[wpdreams_ajaxsearchlite]
Bild representerar barn- och fritidsprogrammet med en vattenflaska, legobitar, kritor, leksaksspade, en knapp och en träningsband.

// Barn och Fritid

Pedagogiskt och socialt arbete Malmö City

Inriktningen passar dig som är nyfiken på hur människor utvecklas och lär sig. Om du gillar att ta ansvar och vill ha goda arbetsmöjligheter så är detta ett program för dig.

Intresseanmälan

Ikon för Pedagogiskt och socialt arbete
Pedagogiskt och socialt arbete

 

 • Du får kunskap om utvecklingsteorier och steg i barns uppväxt, barns mentala utveckling och yttre påverkan.
 • Teoretiska kunskaper om barnkonventionen och mänskliga rättigheter, arbetsmiljö, lagar och förordningar.
 • Genom praktiken kommer du ut i arbetslivet på riktigt vilket även ger dig ett brett kontaktnät inom branschen med värdefulla referenser.
 • Väldigt goda jobbchanser, du blir eftertraktad på arbetsmarknaden.
 • Om du vill läsa vidare på högskola eller universitet kan du under ditt individuella val välja att läsa kurser som ger dig grundläggande högskolebehörighet

Om inriktningen Pedagogiskt och socialt arbete

Barn och fritidsprogrammet passar dig som vill arbeta med barn och vill följa deras utveckling. Har du förmågan att samarbeta bra med andra, gillar att ta ansvar och vill ha goda arbetsmöjligheter är detta ett program för dig. Vi varvar praktik med teori genom hela skolgången för att du ska få det bästa två världar. När du tagit studenten kan du bland annat arbeta som elevassistent, barnskötare eller personlig assistent. När du börjar hos oss får du en tröja att ha på dig på praktikplatsen, du får regnkläder med byxor, jacka och gummistövlar eftersom praktiken ofta innehåller mycket utomhusaktiviteter.

Praktiskt

Kurserna du läser i skolan är kopplade till det du behöver kunna inför praktiken, exempelvis “pedagogiskt ledarskap” där du får testa på att hålla i aktiviteter och verksamheter. Du lär dig om kroppsspråk, vilka signaler du sänder ut och hur man är en bra ledare. När du arbetar med barn blir du ofta en förebild, någon som barnen ser upp till. Därför är en viktig del i barn och fritidsprogrammet det professionella jaget för att du ska kunna hantera olika situationer och individer i en professionell roll. Att arbeta som pedagog är ett stort uppdrag där du ständigt har läroplanen i ryggen. Det finns ett syfte med allt du gör i din yrkesroll och och sättet du agerar.

Teoretiskt

Den teoretiska delen innefattar människor och miljö där vi pratar om barnkonventionen och mänskliga rättigheter. Du kommer även läsa kurser i psykologi, arbetsmiljö och specialpedagogik där du lär dig hur man hanterar barn med särskilda behov. Du får chans att öva på dina teoretiska kunskaper på praktiken där du får anpassa ditt arbetssätt efter situationen, på så sätt får du nya lärdomar. 

I kursen Lärande och utveckling går vi igenom olika utvecklingsteorier och steg i barns uppväxt, såsom barns mentala utveckling och yttre påverkan.. Du läser även sociologikurser som handlar om samhället och hur det är uppbyggt och får lära dig svenska grundlagar. Vi pratar kriminalitet, brott och straff och varför man hamnar i vissa svåra situationer. Vi bjuder in yttre aktörer, som exempelvis socialtjänsten som berättar hur man ska göra en anmälan för barn som far illa. Vi gör studiebesök hos polisen för att se hur anmälningar och förhör går till, allt för att ge dig så mycket verklighetsbaserad kunskap som möjligt.

Du kommer läsa en kurs som heter Grundläggande vård och omsorg där du får kunskaper om hjärt-lungräddning med defibrillering samt första hjälpen vid skada och akut sjukdom. Du får lära dig om vanligt förekommande sjukdomar och åtgärder och vi går igenom grundläggande anatomi och fysiologi. 

Programfördjupning

Under programfördjupningen läser du följande kurser:

 • Sociologi
 • Aktivitetsledarskap
 • Specialpedagogik
 • Pedagogiska teorier och praktiker
 • Skapande verksamhet

I kursen ”Specialpedagogik” får du mer kunskap om barn med särskilda behov och hur man kan hantera situationer på ett pedagogiskt sätt. I kursen “Pedagogiska teorier och praktiker” lär du dig om olika pedagogiska inriktningar som exempelvis Montessori och Waldorf. Kursen “Skapande verksamhet” ligger till stor del på praktiken där du får göra egna aktiviteter med barnen. Du får kunskap om syftet med barns skapande där du får följa en momentplanering för olika aktiviteter med genomförande och utvärdering.

Praktik på gymnasiet

På gymnasiet kallas praktik för APL (arbetsplatsförlagt lärande). Under utbildningen kommer du att göra APL på ett riktigt företag. Här får du chans att testa på de moment du lärt dig i skolan och utveckla dina kunskaper samtidigt som du får en fot in i arbetslivet. Vi hjälper dig att hitta en APL-plats, men vill du vara på ett specifikt företag går det bra att söka en egen APL-plats.

Du kommer ingå i ett arbetslag och få kollegor och blir en del av teamet på din APL-plats. Du kommer bygga nära relationer till din handledare och barnen och delta i deras aktiviteter. Under din praktikperiod har vi löpande uppföljningssamtal tillsammans med din handledare för att gå igenom vilka förmågor du har utvecklat och hur du kan utmanas ytterligare. När du känner dig varm i kläderna kommer du få hålla i olika aktiviteter, som att skapa verksamheter och barnens dagliga samlingar eller hålla i aktiviteter anpassat till gruppen.

På Praktiska Gymnasiet Malmö City har vi byggt upp ett nära samarbete med Malmö Stad där vi har en samordnare som hjälper oss med APL-platser på förskolorna i kommunen. Malmö Stad hjälper till och säkerställer att alla handledare på praktikplatserna har gått en handledarutbildning så att du som elev får en kvalitativ APL-period. I år två har du även möjlighet att testa yrkesutgången som elevassistent genom att göra praktik med barn som har funktionshinder. Alla elever börjar sin APL på en förskola och har sedan möjlighet att praktisera på skolan som elevassistent eller på grundsärskola för att få vara med barn som har olika funktionsvariationer.

Vad händer under dina tre år hos oss?


Årskurs 1

Kurserna i år ett syftar till att du ska få syn på din egen roll och insikt. Du lär dig om pedagogiskt ledarskap och ditt professionella jag. Du får kunskap om människors olika levnadsvillkor och levnadsmiljöer för att förstå barns olika förutsättningar.

Vi pratar mycket om vad det innebär med kommunikation kopplat till det pedagogiska ledarskapet och uppdraget inom yrket. Du läser bland annat kurserna Hälsopedagogik, Människors miljöer och Pedagogiskt ledarskap. Första året kommer du ut på på praktik två dagar i veckan.

Årskurs 2
Andra året på utbildningen läser du kursen Socialt arbete där du får kunskaper inom sociala frågor, yrkesrollen, kommunikation, arbetsmiljö och lagar och förordningar. I år två gör du även ditt individuella val där du kan välja bland olika fördjupningskurser eller lägga till högskolebehörighet. Du fortsätter vara ute på praktik två dagar i veckan.

Årskurs 3
Under sista året på utbildningen läser du Sociologi som är en fördjupning på Socialt arbete från år två. Du får mer kunskap om hur samhället är uppbyggt och vi går igenom brott och straff samt Sveriges fyra grundlagar.

Du gör även ditt gymnasiearbete som blir ett slags kvitto på hela utbildningen, exempelvis att planera en aktivitet som ska göras utomhus. Du gör en plan med ett tydligt syfte som efteråt presenteras muntligt för klassen med analys över arbetet och de kunskaper du fått. Under år tre är du ute på praktik tre dagar i veckan.

Vill du veta mer om Praktiska Gymnasiet Malmö City?

Hos oss är dörren alltid öppen och om du vill testa på att vara elev hos oss kan du anmäla dig till Elev för en dag på programmet du är intresserad av. Träffa nuvarande elever och lärare, se våra fina lokaler och upplev stämningen på skolan.

Håll utkik efter kommande öppet hus eller kontakta oss för att boka in ett besök på en dag som passar dig.

Varmt välkommen till oss!

Intresseanmälan

Framtida yrken

 • Elevassistent
 • Barnskötare
 • Personlig assistent
Elever och lärare på Barn- och fritidsprogrammet

Barn- och fritidsprogrammet

Vi är programmet för dig som tycker om att jobba med människor i alla åldrar. Du är intresserad av att lära ut och nyfiken på hur vi lär oss. Du hjälper barn, ungdomar och funktionsnedsatta i skolan, hemmet och på fritiden med olika aktiviteter som exempelvis skoluppgifter, träning och sociala aktiviteter. I arbetet möter och leder du också grupper på fritidsgårdar, i skolan eller i föreningar. På Barn och Fritid får du chans att träffa många nya människor och vara med där det hela tiden händer nya saker.

Poängplan Pedagogiskt och socialt arbete

GYMNASIEGEMENSAMMA ÄMNEN

600
Engelska 5
100
Historia 1a1
50
Idrott och hälsa 1
100
Matematik 1a
100
Naturkunskap 1a1
50
Religionskunskap 1
50
Samhällskunskap 1a1
50
Svenska 1 / Svenska som andraspråk 1
100

PROGRAMGEMENSAMMA ÄMNEN

700
Hälsopedagogik
100
Naturkunskap 1a2
50
Kommunikation
100
Lärande och utveckling
100
Människors miljöer
100
Pedagogiskt ledarskap
100
Samhällskunskap 1a2
50
Svenska 2 / Svenska som andraspråk 2
100

INRIKTNING: PEDAGOGISKT OCH SOCIALT ARBETE

300
Socialt arbete
100
Pedagogiskt arbete
200

PROGRAMFÖRDJUPNING

600
Programfördjupning
600

GYMNASIEARBETE

100
Gymnasiearbete
100

INDIVIDUELLT VAL

200
Individuellt val
200
Summa 2500

Inom Barn och Fritid i Malmö City finns bara en inriktning