[wpdreams_ajaxsearchlite]
Bild representerande programmet fordon och transport med skiftnycklar, sprayburk, en växelspak och en miniatyr av en lastbil

// Fordon och Transport

Bilskadereparatör Luleå

Bjud in mig till öppet hus!

Ikon för Bilskadereparatör
Bilskadereparatör

  • Du får kunskap om vad produkterna innehåller så att du kan jobba på ett säkert och hållbart sätt.
  • Teoretiska kunskaper om säkerhet, arbetsmiljö, lagar och regler inom branschen.
  • Genom praktiken kommer du ut i arbetslivet på riktigt vilket ger dig ett brett kontaktnät inom branschen med värdefulla referenser.
  • Väldigt goda jobbchanser, du blir eftertraktad på arbetsmarknaden.
  • Från och med 2023 ingår grundläggande högskolebehörighet på alla yrkesprogram vilket ger dig möjlighet att plugga vidare. Du kan även välja bort högskolebehörigheten och fördjupa dig i dina yrkeskurser.

Poängplan för Karosseri och lackering hittar du längre ner på sidan ⇣

Om inriktningen Karosseri och lackering

Under utbildningen får du lära dig hur det är att arbeta inom fordons- och transportbranschen. Du kommer att få en helhetsbild av det faktiska yrkeslivet och arbetsflödet. Allt ifrån hur det fungerar när bilen kommer till verkstaden, varför den hamnat där, vilka skador den har och vad som orsakat dem till hur kontakten med försäkringsbolagen går till. Fordons- och transportbranschen utvecklas hela tiden och kommer att ge dig många spännande möjligheter i arbetslivet.

Det finns inga krav på förkunskaper för att söka hit, i skolans verkstad och på din APL-plats får du genomföra alla praktiska moment du behöver kunna i din framtida roll som bilskadereparatör. När du har tagit din examen kan du arbeta som bilskadereparatör eller inom karosseri. Du har även möjlighet att arbeta mer inom kundservice och försäljning. Om du vill plugga vidare på högskola eller universitet kan du välja att läsa kurser som ger dig grundläggande högskolebehörighet. De kurserna är valbara inom ramen för ditt individuella val.

När du börjar hos oss får du arbetskläder med stålhätteskor, jacka, byxor och handskar. Den utrustning du får från skolan kan du ta med ut på praktiken, du får även ta med dig det hem efter studenten.

 

Jag valde Karosseri och lackering för att jag både gillar bilar och älskar att måla
Hanna, elev

Praktik på gymnasiet

På gymnasiet kallas praktik för APL (arbetsplatsförlagt lärande). Under utbildningen kommer du att göra APL på ett riktigt företag. Här får du chans att testa på de moment du lärt dig i skolan och utveckla dina kunskaper samtidigt som du får en fot in i arbetslivet. Vi hjälper dig att hitta en APL-plats, men vill du vara på ett specifikt företag går det bra att söka en egen APL-plats. Hos oss kan du även välja att läsa som lärling. Då sker minst 50% av skoltiden ute på arbetsplats och du får en bra fot in i arbetslivet samt goda förutsättningar för jobb direkt efter studenten.

Högskolebehörighet

Från hösten 2023 innehåller alla yrkesprogram de kurser som krävs för att få grundläggande högskolebehörighet. Du behöver alltså inte välja till några kurser om du vill plugga vidare på högskola eller universitet. Däremot kan du välja bort högskolebehörigheten, om du istället vill fokusera på dina yrkeskurser. Du börjar läsa de högskoleförberedande kurserna i årskurs 2 och kan då bestämma hur du vill göra. Alla våra program ger dig flera valmöjligheter efter studenten, oavsett vilka kurser du väljer att läsa.

Bjud in mig till öppet hus!

Framtida yrken

  • Bilskadereparatör
  • Skadebilsmontör

Kort info

  • Sökkod: FTKAR
  • Program: Fordon och transport
  • Inriktning: Karosseri och lackering
Elev på Fordon- och transportprogrammet

Fordons- och transportprogrammet

Fordon- och transportbranschen utvecklas hela tiden och kommer att ge dig många spännande utmaningar i arbetslivet. Du får lära dig allt ifrån tekniken i olika fordon till datahantering och problemlösning. Det är ett brett program där du får lära dig att vara serviceinriktad, bli van att arbeta i fordonsverkstad och med datorer och inte minst att arbeta med händerna.

Bilskadereparatör - Poängplan Luleå

GYMNASIEGEMENSAMMA ÄMNEN

900
Engelska 5
100
Engelska 6
100
Historia 1a1
50
Idrott och hälsa
100
Mattematik
100
Naturkunskap 1a1
50
Religionskunskap 1
50
Samhällskunskap 1a1
50
Svenska 1 / Svenska som andraspråk 1
100
Svenska 2 / Svenska som andraspråk 2
100
Svenska 3 / Svenska som andraspråk 3
100

PROGRAMGEMENSAMMA ÄMNEN

400
Fordons- och transportbranschens villkor och arbetsområden
200
Fordonsteknik - introduktion
200

Inriktning Karosseri och lackering

400
Riktningsteknik - introduktion
200
Lackeringsteknik - introduktion
200

PROGRAMFÖRDJUPNING

800
Karosserikonstruktioner och inredning
200
Riktbänkssystem
200
Skadebesiktning och produktionsflöde/engelska6
100
Skarvning och sammanfogningsteknik
300

GYMNASIEARBETE

100
Gymnaisearbete, Fordons- och transportprogrammet
100

INDIVIDUELLT VAL

200
Individuellt val
200
Summa 2800

Inriktningar inom Fordon och Transport i Luleå

Lastbilschaufför

Lastbilschaufför

Inriktningen passar dig som är serviceinriktad och vill arbeta med att leverera olika sorters gods till kunder och terminaler.

Personbilsmekaniker

Personbilsmekaniker

Inriktningen Personbil är för dig som gillar bilar, vill möta nya människor och arbeta med service.