[wpdreams_ajaxsearchlite]
Bakgrundsbild representerade Bygg- och anläggningsprogrammet.

// Bygg och anläggning

Snickare Nacka

Som Snickare inom bygg och anläggning får du en mångsidig arbetsroll med både inomhus- och utomhusprojekt. På vårt Byggprogram inriktning Snickare får du vara med genom hela processen, från start till mål, från skola och praktik till jobb.

Bjud in mig till öppet hus!

Ikon för Snickare
Snickare

 • Du får kunskaper om ritningsläsning, hållfasthetslära, arbetsmiljö och eget företagande.
 • Vi går igenom alla moment som finns när man bygger en villa.
 • Du får arbetskläder och de grundläggande verktyg som behövs inom ditt yrke när du börjar hos oss.
 • Genom praktiken kommer du ut i arbetslivet på riktigt vilket även ger dig ett brett kontaktnät inom branschen med värdefulla referenser.
 • Du får väldigt goda jobbchanser och blir eftertraktad på arbetsmarknaden.
 • Från och med 2023 ingår grundläggande högskolebehörighet på alla yrkesprogram vilket ger dig möjlighet att plugga vidare. Du kan även välja bort högskolebehörigheten och fördjupa dig i dina yrkeskurser.

Om inriktningen Husbyggnad på Bygg- och anläggning

Vill arbeta som snickare och gillar att jobba med kroppen och har en vilja och driv att skapa något från grunden så är detta ett yrke som skulle passa dig perfekt. Inriktningen Husbyggnad riktar sig till dig som vill ha en stor variation i ditt yrke som snickare och tycker det är roligt att arbeta fysiskt och ta ansvar. Som snickare får du arbeta både med stort och smått, från att renovera den lilla lägenheten till att bygga ditt egna hus. Du kommer att få lära dig olika moment inom bygg och anläggning, från hur du gör en grund till att slå i sista spiken i listen. Du arbetar tätt med andra människor inom byggbranschen, det är därför viktigt att du är serviceinriktad och gillar att samarbeta.

Som snickare får du en stor variation av arbetsuppgifter och du kan jobba både inne och ute. Du får vara med och följa hela processen från start till mål och får vara med och se produkten tillverkas.

När du börjar hos oss får du skyddsutrustning och arbetskläder vilket inkluderar arbetsbyxor, tröja, hjälm, skyddsglasögon, handskar, jacka och stålhätteskor. Inne i skolans verkstad och på praktiken kommer du få öva på alla maskiner du behöver kunna för att utföra yrket.

Poängplan för Husbyggnad hittar du längre ner på sidan ⇣

Praktiskt

När du börjar på vår bygglinje får du först lära dig flera olika grundläggande moment och vad som gäller kring säkerhet på en byggarbetsplats. Du får lära dig hur maskiner fungerar och hur du hanterar olika verktyg. En viktig del inom utbildningen inom husbyggnad kretsar kring att bygga stabila stommar för ytterväggar, tak och golv på ett korrekt sätt. Du får lära dig isolera, bygga kök, beklä väggar och tak både invändigt och utvändigt med ytter- och innerpaneler. Du får även lära dig sätta lister och montera dörrar och fönsterkarmar.

Efter dina tre år hos oss ska du ha lärt dig flera olika moment som tillkommer när man bygger en villa. Du får även prova på praktiska arbetsmoment som är gemensamt för bygg- och anläggningsprogrammet såsom arbetsuppgifter inom anläggning, måleri och plåtslageri.

Teoretiskt

Under utbildningen ingår även teori, det är viktigt att kunna läsa ritningar för att allt ska bli rätt. Du får testa på att skapa dina egna grundläggande ritningar med hjälp av ett digitalt ritningsprogram.

Vi går även igenom hållfasthetslära där du lär dig om vilka krafter som verkar på, kring och i en byggnad. Det ger dig grundläggande kunskaper om lasttyper, nedböjningar, armeringsförläggning, tvärkraft, skjuvkraft och moment, samt hur dessa saker påverkar val av byggsystem, takstolslösningar samt dess ingående material och funktioner. 

Du lär dig beräkna samhällets och så kallade eurocoders krav på armering i betong samt tvärsnittskaoacitet och kvalitet på tex trä-balkar, pelare plattor samt olika typer av infästningar. Kursen vävs på ett pedagogiskt vis ihop med fysiken och matematiken och ger en riktigt bra grund att stå på i yrkeslivet.

Vi går även igenom andra teoretiska moment om arbetsmiljö, eget företagande och vad det innebär att vara en god anställd. Du får lära dig beredning vilket innebär att man gör beräkningar på material och arbetstid där det även ingår kunskaper gällande hållbarhet och utveckling. Som snickare är det viktigt att kunna arbeta både ekonomiskt och hållbart för att kunna planera ditt arbete på ett miljövänligt sätt.

Programfördjupning på Bygg- och anläggningsprogrammet

I de kurser som tillhör programfördjupningen får du en ännu djupare kunskap inom husbyggnad. Förutom fördjupade praktiska kunskaper får du veta mer om det tekniska i varje arbetsmoment. Du lär dig bland annat mer om olika konstruktioner, material och beräkningar och ska exempelvis kunna redogöra för varför du väljer ett specifikt material eller en arbetsmetod.

Praktik på gymnasiet

På gymnasiet kallas praktik för APL (arbetsplatsförlagt lärande). Under utbildningen kommer du att göra APL på ett riktigt företag. Här får du chans att testa på de moment du lärt dig i skolan och utveckla dina kunskaper samtidigt som du får en fot in i arbetslivet. Vi hjälper dig att hitta en APL-plats, men vill du vara på ett specifikt företag går det bra att söka en egen APL-plats.

Högskolebehörighet

Från hösten 2023 innehåller alla yrkesprogram de kurser som krävs för att få grundläggande högskolebehörighet. Du behöver alltså inte välja till några kurser om du vill plugga vidare på högskola eller universitet. Däremot kan du välja bort högskolebehörigheten, om du istället vill fokusera på dina yrkeskurser. Du börjar läsa de högskoleförberedande kurserna i årskurs 2 och kan då bestämma hur du vill göra. Alla våra program ger dig flera valmöjligheter efter studenten, oavsett vilka kurser du väljer att läsa.

Bjud in mig till öppet hus!

Framtida yrken

 • Betongarbetare
 • Golvläggare
 • Murare
 • Träarbetare
 • Plattsättare

Kort info

 • Sökkod: BAHUS
 • Program: Bygg och anläggning
 • Inriktning: Husbyggnad

Har du frågor om utbildningen?

Malin Bellander, Rektor

Malin Bellander

Rektor

070-980 49 39

Elev på Bygg- och anläggningsprogrammet, inriktning Husbyggnad, Snickare

Bygg- och anläggningsprogrammet

Hos oss har du stora möjligheter till arbete efter examen. På programmet får du kunskap om miljö, säkerhet och hållbart byggande. Du får lära dig att planera och skapa från idé till färdigt arbete. Entreprenörskap är en viktig del i utbildningen och något du lär dig under hela programmet, oavsett vilken inriktning du väljer.

Poängplan Husbyggnad

GYMNASIEGEMENSAMMA ÄMNEN

900
Engelska 5
100
Engelska 6
100
Historia 1a1
50
Idrott och hälsa 1
100
Matematik 1a
100
Naturkunskap 1a1
50
Religionskunskap 1
50
Samhällskunskap 1a1
50
Svenska 1 / Svenska som andraspråk 1
100
Svenska 2
100
Svenska 3
100

PROGRAMGEMENSAMMA ÄMNEN

400
Bygg och anläggning 1
200
Bygg och anläggning 2
200

INRIKTNING: HUSBYGGNAD

700
Husbyggnadprocessen
200
Husbyggnad 1
100
Husbyggnad 2
200
Husbyggnad 3 - Ombyggnad
200

PROGRAMFÖRDJUPNING

500
Golvläggning 3 trä och laminat
200
Trä 1 stommar
100
Trä 2 beklädnad
100
Trä 3 montage / Svenska 2 - Svenska som andraspråk (SV ges i åk 2)
100

GYMNASIEARBETE

100
Gymnasiearbete
100

INDIVIDUELLT VAL

200
Individuellt val
200
Summa 2800

Inom Bygg och anläggning i Nacka finns bara en inriktning