[wpdreams_ajaxsearchlite]
elev vid bilmotor
Digitalt öppet hus

För att du ska kunna lära känna oss, även om du inte har möjlighet att besöka oss.

Välkommen till Digitalt öppet hus

Hösten 2021 startar äntligen Praktiska Gymnasiet i Norrköping. Det ska bli så kul att få träffa alla nya elever och vi ser fram emot ett spännande läsår.

På den här sidan kan du bland annat kolla på filmer från andra skolor, läsa elevintervjuer och göra en intresseanmälan för att få uppdateringar om vad som händer på skolan.

Har du frågor?
Du är varmt välkommen att höra av dig till mig på telefon: 076-103 76 45 eller mail: patrik.franzen@praktiska.se

Patrik Franzén, rektor

Gör en intresseanmälan!

Vill du veta mer om Praktiska Norrköping och få påminnelser om våra öppna hus? Gör en intresseanmälan så hör vi av oss och skickar inbjudan till alla aktiviteter som sker på skolan.

Kort om Praktiska Norrköping

Praktiska Gymnasiet Norrköping är en yrkesskola full av möjligheter med gångavstånd till stadens resecentrum och stadskärna. Vi kommer att bedriva en verklighetsbaserad undervisning på våra yrkesprogram vilket innebär att du kommer att få driva olika projekt i våra verkstäder där du som elev har en central roll.

Praktiska Gymnasiet finns på 33 andra orter runt om i landet, 81% av våra elever gick vidare till  jobb eller fortsatta studier efter studenten 2020. Praktiska Gymnasiet i Norrköping startar till hösten 2021 i helt nya lokaler, med moderna verkstäder och teorisalar som har den senaste utrustningen. Skolan kommer att finnas på Tullhusgatan 13, i samma fastighet som Factory Fitness ligger i.

Följ oss i sociala medier

Instagram logga  Facebook logga

Elevintervjuer

Se alla elevberättelser

Våra program

Här hittar du våra program. Genom att klicka på ett program ser du vilka inriktningar programmet har.

Bygg och Anläggning

Hos oss har du stora möjligheter till arbete efter examen. På programmet får du kunskap om miljö, säkerhet och hållbart byggande. Du får lära dig att planera och skapa från idé till färdigt arbete. Entreprenörskap är en viktig del i utbildningen och något du lär dig under hela programmet, oavsett vilken inriktning du väljer.

El och Energi

På El och energi blir ditt intresse ditt jobb. Programmet passar dig som är teknisk, gillar elektronik, siffror och att vara serviceinriktad. Du får bland annat lära dig att installera och sköta el-, energi- och vattensystem. Säkerheten är en viktig del i utbildningen, därför får du också läsa arbetsmiljöfrågor om hur du skyddar dig på jobbet och undviker skador

Fordon och Transport

Fordon- och transportbranschen utvecklas hela tiden och kommer att ge dig många spännande utmaningar i arbetslivet. Du får lära dig allt ifrån tekniken i olika fordon till datahantering och problemlösning. Det är ett brett program där du får lära dig att vara serviceinriktad, bli van att arbeta i fordonsverkstad och med datorer och inte minst att arbeta med händerna.

Försäljning och Service

Programmet Försäljning och service ger dig en bred utbildning med många arbetsmöjligheter. Det passar dig som vill jobba med försäljning, brinner för god service och kanske funderar på att starta eget företag. Du lär dig jobba med administration, ekonomi, försäljning och service. Programmet förbereder dig både för anställning på ett företag och för att kunna starta eget.

Hotell och Turism

Är du intresserad av att jobba med hotell, resor och upplevelser? I den här branschen får du möta nya människor och chansen att utveckla dina språkkunskaper eftersom yrkesområdena handlar mycket om internationella kontakter. På utbildningen lär du dig bemötande, kommunikation, marknadsföring, försäljning och entreprenörskap. Kom in i en bransch som hela tiden växer världen över.

Introduktionsprogram

Introduktionsprogrammen finns till för att ge dig som saknar gymnasiebehörighet möjligheten att komma in på ett nationellt program eller att börja arbeta. Du kan läsa introduktionsprogram på alla våra skolor. Programinriktat val (IMV) och Yrkesintroduktion (IMY) går att läsa på de flesta av våra program och skolor. Kontakta skolans rektor för mer information om vad som gäller på din ort.

VVS och Fastighet

På programmet VVS och fastighet får du arbeta fritt och självständigt med den senaste tekniken. Du lär dig att underhålla fastigheter, tekniska anläggningar och system. Du får också kunskap i hur du sparar energi, är miljömedveten, undviker arbetsskador och i att ge god service till kunder.

Kolla på filmer om Praktiska Gymnasiet


Praktik i europa

Praktiska Gymnasiet Norrköping deltar i EuroPraktiska, ett konsortium där vår och många andra skolor samarbetar med företag i Italien, Spanien, Frankrike och Tyskland. Det betyder att du som elev kan söka för att göra utlandspraktik i ca 3 veckor.

Om gymnasievalet

Vårt mål är att din utbildning ska leda till jobb, gärna direkt efter du har tagit studenten. Här går vi igenom viktiga datum och vad du behöver tänka på under gymnasievalet.

18
januari

Nu är det dags för dig att välja gymnasium. Du kan ändra ditt gymnasieval som du vill fram till den 1 februari.

15
februari

Sista dagen att söka till gymnasiet. Du får ditt preliminära antagningsbesked vecka 14.

15
april

Du får ditt preliminära antagningsbesked.

16
april

Nu börjar omvalsperioden. Det innebär att du kan ändra din ansökan eller göra en helt ny.

3
maj

Omvalsperioden slutar. Nu kan du inte göra fler ändringar.

1
juli

Du får ditt slutgiltiga antagningsbesked. Glöm inte att svara på antagningsbeskedet så snart som möjligt.

3
augusti

Reservantagningen startar.

14
september

Reservantagningen avslutas.

Snacka med

SYV

Har du frågor kring ditt gymnasieval? Snacka med en SYV! På snackamedsyv.se kan du helt gratis få råd och tips kring ditt gymnasieval.

Intresseanmälan

Kontakta rektorn

Är det något du saknar på sidan eller bara vill du veta mer om oss är du varmt välkommen att höra av dig till vår rektor.

Patrik Franzén, Rektor

Patrik Franzén

Rektor

076-103 76 45

Vanliga frågor

Behöver jag några förkunskaper för att gå en yrkesutbildning på Praktiska Gymnasiet?

Nej, du behöver inga förkunskaper men du behöver ha ett intresse för att lära dig yrket du vill utbilda dig till.

Vad är Praktiska Gymnasiet?

Praktiska Gymnasiet är 33 gymnasieskolor med yrkesutbildningar där du kan bli allt från målare till frisör. Vårt mål är att du ska ha jobb, helst direkt efter examen. Vi har 13 program, 38 inriktningar över 100 yrkesutgångar.

Vad är APL?

APL står för Arbetsplatsförlagt lärande och betyder att du är ute på praktik i minst 15 veckor.

Om Praktiska Norrköping