Naturbruksprogrammet Naturguide

Har du ett intresse för natur och vildmark? Gillar du naturupplevelser och att jobba med människor? Då kan inriktningen naturturism vara ett bra val för dig.

Föremål som representerar naturturism ligger utlagda på mörkt trä.

Ikon i form av berg, vatten och en sol. Om naturturism

Intresset för vildmarks- och fritidsaktiviteter ökar i Sverige och likaså efterfrågan av utbildad personal som vill jobba som naturguide. På inriktningen naturturism får du kunskaper om naturen, ledarskap och hållbara naturupplevelser.

Att jobba inom naturturismen ställer krav på att kunna hantera användningen av olika typer av teknisk utrustning och kunskap om skog och miljö, vilket utbildningen lägger stort fokus på att lära dig.

Efter studenten har du många valmöjligheter. Du kan välja att jobba inom flera områden med koppling till naturen. Några exempel på framtida arbetsplatser kan vara på ett vildmarkscenter, en skidort eller arbete inom jakt, fiske eller destinationsutveckling.

Högskolebehörighet:
Grundläggande högskolebehörighet ingår i alla yrkesprogram på gymnasiet. Det innebär att du inte behöver välja till några kurser för att bli behörig till vissa utbildningar på högskola eller universitet. Du kan välja bort kurserna som ger högskolebehörighet om du känner att det inte är något för dig.

Framtida yrken

  • Guide inom jakt och fiske, Skidturism, Guide och aktivitetsledarskap, Ledarskap inom olika yrkesområden

Övrig info

  • Program: Naturbruksprogrammet
  • Inriktning: Naturturism
  • Programkod: NBNAT

APL & lärling Vi varvar teori och praktik under hela utbildningen!

På gymnasiet kallas praktik för APL (arbetsplatsförlagd lärande). Alla som läser inriktningen naturturism hos oss kommer att vara ute på APL i minst 15 veckor under sin gymnasietid. På vissa av våra skolor kan man också välja att läsa som lärling, då är man som elev ute på APL minst 50% av sin utbildning.

4 elever som läger naturturism är ute och går i snö en solig dag.

Här kan du läsa till naturguide

Andra inriktningar inom Naturbruk­

Kolla in alla andra inriktningar på Naturbruksprogrammet på Praktiska Gymnasiet.

    Var detta inte för dig?

    Alla drömmer inte om att jobba med samma sak och tur är väl det! Klicka på knappen för att se alla andra utbildningar som du kan läsa hos oss.