[wpdreams_ajaxsearchlite]
Bild representerande programmet hantverk med blommor, saxar, kam, smink och en övervakningskamera

// Hantverk

Hår- och makeupstylist Nacka

Som hår- och makeupstylist är du kreativ varje dag och får du lära dig metoder för att göra skönhets-, trend- och fantasimakeup med tillhörande hårstyling.

Intresseanmälan

Ikon för Hår- och makeupstylist
Hår- och makeupstylist

 • Du lär dig använda olika tekniker för exempelvis bas och skuggning.
 • Du får arbeta kreativt och konstnärligt.
 • Teoretiska kunskaper om olika tekniker, produktkunskap, trender och historia samt ekonomi.
 • Du får driva ditt eget UF-företag och lär dig mer om eget företagande, ekonomi, marknadsföring och försäljning.
 • Diplomering som hår- och makeupstylist med yrkesprov.
 • Genom praktiken kommer du ut i arbetslivet på riktigt vilket även ger dig ett brett kontaktnät inom branschen med värdefulla referenser.
 • Väldigt goda jobbchanser, du blir eftertraktad på arbetsmarknaden.
 • Från och med 2023 ingår grundläggande högskolebehörighet på alla yrkesprogram vilket ger dig möjlighet att plugga vidare. Du kan även välja bort högskolebehörigheten och fördjupa dig i dina yrkeskurser.

Poängplan för Hår- och makeupstylist hittar du längre ner på sidan ⇣

Om inriktningen Hår- och makeupstylist

Utbildningen till hår- och makeupstylist passar dig som är kreativ, tycker om att skapa och vill arbeta inom skönhetsbranschen. Som hår- och makeupstylist får du ett varierande jobb där du möter nya människor varje dag.

Efter studenten blir du diplomerad hår- och makeupstylist. Du kan bland annat arbeta i butik där du möter kunder eller arbeta som frilansande stylist. Då kan du få uppdrag inom TV, film, teater, foto eller inrikta dig på exempelvis bröllop. Vissa av våra elever väljer att vidareutbilda sig till maskör där du bland annat får lära dig perukteknik, avancerade specialeffekter och att gjuta masker.

Praktiskt

Under utbildningen får du lära dig allt inom makeup. Vi börjar med grunderna och skapar ett naturligt resultat för att senare gå vidare till bröllopssminkningar, fest, dragqueen och catwalk. När du börjar hos oss får du får du ett kit med penslar och makeup som du arbetar med under hela utbildningen. Vi arbetar utifrån ett färgutbildningssystem som är framtaget utefter vad man ska kunna göra för branschdiplomeringen. Du kommer få olika uppdrag och efter hand lära dig avancerade tekniker där vi arbetar på modeller. Du lär dig all teknik från att lägga bas, skuggning till att arbeta kreativt och konstnärligt med att skapa en look av olika material. Vi tar ofta inspiration från olika konstverk och kreationer och skapar smink och hår utefter det. Hos oss kan du även lära dig lashlift och browlift.

Teoretiskt

Under utbildningen ingår det även teoretiska övningar som är viktiga för att kunna bli en skicklig stylist. Du får lära dig om produkterna vi använder och innehållet i dem. Det är viktigt att förstå varför vissa produkter lämpar sig bättre på olika hudtyper, eller varför vissa produkter ser bättre ut genom kameralinsen på en inspelning än andra. Du kommer få lära dig mycket om olika trender och historia och hur modet såg ut förr.

På Praktiska Gymnasiet Nacka använder vi en digital plattform som heter SmartStyling där du har tillgång till alla moment och uppgifter vi gör på utbildningen. Mycket av det praktiska och teoretiska vi lär oss i skolan är kopplat till det du gör på praktiken, på så sätt har du genom SmartStyling enkel tillgång till uppgifterna och kan checka av momenten du ska lära dig. Vi kopplar även in kurserna som rör service och ekonomi till plattformen eftersom du kommer lära dig om olika materialkostnader och eget företagande. Vi pratar mycket om hur man som makeupstylist erbjuder rätt service och levererar det resultat som kunden efterfrågar och blir nöjd. Att bygga en kundkrets inom branschen är A och O för att få en fungerande verksamhet.

Certifiering för Hår- och makeupstylist

Inom branschen finns det olika diplomeringar. När du går ditt sista år hos oss får du göra ett yrkesprov som ger dig en diplomering via FÄRG på att du är en utbildad makeupstylist. Diplomeringen är internationell vilket ger dig möjlighet att arbeta utomlands om du vill resa och upptäcka världen. När du utbildar dig till hår- och makeupstylist behöver du göra 270 timmar som lärling innan du kan ta ditt gesällbrev inom makeup. Det är ett bevis på högre kvalifikationer som du kan ansöka om när du gjort alla dina lärlingstimmar. Du har även möjlighet att ta certifiering inom lashlift, browlift, löshår och spraytan för att bredda dig ännu mer.

Högskolebehörighet

Från hösten 2023 innehåller alla yrkesprogram de kurser som krävs för att få grundläggande högskolebehörighet. Du behöver alltså inte välja till några kurser om du vill plugga vidare på högskola eller universitet. Däremot kan du välja bort högskolebehörigheten, om du istället vill fokusera på dina yrkeskurser. Du börjar läsa de högskoleförberedande kurserna i årskurs 2 och kan då bestämma hur du vill göra. Alla våra program ger dig flera valmöjligheter efter studenten, oavsett vilka kurser du väljer att läsa.

Praktik på gymnasiet

På gymnasiet kallas praktik för APL (arbetsplatsförlagt lärande). Under utbildningen kommer du att göra APL på ett riktigt företag. Här får du chans att testa på de moment du lärt dig i skolan och utveckla dina kunskaper samtidigt som du får en fot in i arbetslivet. Vi hjälper dig att hitta en APL-plats, men vill du vara på ett specifikt företag går det bra att söka en egen APL-plats. Vi arbetar hårt med kvalitén så att du som elev hamnar på ett företag där du trivs.

Hos oss kan du välja att läsa som lärling. Då sker minst 50% av skoltiden på en arbetsplats och du får möjlighet att lära dig ännu mer om yrket. Dessutom tillgodoräknas även dina lärlingstimmar så att du kan ansöka om gesällbrev snabbare. På Praktiska Gymnasiet har vi riktigt bra samarbeten med branschen och har många lärlingsplatser att erbjuda våra elever. Vårt samarbete med Art of Makeupschool gör att vi har många kvalitativa och roliga arbetsplatser att erbjuda där tidigare elever har fått vara med på uppdrag inom TV och film.

Våra lokaler på Praktiska Nacka

På skolan har vi en egen salong som är utrustad enligt branschens kriterier med det vi behöver för att ge dig en kvalitativ och rolig utbildning. Vi har olika typer av ljussättningar med 14 makeup-platser, stylingverktyg och mängder av produkter. I salongen kan du även lära dig göra manikyr och lättare nagelteknologi. Vi brukar ta in kunder och modeller på salongen för att du ska få en så varierande utbildning som möjligt.

Intresseanmälan

Framtida yrken

 • Hår- och Makeupstylist

Kort info

 • Sökkod: HVFRS
 • Program: Hantverk
 • Inriktning: Frisör, barberare och hår- och makeupstylist

Vad händer under dina
tre år hos oss?

elev som blir sminkad

Årskurs 1

Under ditt första år hos oss får du lära dig olika baser och rengöring med anpassning till olika hudtoner och ansiktsformer. Du lär dig om huden och grunder för makeup för att sedan gå in på frans- och brynfärgning samt introduktion av hår i frisörkursen. Vi pratar mycket om olika produkter och dess innehåll samt färg och form i styling. Under första året samarbetar vi med de som utbildar sig till barberare och frisörer i olika projekt.

elever som stylar hår

Årskurs 2

I andra året på utbildningen fördjupar du dina kunskaper och vi avancerar tekniker och moment. Vi går in mer på trender och catwalks och jobbar utifrån uppdrag som frilansande makeupartist. År två kretsar kring det kreativa skapandet och vi går igenom olika årtal inom makeup och hår. Du kommer även få lära dig hur man fotar i studio med olika ljussättningar inom foto, film och tv. I år två börjar vi även öva inför skol-SM inom frisör och stylist som är en nationell tävling där elever från alla stylist- och frisörskolor tävlar i olika grenar mot varandra.

elever som stylar hår

Årskurs 3

I år tre tar vi ut svängarna ytterligare och avancerar oss i olika tekniker. Du kommer bland annat få arbeta fantasifullt och skapa karaktärer med specialeffekter. Du kommer även få skapa och driva ditt eget UF-företag där kurserna inom ekonomi och service kommer till stor användning. I år tre övar vi inför diplomeringen som sker i slutet av året då du ska göra ditt yrkesprov.

En person sitter ner och blir sminkad. Personen i fokus står och penslar rött läppstift på personens läppar

Hantverksprogrammet

Hantverk är den perfekta utbildningen för dig som vill använda händerna till att skapa och arbeta med ett kreativt serviceyrke med mycket kundkontakt. Du får lära dig att planera och skapa från idé till färdig produkt. Entreprenörskap är en viktig del i utbildningen och något som du lär dig under hela programmet, oavsett vilken inriktning du väljer. Många som går på Hantverksprogrammet startar eget företag efter studenten.

Poängplan Hår- och makeupstylist

GYMNASIEGEMENSAMMA ÄMNEN

600
Den här poängplanen är för läsår 22/23, inför läsår 23/24 kommer alla program vara högskoleförberedande, vissa ändringar kommer att ske.
Engelska 5
100
Historia 1a1
50
Idrott och hälsa 1
100
Matematik 1a
100
Naturkunskap 1a1
50
Religionskunskap 1
50
Samhällskunskap 1a1
50
Svenska 1 / Svenska som andraspråk 1
100

PROGRAMGEMENSAMMA ÄMNEN

400
Entreprenörskap
100
Hantverk - introduktion
200
Tradition och utveckling
100

INRIKTNING: HÅR OCH MAKEUPSTYLIST

300
Frisör
200
Material och miljö
100

PROGRAMFÖRDJUPNING

900
Programfördjupning
900

GYMNASIEARBETE

100
Gymnasiearbete
100

INDIVIDUELLT VAL

200
Individuellt val
200
Summa 2500

Inriktningar inom Hantverk i Nacka

Barberare

Barberare

Yrket passar dig som är kreativ och intresserad av mode och trender. Du får kunskap om olika klipptekniker, kundservice och eget företagande.

Frisör

Frisör

Utbildningen till frisör passar dig som vill arbeta kreativt och har ett intresse för färg, form och skapande.