[wpdreams_ajaxsearchlite]

Välkommen till Praktiska Luleå!

Vad kul att du vill börja på Praktiska Gymnasiet Luleå! Här får du reda på mer om skolstarten i höst och vem du ska kontakta om du har frågor. Det finns också information för dig som vill söka eller byta till oss i sommar.

Hitta på sidan

Vi har lediga platser!

Vill du börja hos oss redan i augusti 2022?
Fyll i en intresseanmälan här så kontaktar vi dig så snart vi kan!
Nedan hittar du information om hur du gör för att söka till oss i sommar.

Jag vill byta till Praktiska Gymnasiet Luleå.
Om du kommit in på en annan skola men vill byta till oss ska du kontakta SYV på din grundskola eller Gisela Luleå Kommun på: gisela.kluwetasch@skol.lulea.se eller ring 0920-4530 00. Om du vill byta till oss ska du även göra en ansökan hos Fyrkantens antagningsenhet genom att fylla i blanketten på deras hemsida. Du kan också läsa artikeln på BytaGymnasium.se för mer information.

Jag har inte sökt till gymnasiet.
Har du inte gjort ditt gymnasieval än och vill göra en sen ansökan till Praktiska Gymnasiet Luleå måste du antingen kontakta SYV på din grundskola eller Luleå Kommun på: gisela.kluwetasch@skol.lulea.se eller ring 0920-4530 00. Du måste också göra en ansökan om reservplats hos Fyrkantens antagningsenhet.

När tar skolan över antagningen?
Den 3 september stänger Antagningsenheten och skolan tar över reservantagningen. Om du har frågor om reservantagningen ska du höra av dig till vår biträdande rektor Joanna Gotthold, kontaktuppgifter hittar du här.

Kontakt i sommar

Tveka inte att kontakta oss om du har funderingar om skolanprogrammen eller om du har några andra frågor. Under sommaren är det vår biträdande rektor Joanna Gotthold och administratör Anna Engman som besvarar alla dina frågor.

Biträdande rektor (v.26 – 27) 
Joanna Gotthold
Tel: 0920-25 09 85
joanna.gotthold@praktiska.se

Administratör (v.30 – 32) 
Anna Engman
Tel: 070-252 88 64
anna.engman@praktiska.se

Skolstart hösten 2022

Den 17 augusti hälsar vi alla nya elever välkomna!

  • Åk.1: kl.09.00
  • Åk. 2 och 3: kl.13.00

Under första skoldagen kommer du få träffa dina nya mentorer, klasskompisar men även övriga elever genom olika aktiviteter vi kommer ha under dagen för att lära känna varandra ännu bättre. Du får en rundtur i vår nya skola, en genomgång av ditt schema, förväntningar och mål. Du kommer att få prova ut arbetskläder och få ett skåp tilldelat. Du kommer att få kvittera ut en Cromebook och gå en kurs i hur den ska användas i de olika plattformar vi arbetar inom. 

Här hittar du våra läsårstider

Vårt gymnasium i Luleå

Hos oss välkomnas du till en skola med en god sammanhållning där alla känner varandra. På Praktiska Gymnasiet Luleå har vi en öppen kommunikation och bra utbildningar som leder till arbete. Redan från dag ett kommer du få de rätta verktygen för att lära dig ett nytt yrke. Du kommer knyta kontakter inom branschen och få nya kompisar. Hos oss har vi lärlingsutbildning vilket innebär att du läser 50% inne på skolan och 50% ute på en praktikplats – mycket praktiskt lärande gör att du lär dig branschen på riktigt.

Läs mer om Praktiska Gymnasiet Luleå här

Hur är det att plugga på Praktiska?

Ingen vet bättre än våra elever! Läs våra elevberättelser och lär dig mer om Praktiska gymnasiet och våra program.

Se alla elevberättelser

Digitalt öppet hus

För att du ska kunna lära känna oss har vi skapat ett Digitalt öppet hus där vi samlat information om vår skola och våra program. Läs elevberättelser och kolla på filmer om Praktiska Gymnasiet Luleå!

Besök Digitalt öppet hus här!

Kolla in våra program

Hos oss kan du ta studenten med både en yrkesexamen och möjligheten att plugga vidare!

Bygg och anläggning

Hos oss har du stora möjligheter till arbete efter examen. På programmet får du kunskap om miljö, säkerhet och hållbart byggande. Du får lära dig att planera och skapa från idé till färdigt arbete. Entreprenörskap är en viktig del i utbildningen och något du lär dig under hela programmet, oavsett vilken inriktning du väljer.

Fordon och Transport

Fordons- och transportbranschen utvecklas hela tiden och kommer att ge dig många spännande utmaningar i arbetslivet. Du får lära dig allt ifrån tekniken i olika fordon till datahantering och problemlösning. Det är ett brett program där du får lära dig att vara serviceinriktad, bli van att arbeta i fordonsverkstad och med datorer och inte minst att arbeta med händerna.

Försäljning och Service

Programmet Försäljning och Service ger dig en bred utbildning med många arbetsmöjligheter. Det passar dig som vill jobba med försäljning, brinner för god service och kanske funderar på att starta eget företag. Du lär dig jobba med administration, ekonomi, försäljning och service. Programmet förbereder dig både för anställning på ett företag och för att kunna starta eget.

Hantverk

Hantverk är den perfekta utbildningen för dig som vill använda händerna till att skapa och arbeta med ett kreativt serviceyrke med mycket kundkontakt. Du får lära dig att planera och skapa från idé till färdig produkt. Entreprenörskap är en viktig del i utbildningen och något som du lär dig under hela programmet, oavsett vilken inriktning du väljer. Många som går på Hantverksprogrammet startar eget företag efter studenten.

Hotell och Turism

Är du intresserad av att jobba med hotell, resor och upplevelser? I den här branschen får du möta nya människor och chansen att utveckla dina språkkunskaper eftersom yrkesområdena handlar mycket om internationella kontakter. På utbildningen lär du dig bemötande, kommunikation, marknadsföring, försäljning och entreprenörskap. Kom in i en bransch som hela tiden växer världen över.

Industriteknik

Vill du använda händerna till att reparera och tillverka? Då är Industriteknik helt rätt utbildning för dig. Du lär dig om olika material, hur du arbetar med olika verktyg och metoder som exempelvis borrning, slipning och svarvning. Efter utbildningen har du en bra förståelse kring produktkvalitet, miljötänkande samt vad som är viktigt i en modern produktionsmiljö.

Introduktionsprogram

Introduktionsprogrammen finns till för att ge dig som saknar gymnasiebehörighet möjligheten att komma in på ett nationellt program eller att börja arbeta. Du kan läsa introduktionsprogram på alla våra skolor. Programinriktat val (IMV) och Yrkesintroduktion (IMY) går att läsa på de flesta av våra program och skolor. Kontakta skolans rektor för mer information om vad som gäller på din ort.

VVS och Fastighet

På programmet VVS och fastighet får du arbeta fritt och självständigt med den senaste tekniken. Du lär dig att underhålla fastigheter, tekniska anläggningar och system. Du får också kunskap i hur du sparar energi, är miljömedveten, undviker arbetsskador och i att ge god service till kunder.

Viktiga datum i sommar

Här hittar du alla datum du behöver ha koll på under sommarlovet.

4
juli

Du får ditt slutgiltiga antagningsbesked

25
juli

Sista dagen att svara på ditt antagningsbesked

26
juli

Reservantagningen börjar

2
september

Reservantagningen slutar

3
september

Skolan tar över reservantagningen