[wpdreams_ajaxsearchlite]
Elever som är redo för öppet hus

Dags för öppet hus? Vi listar våra bästa tips inför besöket

Att gå på öppet hus är ett bra sätt att lära känna de skolor som du är intresserad av. Du får se dig om i lokalerna och på plats finns också elever och lärare som kan svara på alla dina frågor och funderingar om skolan och programmen.

Elever som gör sig redo för öppet hus

Innan du går på öppet hus:

1. Spara ner datumen i kalendern.
Om du är intresserad av flera skolor kan det vara smart att besöka flera öppna hus. Skriv upp alla datum och tider så att du inte missar något. 

2. Skriv en lista över det du är intresserad av
Om du inte vet vilket program du vill välja än kan det vara smart att skriva upp sånt som du är intresserad av idag. Det kan vara skolämnen som du tycker är extra intressanta eller andra saker som du är bra på och skulle vilja ha som ämne i skolan. 

3. Spana in skolorna i sociala medier
Många gymnasieskolor är aktiva på både Instagram och TikTok. Genom att börja följa eller spana in deras kanaler får du en uppfattning om vad som händer på skolan och oftast delar de med sig av roliga aktiviteter som friluftsdagar, resor och information om skolan och programmen. 

Under besöket:

För att få ut så mycket som möjligt av ditt öppna hus besök är det bra att komma förberedd. Det är smart att redan innan ha funderat ut några frågor som du tycker är extra viktiga för dig att få svar på kring skolan eller programmen. 

Vanliga frågor inför Öppet hus: 

  • Vilka program finns på skolan? Finns det olika inriktningar och hur skiljer dem sig? 
  • Hur stora är klasserna vanligtvis? 
  • Hur mycket arbetsplatsförlagt lärande (APL) har man på skolan? Kan man läsa som lärling? 
  • Hur kan en vanlig skolvecka se ut?
  • Kan man göra utlandspraktik via skolan? 

Efter besöket:

1. Jämför det som var bra och mindre bra
Om du besökt flera skolor på öppet hus är det en bra idé att tänka igenom vad det var som du gillade med respektive skola och vad som var mindre bra enligt dig. Det kan göra det lättare att få en översikt över de alternativen du väljer mellan. 

2. Skola eller program – vad är viktigast för dig?
Vissa väljer en specifik gymnasieskola för att de har ett speciellt program som man vill gå, andra väljer samma skola för att den ligger nära där man bor eller för att skolmiljön var så trevlig. Det finns inget rätt eller fel där – men det viktigt att lista ut vad som är det viktigaste för dig för att du ska kunna göra ett bra gymnasieval. 

3. Testa på elev för en dag
Att vara elev för en dag innebär att du får följa med på en vanlig skoldag, vara med på lektioner och äta lunch om du vill det. Ofta kan du välja om du vill komma en hel- eller halvdag. Det är ett bra sätt att få prova på det programmet som du är intresserad av. 

4. Fortfarande svårt att välja?
Prata med en SYV på din skola, de är experter på olika utbildningar och kan hjälpa dig hitta rätt och svara på de frågor som du har om skolor och program. Du kan också göra ett test på bland annat gymnasiekoll.se för att få vägledning kring vilket program som kan passa dig bäst.

Du hittar alla öppet hus tider på skolornas hemsidor

Alla nyheter