[wpdreams_ajaxsearchlite]
Elev på Fordonsprogrammet som kollar underredet av en bil
Digitalt öppet hus

För att du ska kunna lära känna oss, även om du inte har möjlighet att besöka oss.

Välkommen till Digitalt öppet hus

På denna sida har vi samlat nyttig information om vår skola och våra program. Läs elevberättelser och kolla på filmer från skolan. Här hittar du allt du kan tänkas behöva inför ditt gymnasieval. Vi ser fram emot att träffa dig och välkomna dig till vår skola!

Vilket yrke passar dig?

Boka in dig på elev för en dag och lär dig mer om yrket du är intresserad av! Du får vara med på lektioner och testa på praktiska moment för att känna på om programmet är något för dig. Det är också ett jättebra tillfälle att känna av stämningen på skolan och träffa våra elever och lärare.

Gör en intresseanmälan!

Vill du veta mer om Praktiska Luleå och få påminnelser om våra öppna hus? Gör en intresseanmälan så hör vi av oss och skickar inbjudan till alla aktiviteter som sker på skolan.

Har du frågor?
Du är varmt välkommen att höra av dig till mig på telefon: 0920 – 25 09 80 eller mejla till: jorgen.lundin@praktiska.se

Jörgen Lundin, rektor

Vad menas med APL?

Kort om Praktiska Luleå

Du hittar Praktiska Gymnasiet Luleå i helt nyrenoverade lokaler på Ålgatan 10. Du välkomnas då till nya lektionssalar och moderna verkstäder.

Många elever som börjar på skolan är företagsamma och har goda entreprenörsegenskaper. Kursen ”Entreprenörskap” gör att du kan utveckla de här egenskaperna ännu mer. Du kan även prova på att starta eget UF-företag.

Hos oss är arbetsplatsförlagt lärande (APL) en stor del av utbildning. Väljer du att läsa som lärling gör du ungefär halva utbildningstiden på en APL-plats, och du kan även få 1000 kr extra i månaden av CSN. På vår skola har vi bra kontakter med näringslivet och en stor andel av våra elever har jobb redan när de tar studenten.

Läs mer om Praktiska Gymnasiet Luleå här

 

Följ oss på sociala medier

Lärare om

Praktiska Luleå

Klicka på knappen för att läsa om vad våra lärare tycker om skolan

Elevhistorier

Läs om vad våra elever tycker om Praktiska Gymnasiet Luleå.

Se alla elevberättelser

Våra program

Klicka på programmet du är intresserad av för att se vilka inriktningar vi har.

Bygg och anläggning

El och energi

På El och energi blir ditt intresse ditt jobb. Programmet passar dig som är teknisk, gillar elektronik, siffror och att vara serviceinriktad. Du får bland annat lära dig att installera och sköta el-, energi- och vattensystem. Säkerheten är en viktig del i utbildningen, därför får du också läsa arbetsmiljöfrågor om hur du skyddar dig på jobbet och undviker skador

Försäljning och Service

Programmet Försäljning och Service ger dig en bred utbildning med många arbetsmöjligheter. Det passar dig som vill jobba med försäljning, brinner för god service och kanske funderar på att starta eget företag. Du lär dig jobba med administration, ekonomi, försäljning och service. Programmet förbereder dig både för anställning på ett företag och för att kunna starta eget.

Hotell och Turism

Är du intresserad av att jobba med hotell, resor och upplevelser? I den här branschen får du möta nya människor och chansen att utveckla dina språkkunskaper eftersom yrkesområdena handlar mycket om internationella kontakter. På utbildningen lär du dig bemötande, kommunikation, marknadsföring, försäljning och entreprenörskap. Kom in i en bransch som hela tiden växer världen över.

Industriteknik

Vill du använda händerna till att reparera och tillverka? Då är Industriteknik helt rätt utbildning för dig. Du lär dig om olika material, hur du arbetar med olika verktyg och metoder som exempelvis borrning, slipning och svarvning. Efter utbildningen har du en bra förståelse kring produktkvalitet, miljötänkande samt vad som är viktigt i en modern produktionsmiljö.

Naturbruk

Är du intresserad av djur och växter? Vill du arbeta nära naturen? Naturbruksprogrammet är för dig som vill jobba med djur och natur. Du lär dig att arbeta med trädgård, hästhållning och djurvård.

VVS och Fastighet

På programmet VVS och fastighet får du arbeta fritt och självständigt med den senaste tekniken. Du lär dig att underhålla fastigheter, tekniska anläggningar och system. Du får också kunskap i hur du sparar energi, är miljömedveten, undviker arbetsskador och i att ge god service till kunder.

Om gymnasievalet

Vårt mål är att din utbildning ska leda till jobb, gärna direkt efter du har tagit studenten. Här går vi igenom viktiga datum och vad du behöver tänka på under gymnasievalet.

9
januari

Nu är det dags för dig att välja gymnasium. Du kan ändra ditt gymnasieval som du vill fram till den 6 februari.

6
februari

Sista dagen att söka till gymnasiet. Du får ditt preliminära antagningsbesked under vecka 15.

10
april

Du får ditt preliminära antagningsbesked under vecka 15.

19
april

Nu börjar omvalsperioden. Det innebär att du kan ändra din ansökan eller göra en helt ny.

5
maj

Omvalsperioden slutar. Nu kan du inte göra fler ändringar.

3
juli

Du får ditt slutgiltiga antagningsbesked under vecka 27.

24
juli

Sista dagen att svara på ditt antagningsbesked.

25
juli

Reservantagningen pågår mellan 25-27 juli

31
juli

Reservantagningen pågår mellan 31 juli-3 aug

7
augusti

Reservantagningen pågår mellan 7 aug-1 sept

1
september

Skolan tar över reservantagningen

Vanliga frågor

Behöver jag några förkunskaper för att gå en yrkesutbildning på Praktiska Gymnasiet?

Nej, du behöver inga förkunskaper men du behöver ha ett intresse för att lära dig yrket du vill utbilda dig till.

Vad innebär lärling?

Som lärling har du en arbetsplats som din skola. Du gör minst hälften av din gymnasietid på en arbetsplats. På de flesta av våra skolor kan du läsa som lärling, hör av dig till den skola du är intresserad av för att få reda på om skolan erbjuder lärling.

Vad är Praktiska Gymnasiet?

Praktiska Gymnasiet är 36 gymnasieskolor med yrkesutbildningar där du kan bli allt från målare till frisör. Vårt mål är att du ska ha jobb, helst direkt efter examen. Vi har 13 program, 39 inriktningar och över 100 yrkesutgångar.

Kan jag få högskolebehörighet på Praktiska Gymnasiet?

Ja, från hösten 2023 innehåller alla yrkesprogram de kurser som krävs för att få grundläggande högskolebehörighet. Du behöver alltså inte välja till några kurser om du vill plugga vidare på högskola eller universitet. Däremot kan du välja bort högskolebehörigheten, om du istället vill fokusera på dina yrkeskurser.

Mer om oss