[wpdreams_ajaxsearchlite]
Praktiska Gymnasiet logga

Omvalet 2022

Vad är ett omval?

Är du inte riktigt nöjd med ditt tidigare val kan du under omvalet ändra, omprioritera eller lägga till fler alternativ i ditt gymnasieval. I mitten av april öppnar möjligheten för omval till gymnasiet i många kommuner runt om i landet. Kom ihåg att tänka igenom ditt omval noga. Här kommer lite mer tips och info om du går i omvalstankar.

Hur gör man ett omval?

Du kan göra ditt omval under en viss tidsperiod som ligger i samband med att du får ditt preliminära antagningsbesked.

  • Börja med att logga in på din antagningsportal. Beroende på var du bor kan du göra det själv eller med hjälp av din syv.
  • Lägg till, ta bort eller ändra ordningen på dina val.
  • Glöm inte att skicka in ditt omval i tid innan omvalsperioden tar slut!

Vilka datum gäller?

Omvalet är öppet olika lång tid beroende på vart i landet du bor. Längst ner på varje skolas startsida har vi samlat viktiga datum för hela gymnasievalsprocessen. Där hittar det datum som gäller för omvalet där du bor.

Inte hittat rätt program än?

Gymnasiekoll.se kan du göra ett AI-baserat test för att ta reda på vilket gymnasieprogram som hade passat dig bäst. Testet är baserat på 15 frågor utifrån intressen, personlighet och framtidsdrömmar. Du väljer bland olika svarsalternativ efter det du tycker stämmer in på dig. När du är klar genererar testet fram ett resultat som tipsar dig om vilka gymnasieprogram som hade passat dig bäst.

 

Och kom ihåg: välj det program just du är intresserad av. Lycka till!

Alla nyheter