El- och energiprogrammet Elektriker

Har du ett intresse för teknik och vill ha ett varierande arbete där du får jobba med händerna? Då kommer du att passa som elektriker!

Föremål som representerar elteknik ligger utlagda på mörkt trä.

Ikon i form av en glödlampa. Om elteknik

El- och energiprogrammets inriktning elteknik är utbildningen för dig som vill jobba som elektriker efter studenten. Under hela utbildningen blandas teori med praktiska moment för att ge dig en utbildning av hög kvalitet. Våra yrkeslärare har arbetat i branschen i flera år och ger dig de senaste kunskaperna inom yrket.

Med ny teknik förändras yrket som elektriker snabbt, därför är det viktigt att du får med dig både praktiska och teoretiska kunskaper för att arbeta säkert och korrekt. Om du inte arbetar på rätt sätt kan det gå illa för dig själv och andra, därför lär vi oss om svenska lagar rörande yrket. Du kommer lära dig om olika nät, mätningar och belastningar och får lära dig själva handlaget och att hantera verktygen på rätt sätt.

När du börjar hos oss får du verktyg att arbeta med samt arbetskläder och skyddsutrustning. Andra verktyg och maskiner som används får du öva på i skolans verkstad så att du har de kunskaper som behövs när det är dags att gå ut på praktik för första gången.

Högskolebehörighet:
Grundläggande högskolebehörighet ingår i alla yrkesprogram på gymnasiet. Det innebär att du inte behöver välja till några kurser för att bli behörig till vissa utbildningar på högskola eller universitet. Du kan välja bort kurserna som ger högskolebehörighet om du känner att det inte är något för dig.

Framtida yrken

  • Distributionselektriker, Industrielektriker, Installationselektriker, Larm- och säkerhetstekniker, Järnvägstekniker: El och Signal

Övrig info

  • Program: El- och energiprogrammet
  • Inriktning: Elteknik
  • Programkod: EEELT

APL & Lärling Vi varvar teori och praktik under hela utbildningen!

På gymnasiet kallas praktik för APL (arbetsplatsförlagd lärande). Alla som läser inriktningen elteknik hos oss kommer att vara ute på APL i minst 15 veckor under sin gymnasietid. På vissa av våra skolor kan man också välja att läsa som lärling, då är man som elev ute på APL minst 50% av sin utbildning.

Elev på elteknik installerar el på en vägg.

Andra inriktningar inom El och energi

Kolla in alla andra inriktningar på el- och energiprogrammet på Praktiska Gymnasiet.

    Var detta inte för dig?

    Alla drömmer inte om att jobba med samma sak och tur är väl det! Klicka på knappen för att se alla andra utbildningar som du kan läsa hos oss.