[wpdreams_ajaxsearchlite]

Lärare om Praktiska Luleå

Tillsammans med våra lärare och personal gör vi att våra elever bli förbereda inför arbetslivet. Här kan du läsa om vad några av dem tycker om skolan, sin bakgrund och vad som driver dem.

Peter Lindström, personbilslärare

Peter Lindström är lärare på fordon- och transportprogrammet här på Praktiska Gymnasiet Luleå. Han utbildar de elever som valt personbil som inriktning. 

Vad är det roligaste med att vara lärare?
– Det är roligt att följa utvecklingen som eleverna gör när de tar till sig kunskap. Det är givande och jag utvecklas själv som människa genom att vara med om det.

Vad fokuserar du på när du får en ny klass att undervisa?
– I en ny klass är det viktigt att få ihop gemenskapen och skapa en bra sammanhållning. Och efter det att få med varje elev på resan så att den blir så givande som möjligt för var och en.

Varför ska man som elev söka till Praktiska Gymnasiet Luleå?
– Kopplat till fordon- och transportprogrammet är det en ljus framtid sett till arbetsmarknaden och jobbtillfällen. Lärlingsutbildning är i mitt tycke en bra utbildningsform med mycket praktik. En elev som nyttjar sin APL-plats till fullo har stor chans att få fortsätta som anställd på den arbetsplatsen direkt efter studenten. Det är väldigt bra start på yrkeslivet!

Ann-Sophie Lakkala och Rickard Lantz , frisörlärare

Ann-Sophie Lakkala och Rickard Lantz jobbar som lärare på hantverksprogrammet. De undervisar både i samtliga ämnen kopplat till inriktningen frisör.

Vad är det roligaste med att vara lärare?
– Att få arbeta med ungdomar och få följa deras utveckling och väg till yrkeslivet.

Vad fokuserar ni på i er undervisning?
– Att försöka anpassa undervisningen efter varje individ, oavsett vilka förkunskaper du har. Inom frisöryrket är det även viktigt att förbereda eleverna för den sociala biten av yrket vilken är en viktig del.

Varför ska man söka till Praktiska Gymnasiet Luleå?
– Vi är en liten skola där varje elev blir sedd, vilket skapar gemenskap mellan både elever och lärare. Det är en rolig skola att gå på och den passar elever som trivs i mindre klasser. Eftersom att hälften av elevernas utbildningstid är ute på en arbetsplats är de även redo för yrkeslivet direkt efter studenten.

Jenny Bryggman, handel och servicelärare

Jenny Bryggman jobbar som lärare på handel- och administrationsprogrammet här på Praktiska Gymnasiet Luleå. Inriktningen på vårt handelsprogram är handel och service.

Vad är det roligaste med att vara lärare?
– Som lärare på handelsprogrammet är det roligt att följa eleverna och se dem utvecklas och formas in i en yrkesroll. Större självförtroende och större ansvar följer med längs vägen. Som lärare finns jag med och stöttar under resans gång. Tillsammans med handledaren på din APL-plats kan vi erbjuda en konkurrenskraftig yrkesutbildning för framtiden.

Hur är det att plugga handel och administration här på Praktiska Gymnasiet?
– Våra elever går ut på praktik redan på höstterminen i årskurs 1. Våra elever tycker att det är roligt och utmanande att komma ut i arbetslivet och arbeta praktiskt, många har längtat efter det. Våra APL-platser kan vara allt från bensinmackar och caféer till stormarknader och specialbutiker. Våra elever får en bra introduktion på arbetsplatserna och många elever kan arbeta extra under t ex sommarloven redan under utbildningstiden.

Under studietiden har eleverna möjlighet att praktisera på några olika typer av butiker och får en god insikt i branschen och även personlig utveckling. I utbildningen ingår även entreprenörskap/UF i årskurs 3. Under ett läsår driver eleverna ett eget företag med handledning av lärare. Det brukar vara en mycket uppskattad kurs! Jag är säker på att många av våra elever kommer att driva eget företag i framtiden.

Rickard och Cecilia, Hår- och Makeupstylistlärare

Vad är det roligaste med att vara lärare på Praktiska Gymnasiet?
– Att får jobba kreativt och lära ut det man brinner för. Samt att få jobba med ungdomar och följa deras utveckling under skolgången.

Vad fokuserar ni på i er undervisning?
– Att anpassa undervisningen efter varje individ, oavsett vilka förkunskaper eller intressen du har. Det är också viktigt att vi anpassar APL-platserna efter varje elev så att det blir en bra match. Vi försöker också förbereda eleverna för det sociala samspelet som branschen kräver då vi jobbar nära människor.

Varför ska man söka till Praktiska Gymnasiet Luleå?
– Det är en mindre skola där eleverna blir sedda och vi har möjlighet att skapa en bra gemenskap mellan elever och lärare. Just hår- och makeupstylist är en bred utbildning där man får möjlighet att utbilda sig inom många delar av stylistyrket och samtidigt förbereda sig inför yrkeslivet.

Vi jobbar för att studietiden ska vara rolig, lärorik och att vår yrkeskompetens ska bidra till kreativitet och yrkesskicklighet. Hantverk är den perfekta utbildningen för dig som vill använda händerna till att skapa och arbeta med ett kreativt serviceyrke.