[wpdreams_ajaxsearchlite]
Bild representerande programmet hantverk med blommor, saxar, kam, smink och en övervakningskamera

// Hantverk

Florist Linköping

Inriktningen florist passar dig som gillar inredningstrender och som tycker om färg och form. Du lär du dig allt inom yrket, från olika binderier och material till skötsel av blommor och krukväxter.

Intresseanmälan

Ikon för Florist
Florist

  • Du får kunskap om färg- och formlära, eget företagande, ekonomi och marknadsföring.
  • Du lär dig att designa arrangemang till olika event som exempelvis bröllop, fester, begravning och fester.
  • Väldigt goda jobbchanser, du blir eftertraktad på arbetsmarknaden.
  • Praktik på ett företag där du läser som lärling och får komma ut i arbetslivet på riktigt, vilket ger dig ett brett kontaktnät inom branschen med värdefulla referenser.
  • Från och med 2023 ingår grundläggande högskolebehörighet på alla yrkesprogram vilket ger dig möjlighet att plugga vidare. Du kan även välja bort högskolebehörigheten och fördjupa dig i dina yrkeskurser.

Poängplan för Florist hittar du längre ner på sidan ⇣

Om inriktningen Florist

Inriktningen passar dig som gillar inredningstrender och som tycker om färg och form. Om du redan nu har ett intresse för växter och blommor är det bara ett plus. Det finns en stor efterfrågan på florister inom branschen och dagens florister i Sverige är ansedda att vara väldigt skickliga och eftertraktade utomlands.

På inriktningen florist lär du dig allt inom yrket, från olika binderier och material till skötsel av blommor och krukväxter. Du behöver inga förkunskaper för att söka hit. Du kommer få öva på avancerade tekniker inom blomsterbinderi och utvecklas i ditt kreativa skapande. Hos oss kommer du även få ekonomiska kunskaper då en viktig del av yrket handlar om eget företagande och att kunna marknadsföra dig själv som florist. Under ditt sista år hos oss får du chans att göra yrkesbeviset som är ett intyg på att du är redo för floristyrket. På Praktiska Gymnasiet har vi yrkeslärare med gedigen erfarenhet av branschen som själva varit yrkesverksamma i många år.

Praktiskt

Under utbildningen får du lära dig olika floristiska arbeten som att binda buketter, designa blomsterarbeten till bröllop, begravning, fester och event. Du lär dig färg- och formlära och olika tekniker inom blombinderi. En stor del av floristyrket innefattar trendspaningar. Det gäller att matcha trenderna med sina blomsterarbeten. Floristyrket kräver att du gillar färg och form, tycker om att följa med i inredningstrender, gillar att bemöta människor och att du gillar materialet, det vill säga blommorna.

Teoretiskt

En stor del av utbildningen kretsar kring entreprenörskap och du kommer att få driva ett eget UF-företag. Då kommer du bland annat få lära dig om marknadsföring, ekonomiska beräkningar, inköp och vilket pris du ska sätta. Du får även lära dig om materialkostnader och att välja bra och hållbara material som håller ekonomiskt och miljömässigt. Du får lära dig namn och skötsel på blommor och krukväxter. Självklart får du även lära dig viktiga facktermer inför arbetslivet. Du får lära dig exponeringens konster och hur du skyltat på bästa sätt.

Yrkesutgångar för Florist

Den primära yrkesutgången för programmet är florist, men du kan jobba med en rad spännande saker i butiker och inom serviceyrken. Du kan exempelvis arbeta i en traditionell blomsteraffär eller trädgårdshandel. Du kan även frilansa som florist och dekorera med blommor till events och stora fester, såsom bröllop. Här på Praktiska Gymnasiet Linköping har vi bland annat fått göra vinnarbuketter till Idol och X-Factor. Det är även vanligt att större hotellkedjor har sina egna florister. Många florister väljer även att bli bröllopskoordinatorer. Andra vanliga yrken efter utbildningen är att arbeta i butik eftersom du får lära dig kassa,service, kundbemötande och handel.

Högskolebehörighet

Från hösten 2023 innehåller alla yrkesprogram de kurser som krävs för att få grundläggande högskolebehörighet. Du behöver alltså inte välja till några kurser om du vill plugga vidare på högskola eller universitet. Däremot kan du välja bort högskolebehörigheten, om du istället vill fokusera på dina yrkeskurser. Du börjar läsa de högskoleförberedande kurserna i årskurs 2 och kan då bestämma hur du vill göra. Alla våra program ger dig flera valmöjligheter efter studenten, oavsett vilka kurser du väljer att läsa.

Certifiering för Florist

På den här utbildningen har du möjlighet att ta yrkesbeviset som är ett certifikat inom floristyrket. Detta certifikat bidrar till att du blir mer eftertraktad på arbetsmarknaden och att du kan ditt hantverk. För att få beviset måste du göra ett yrkesprov där du får ett case. Utifrån det ska du utforma en konstruktion och förhålla dig till olika regler. Provet innefattar presentation, teknik, material, detaljer och ekonomiska beräkningar som bedöms av granskare som är yrkesverksamma i Floristernas Yrkesråd.

När du gör provet måste du även förhålla dig till en budget där du får användning av dina kunskaper från kursen i entreprenörskap. Under hela utbildningen övar vi på olika moment och tekniker för att förbereda dig inför provet. Efter att du har fått ditt yrkesbevis behöver du arbeta 3 000 timmar innan du har möjlighet att göra ett gesällprov. När du jobbat i branschen i några år kan du även välja att ta mästarbrev.

Praktik på gymnasiet

På gymnasiet kallas praktik för APL (arbetsplatsförlagt lärande). En stor del av utbildningen sker på din praktikplats. När du är ute på APL övar du på det du lärt dig i skolan. För oss är det viktigt att vi matchar elev mot rätt APL-plats för att du ska trivas och utvecklas så mycket som möjligt. Vi har goda kontakter i blomsterbranschen vilket gör att vi erbjuder ett stort utbud av olika arbetsplatser.

Om du väljer att läsa som lärling sker 50% av utbildningen ute på praktik. Vi använder en app som heter LoopMe där du checkar in och ut varje dag, genomför uppgifter samt skickar in bilder och beskriver vad du gjort under din arbetsdag. Läraren på skolan ser dina resultat och ger dig feedback utifrån kursmålen. Våra elever tycker att praktiken är rolig och att de lär sig otroligt mycket där. De blir en del av floristteamet på arbetsplatsen och många elever blir dessutom erbjudna extrajobb vid jul, påsk och midsommar.

Våra lokaler på Praktiska Linköping

På skolan har vi en floristsal med blomsterkyl och inslagningsdisk. Vi har ett förråd med olika material att arbeta med. Vi tränar på kundbemötande, slår in och paketerar blommor och hur du utformar exponeringar och skyltning. Dessutom har vi en fotostudio som vi använder för att dokumentera och fota våra blomsterarbeten i. På så vis får våra elever fina bilder som kan användas till sina portfolios.

Intresseanmälan

Framtida yrken

  • Florist

Kort info

  • Sökkod: HVFLO
  • Program: Hantverk
  • Inriktning: Florist

Vad händer under dina
tre år hos oss?

elev som plockar blommor

Årskurs 1

Under ditt första år läser du bland annat kursen “Hantverk introduktion” där du lär dig grunderna i blombinderi, färglära, teknik och form. Första terminen spenderas på skolan för att lära känna lärare och yrket. På skolan får du även träna på kundbemötande och paketering då vi har en butiksdel i floristsalen. På vårterminen är du ute på APL två dagar i veckan. Skolan ser till att matcha dig med en rätt praktikplats och rätt handledare för att du ska utvecklas och få en så bra floristutbildning som möjligt. När du börjar hos oss får du ett verktygsbälte som inkluderar en sekatör, kniv, tänger och sax. Du får även ett set med arbetskläder och bra arbetsskor.

elev som binder en bukett blommor

Årskurs 2

Under andra året på utbildningen kommer ha praktik ytterligare en till två dagar i veckan. Hur mycket praktik du har beror på om du valt högskoleförberedande kurser eller fördjupningskurser inom floristik. Andra året har du också kursen tradition och utveckling tillsammans med de övriga hantverksinriktningarna. Du får lära dig om hur olika saker som mode och inredning såg ut under olika tidsepoker. Exempelvis hur byggnader och kläder såg ut på 50-talet, vad som skiljer stilarna åt och hur blommor användes under bland annat antiken. De dagar du är inne på skolan får du även lära dig mer avancerade tekniker inom blombinderi för att förbereda inför åk 3.

elever och blombukett

Årskurs 3

Tredje året innefattar mest praktik då det är slutfasen för att komma ut i yrkeslivet. Inne på skolan arbetar vi med förberedelser inför yrkesbeviset. Gymnasiearbetet liksom yrkesbeviset ligger fördelat över hela läsåret och du slutför det på vårterminen. Det sista året läser du kurserna Florist 4, 5 och 6A där du lär dig mer avancerade tekniker och ett helhetsperspektiv både ute på praktiken och inne på skolan.

Elever på Hantverksprogrammet

Hantverksprogrammet

Hantverk är den perfekta utbildningen för dig som vill använda händerna till att skapa och arbeta med ett kreativt serviceyrke med mycket kundkontakt. Du får lära dig att planera och skapa från idé till färdig produkt. Entreprenörskap är en viktig del i utbildningen och något som du lär dig under hela programmet, oavsett vilken inriktning du väljer. Många som går på Hantverksprogrammet startar eget företag efter studenten.

Poängplan Florist

GYMNASIEGEMENSAMMA ÄMNEN

600
Den här poängplanen är för läsår 22/23, inför läsår 23/24 kommer alla program vara högskoleförberedande, vissa ändringar kommer att ske.
Engelska 5
100
Historia 1a1
50
Idrott och hälsa 1
100
Matematik 1a
100
Naturkunskap 1a1
50
Religionskunskap 1
50
Samhällskunskap 1a1
50
Svenska 1 / Svenska som andraspråk 1
100

PROGRAMGEMENSAMMA ÄMNEN

400
Entreprenörskap
100
Hantverk - introduktion
200
Tradition och utveckling
100

INRIKTNINGEN FLORIST

500
Florist 1
200
Florist 2
200
Material och miljö
100

PROGRAMFÖRDJUPNING

700
Programfördjupning
700

GYMNASIEARBETE

100
Gymnasiearbete
100

INDIVIDUELLT VAL

200
Individuellt val
200
Summa 2500

Inriktningar inom Hantverk i Linköping

Hår- och makeupstylist

Hår- och makeupstylist

Utbildningen till hår- och makeupstylist passar dig som tycker om att skapa och vill arbeta inom skönhetsbranschen.

Frisör

Frisör

Utbildningen till frisör passar dig som vill arbeta kreativt och har ett intresse för färg, form och skapande.