekten finansieras inom ramen för ERASMUS+ via Europeiska Unionen vilket gör att du inte behöver betala för resor, boende, mat eller support på platsen.

 

Jag har lärt mig mycket om t.ex nationella och internationella resmål. Efter praktiken känner man sig mycket mer självsäker och redo inför arbetslivet
Sanne, elev

Praktik på gymnasiet

På gymnasiet kallas praktik för APL (arbetsplatsförlagt lärande). Under din utbildning kommer du att göra APL på ett riktigt företag. Du får öva på och utveckla de moment du lärt dig i skolan men även testa på nya uppgifter för första gången. Din handledare och dina yrkeslärare på skolan ser till att du lär dig det senaste inom branschen. Genom din APL-plats får du ett brett kontaktnät med värdefulla referenser.

Intresseanmälan

Framtida yrken

  • Bokning och försäljning
  • Reception och konferens
  • Turistinformation
  • Våningsservice
  • Guidning
En bild på en tjej som står på en gatan mitt i storstad, bilar kör förbi på vänster och höger sida. Hon har en ryggsäck och ler mto kameran

Hotell- och turismprogrammet

Är du intresserad av att jobba med hotell, resor och upplevelser? I den här branschen får du möta nya människor och chansen att utveckla dina språkkunskaper eftersom yrkesområdena handlar mycket om internationella kontakter. På utbildningen lär du dig bemötande, kommunikation, marknadsföring, försäljning och entreprenörskap. Kom in i en bransch som hela tiden växer världen över.

Poängplan Hotell och turism

GYMNASIEGEMENSAMMA ÄMNEN

600
Engelska 5
100
Historia 1a1
50
Idrott och hälsa 1
100
Matematik 1a
100
Naturkunskap 1a1
50
Religionskunskap 1
50
Samhällskunskap 1a1
50
Svenska 1 / Svenska som andraspråk 1
100

PROGRAMGEMENSAMMA ÄMNEN

800
Besöksnäringen
100
Engelska 6
100
Entreprenörskap
100
Konferens och evenemang
100
Logi
100
Hållbar turism
100
Resmål och resvägar
100
Service och bemötande 1
100

INRIKTNING: HOTELL OCH TURISM

400
Konferens 1
100
Reception 1
100
Frukost och Bufféservering
100
Våningservice 1
100

PROGRAMFÖRDJUPNING

800
Programfördjupning
800

GYMNASIEARBETE

100
Gymnasiearbete
100

INDIVIDUELLT VAL

200
Individuellt val
200
Summa 2900

Inom Hotell och Turism i Norrköping finns bara en inriktning