[wpdreams_ajaxsearchlite]
Bakgrundsbild representerade Bygg- och anläggningsprogrammet.

// Bygg och anläggning

Anläggningsförare Linköping

Som anläggningsförare kan du arbeta inom flera olika fält där du får köra många olika maskiner; exempelvis inom bergtäkter, elbolag och kommuner.

Intresseanmälan

Ikon för Anläggningsförare
Anläggningsförare

 

  • Praktiska kunskaper i hur du kör och arbetar med maskiner inom olika fält av branschen såsom bergtäkter, elbolag och kommuner.
  • Teoretiska kunskaper inom maskinteknik, processteknik, ritningsläsning, mätningar, arbetsmiljö och säkerhet.
  • Utbildningsbevis som anläggningsförare.
  • Genom praktiken kommer du ut i arbetslivet på riktigt vilket även ger dig ett brett kontaktnät inom branschen med värdefulla referenser.
  • Väldigt goda jobbchanser, stort behov av duktiga maskinister.
  • Om du vill läsa vidare på högskola eller universitet kan du under ditt individuella val välja att läsa kurser som ger dig grundläggande högskolebehörighet.

Om inriktningen Anläggningsfordon

Inriktningen anläggningsförare passar dig som vill arbeta inom en spännande bransch där du får köra stora maskiner med eget stort ansvar. Yrket söker dig som är lugn och noggrann och som tycker om att ta dig an stora projekt. Som anläggningsförare kan du arbeta inom flera olika fält där du får köra många olika maskiner; exempelvis inom bergtäkter, elbolag och kommuner. Det sker en stor utveckling inom branschen och maskinerna när det kommer till teknologin. Nya system utvecklas hela tiden, så som GPS, 2D-skärm och 3D-system som gör att du kan se hur djupt ner i marken du kan gräva. Utvecklingen kommer fortsätta i rask takt och det krävs att du som anläggningsförare är med i utvecklingen.

När du börjar hos oss får du varselkläder med skyddsskor, mössa, handskar, skyddsglasögon, hjälm, jacka och byxa att använda under utbildningen. På skolan finns de verktyg och maskiner du behöver för att lära dig yrket. Efter studenten kan du arbeta som anläggningsförare, eller maskinförare som det också kallas. Du kan arbeta på olika byggarbetsplatser med exempelvis grävlastare, grävmaskin, mobilkran eller truck. Om du vill plugga vidare på högskola eller universitet kan du välja kurser som ger dig grundläggande högskolebehörighet.

Poängplan för Anläggningsfordon hittar du längre ner på sidan ⇣

Praktiskt

När du börjar hos oss får testa olika maskiner för att bekanta dig med hur de fungerar, så att du kan alla grunder innan vi går in på arbetsmomenten. Du kommer bland annat få lära dig att gräva ledningsgator, husgrunder, fylla grus och lägga rör. För att få en verklig uppfattning av yrket kommer du att få utföra jobb på riktiga arbetsplatser. Under din praktik kommer du lära dig ännu fler moment och få köra fler maskiner. I skolan kommer du bland annat få lära dig att köra pallgafflar och plattor samt arbeta med trädgårdar.

Teoretiskt

På inriktningen ingår även en del teori då det är viktigt att ha kunskap om maskinteknik, processteknik, ritningsläsning och olika mätningar för att utföra yrket rätt. Exempelvis pratar vi mycket om hur maskinerna är uppbyggda, vad hydraulsystem och kylsystem är för något och hur motorer fungerar. Du får lära dig om arbetsmiljö och säkerhet, hur man arbetar på en byggarbetsplats och varför det är så viktigt med skyddskläder. Vi pratar mycket om säkerhet och risker, vad som kan vara farligt och vilket ansvar du har som maskinförare. Exempelvis får du aldrig gå under en skopa när den är upphöjd eller bakom en maskin i arbete. Vi anpassar alltid utbildningen och lärandet utifrån elevernas behov. Vi ser till att du får rätt förutsättningar att lära dig all praktisk och teoretisk kunskap du behöver kunna innan du kommer ut på praktik och börjar arbeta med olika maskiner.

Praktik på gymnasiet

På gymnasiet kallas praktik för APL (arbetsplatsförlagt lärande). Under utbildningen kommer du att göra APL på ett riktigt företag. Här får du chans att testa på de moment du lärt dig i skolan och utveckla dina kunskaper samtidigt som du får en fot in i arbetslivet. Vi hjälper dig att hitta en APL-plats, men vill du vara på ett specifikt företag går det bra att söka en egen APL-plats.

Hos oss kan du välja att läsa som lärling. Då sker minst 50% av skoltiden på en arbetsplats och du får möjlighet att lära dig ännu mer om yrket. För att arbeta som fullständig anläggningsförare måste du komma upp i 2 500 arbetade timmar på en arbetsplats som lärling. Om du väljer att läsa som lärling hos oss tillgodoräknas dina arbetade timmar till den potten vilket gör att du kan börja arbeta som fullständig anläggningsförare fortare. När du gjort dina timmar får du ett bevis från Byggbranschens Yrkesnämnd, BYN.

Certifikat för anläggningsförare

Under din utbildning får du möjlighet att få utbildningsbevis på de maskiner du kör, det certifierar att du är en utbildad anläggningsförare. Det är din yrkeslärare på skolan som testar dig som elev och ser till att du uppfyller alla krav för att ta beviset. Du kommer ha nära dialog med din yrkeslärare som hela tiden stämmer av att du klarar målen och anpassar utbildningen efter dig.

Våra lokaler på Praktiska Linköping

På skolan finns ett gäng olika maskiner som du kommer få lära dig att köra som olika sorters grävmaskiner, bandmaskiner och grävlastare.

När du arbetar praktiskt på skolan är vi på en bergtäkt där all utbildning sker. Det är en stor grusgrop som ägs av Peab. Genom att ha all undervisning på en riktig arbetsplats får du så verklig erfarenhet av yrket som möjligt samt förbereder dig inför praktiken.

Intresseanmälan

Framtida yrken

  • Anläggningsförare

Kort info

  • Sökkod: BAANL0L
  • Program: Bygg och anläggning
  • Inriktning: Anläggningsfordon

Vad händer under dina
tre år hos oss?

Årskurs 1

Under första året på utbildningen kommer du få stor kännedom om bygg- och anläggningsbranschen och få testa på grunderna inom snickeri, plåt och betong. Du får lära dig en maskin i taget och vi anpassar alltid arbetsmomenten utifrån din egen utveckling. Du kommer ut på praktik på en riktig arbetsplats redan första året. Du kommer få praktisk användning av arbetsmomenten vi testat på skolan och vidareutveckla och testa nya saker när du är ute på praktik.

Årskurs 2

I tvåan börjar du fördjupa dig mer i yrket som anläggningsförare och kommer få lära dig köra olika maskiner inom branschen. Du kommer bland annat få lära dig göra husgrunder som vi över på i en riktig arbetsmiljö. I årskurs två är du ute på praktik tre dagar i veckan där du får testa på yrket ännu mer och hitta vilka moment som intresserar dig mest.

Årskurs 3

I årskurs tre får du lära dig mer avancerade arbeten och specialuppdrag du kan komma att stöta på i din yrkesroll. Vi bygger hela tiden på kunskaperna från år ett och två och följer upp på grunderna för att förstå nya arbetsmoment. I trean gör du även ditt utbildningsbevis som utfärdas av yrkesläraren på skolan. Din lärare kommer checka av att du lärt dig alla moment du behöver kunna för att arbeta som anläggningsförare. I årskurs tre gör du praktik tre till fyra dagar i veckan, för att få så nära kontakt med arbetslivet som möjligt.

Bild på två grävmaskiner i en backe

Bygg- och anläggningsprogrammet

Hos oss har du stora möjligheter till arbete efter examen. På programmet får du kunskap om miljö, säkerhet och hållbart byggande. Du får lära dig att planera och skapa från idé till färdigt arbete. Entreprenörskap är en viktig del i utbildningen och något du lär dig under hela programmet, oavsett vilken inriktning du väljer.

Poängplan Anläggningsfordon

GYMNASIEGEMENSAMMA ÄMNEN

600
Den här poängplanen är för läsår 22/23, inför läsår 23/24 kommer alla program vara högskoleförberedande, vissa ändringar kommer att ske.
Engelska 5
100
Historia 1a1
50
Idrott och hälsa 1
100
Matematik 1a
100
Naturkunskap 1a1
50
Religionskunskap 1
50
Samhällskunskap 1a1
50
Svenska 1
100

PROGRAMGEMENSAMMA ÄMNEN

400
Bygg och anläggning 1
200
Bygg och anläggning 2
200

NRIKTNING ANLÄGGNINGSFÖRARE

900
Anläggningsförare 1
200
Anläggningsförare 2
200
Anläggningsförare 3
200
Anläggningsförare 4
200
Anläggningsförare – process
100

PROGRAMFÖRDJUPNING

300
Programfördjupning
300

GYMNASIEARBETE

100
Gymnasiearbete
100

INDIVIDUELLT VAL

200
Individuellt val
200
Summa 2500

Inriktningar inom Bygg och anläggning i Linköping

Mark och Anläggning

Mark och Anläggning

Utbildningen passar dig som gillar att arbeta fysiskt i en varierande arbetsmiljö och vill lära dig om infrastrukturer.

Snickare

Snickare

Passar dig som vill jobba med nybyggnation, renovering och ombyggnation av allt från bostäder och lokaler till broar och andra anläggningskonstruktioner.