[wpdreams_ajaxsearchlite]
Bild representerande programmet hantverk med blommor, saxar, kam, smink och en övervakningskamera

// Hantverk

Barberare Nacka

Som barberare får du ett kreativt jobb inom en snabbväxande bransch och du får lära dig olika klipp- och skäggtekniker samt rakning.

Bjud in mig till öppet hus!

Ikon för Barberare
Barberare

 • Du får kunskap om klipp- och skäggtekniker samt rakning.
 • Du får testa på att göra behandlingar för olika hårtyper och skägg.
 • Vi går igenom färg- och produktlära, begrepp och terminologi för branschen samt miljö och sortering.
 • I årskurs 3 kommer du driva ditt eget UF-företag och får lära dig om eget företagande, ekonomi, försäljning och service.
 • Genom praktiken får du komma ut i arbetslivet på riktigt vilket även ger dig ett brett kontaktnät inom branschen med värdefulla referenser.
 • Väldigt goda jobbchanser, du blir eftertraktad på arbetsmarknaden.
 • Från och med 2023 ingår grundläggande högskolebehörighet på alla yrkesprogram vilket ger dig möjlighet att plugga vidare. Du kan även välja bort högskolebehörigheten och fördjupa dig i dina yrkeskurser.


Poängplan för Barberare hittar du längre ner på sidan ⇣

Om inriktningen Barberare

Är du intresserad av mode och trender? Vill du få ett serviceinriktat och kreativt yrke där du får träffa olika människor? Då är utbildningen till barberare något för dig!

Under utbildningen lär du dig att arbeta med helhetskoncept, från att klippa och färga med avancerade tekniker till kundservice och eget företagande. Du får öva på olika tekniker med för att klippa kort hår och lär dig göra en perfekt fade. Vi jobbar även med rakning och utför det på olika modeller med olika hårkvalitéer. Du lär dig att klippa långt hår och anpassar ditt arbete utifrån trender. Vi samarbetar med företaget Nõberu of Sweden som är ett svenskt varumärke för manlig skönhetsvård. Grundaren Iman utbildar våra lärare och elever i det senaste inom barberarvärlden.

Efter studenten kan du börja jobba som barberare. Vår interna slogan för utbildningen är “Den som klipper mest blir bäst!”. Ju mer du klipper och övar, desto skickligare barberare kommer du att bli. Dessutom är det ett yrke du kan utföra i hela världen om du vill resa.

Praktiskt

När du börjar hos oss får du ett frisörkit med olika saxar och kammar, rakknivar och borstar som du får använda under utbildningen. Alla maskiner och verktyg finns i skolans salong där vi övar alla praktiska och teoretiska moment. Under utbildningen kommer du att lära dig allt inom branschen. Det är ett gammalt hantverk som funnits i århundraden och det är viktigt att arbeta noggrant på detaljnivå.

Du kommer lära dig olika klipp och skäggtekniker samt rakning. Alla människor har olika huvuden och hårkvaliteter, det är därför mycket teknik att ta hänsyn till när du tar emot en kund. Om du skulle råka göra ett litet fel när du klipper långt hår går det lätt att dölja men om du gör fel när du gör en fade och rakar kort hår kommer minsta lilla misstag att synas. Därför ligger stor del av utbildningen på att lära sig hantera hantverket och de detaljrika metoderna. Du får även lära dig enklare färgbehandlingar och permanenttekniker. Vi börjar öva på dockor som finns i skolans salong för att senare övergå till att öva på riktiga kunder. På en barberarsalong erbjuds alltid flera olika behandlingar, du får därför lära dig om olika produkter samt omslag med varma handdukar.

Teoretiskt

I utbildningen ingår även viktig teori för att du ska kunna bli en skicklig barberare. Du kommer lära dig begrepp och terminologi för branschen, färglära och produktkunskap. Vi pratar bland annat om olika nyanser och vilka toner som slår ut varandra när du gör en färgning och vilka ämnen och kemikalier produkterna innehåller. En annan viktig teoretisk del på utbildningen är miljö och sortering. Produkterna vi använder innehåller ofta starka kemikalier och det är viktigt att sortera burkar och restprodukter på rätt sätt.

I årskurs tre kommer du att få driva ditt eget UF-företag och inför det kommer du läsa kurser i ekonomi, försäljning, lönsamhet, marknadsföring och digitala kanaler.

Individuellt val på Hantverksprogrammet

Under ditt individuella val kan du välja att läsa kurser om det som intresserar dig mest. Du kan exempelvis fördjupa dig inom klipp- och designtekniker inom hår och skägg. Då får du lära dig mer avancerade detaljer inom klipp- och rakningstekniker. Du kan även välja att läsa en kurs inom service och bemötande. Du får då lära dig mer om kundservice, reklam, reklamation, skyltning och hur du presenterar produkter, varor och tjänster. Du lär dig också om personlig försäljning och bemötande.

Högskolebehörighet

Från hösten 2023 innehåller alla yrkesprogram de kurser som krävs för att få grundläggande högskolebehörighet. Du behöver alltså inte välja till några kurser om du vill plugga vidare på högskola eller universitet. Däremot kan du välja bort högskolebehörigheten, om du istället vill fokusera på dina yrkeskurser. Du börjar läsa de högskoleförberedande kurserna i årskurs 2 och kan då bestämma hur du vill göra. Alla våra program ger dig flera valmöjligheter efter studenten, oavsett vilka kurser du väljer att läsa.

Praktik på gymnasiet

På gymnasiet kallas praktik för APL (arbetsplatsförlagt lärande). Under utbildningen kommer du att göra APL på ett riktigt företag. Här får du chans att testa på de moment du lärt dig i skolan och utveckla dina kunskaper samtidigt som du får en fot in i arbetslivet. Vi hjälper dig att hitta en APL-plats, men vill du vara på ett specifikt företag går det bra att söka en egen APL-plats.

Våra lokaler på Praktiska Nacka

På skolan finns en barberarsalong där du kommer få arbeta och lära dig om allt inom yrket. Salongen är utrustad med de redskap som krävs för att utföra yrket. I salongen övar vi även på kundmottagning, beställning av produkter, leveranser samt går igenom vanligt förekommande betalningsformer på salong.

Bjud in mig till öppet hus!

Framtida yrken

 • Barberare

Kort info

 • Sökkod: HVFRS
 • Program: Hantverk
 • Inriktning: Frisör, barberare och hår- och makeupstylist

Vad händer under dina
tre år hos oss?

Tjej som sprayar hårspray

Årskurs 1

Under första året på utbildningen går vi igenom alla grunder. Vi går igenom olika tekniker som vi senare bygger på och avancerar under år två och tre. Vi går igenom hantering och vård av verktyg och maskiner. Under första läser du tillsammans med hår- och makeupstylisterna samt frisörerna i vissa gemensamma moment som rör hantverksyrkena i stort. Du kommer ut på praktik redan under hösten och får vara ute två dagar i veckan.

Årskurs 2

I årskurs två fördjupar vi kunskaperna från år ett. Du avancerar teknikerna och lära dig nya moment samt får öva på riktiga kunder. Du kommer lära dig mer om kundbemötande, försäljning och produkter och du är ute på praktik tre dagar i veckan.

Årskurs 3

Under sista året på utbildningen avancerar vi oss ytterligare. Det är mycket teknik och teoretisk kunskap som ska sitta inför examen som vi repeterar. År tre är ännu mer kundorienterat och du kommer även få starta och driva ditt eget UF-företag. Du kommer vara ute på praktik fyra dagar i veckan.

Elever på Hantverksprogrammet inriktning frisör i frisörsalongen

Hantverksprogrammet

Hantverk är den perfekta utbildningen för dig som vill använda händerna till att skapa och arbeta med ett kreativt serviceyrke med mycket kundkontakt. Du får lära dig att planera och skapa från idé till färdig produkt. Entreprenörskap är en viktig del i utbildningen och något som du lär dig under hela programmet, oavsett vilken inriktning du väljer. Många som går på Hantverksprogrammet startar eget företag efter studenten.

Poängplan Barberare

GYMNASIEGEMENSAMMA ÄMNEN

900
Engelska 5
100
Engelska 6
100
Historia 1a1
50
Idrott och hälsa 1
100
Matematik 1a
100
Naturkunskap 1a1
50
Religionskunskap 1
50
Samhällskunskap 1a1
50
Svenska 1 / Svenska som andraspråk 1
100
Svenska 2 / Svenska som andraspråk 2
100
Svenska 3 / Svenska som andraspråk 3
100

PROGRAMGEMENSAMMA ÄMNEN

400
Entreprenörskap
100
Hantverk - introduktion
200
Tradition och utveckling
100

INRIKTNINGEN BARBERARE

300
Frisör 1
200
Material och miljö
100

PROGRAMFÖRDJUPNING

900
Programfördjupning
900

GYMNASIEARBETE

100
Gymnasiearbete
100

INDIVIDUELLT VAL

200
Individuellt val
200
Summa 2800

Inriktningar inom Hantverk i Nacka

Frisör

Frisör

Utbildningen till frisör passar dig som vill arbeta kreativt och har ett intresse för färg, form och skapande.