Du är här:

"Man hjälper varandra med det som behövs"

Lärarhistoria Emil Sjöö

Jag heter Emil och jag lär ut billackering på Praktiska Gymnasiet Sundsvall. På skolan är det en skön stämning, man hjälper varandra med det som behövs. Alla känner alla, och eftersom att det är en ganska liten skola ser man alla elever.

På fordonsprogrammet med inriktningen lackering får man lära sig massor med grejer, bland annat att reparera mindre skador på plåt, reparera plastskador och bilrekond. Sen får man träna på att lackera olika saker såklart. Ett exempel jag kommer på direkt är en elev som lackerade sin egen motorcykel gul med "gold flakes" som blev riktigt snyggt.

När jag sökte till gymnasiet valde jag mellan olika utbildningar, men fordonsprogrammet var det jag helst ville gå. Jag kom in på Praktiska Gymnasiet Sundsvall och under första året mekade vi mycket. Inför andra året började en ny fordonslärare på skolan, och han fick mig intresserad av lackering. När jag valde min inriktning på programmet kändes det självklart att välja just det. Skolan blev rolig på ett nytt sätt när jag fick plugga och hålla med det jag ville och var intresserad av. På måndagen efter studenten började jag att jobba på en billackeringsfirma, och där var jag i en tid. Sen fick jag chansen att börja på ett annat ställe, där jag skulle arbeta enbart med lackering, vilket är det jag tycker är roligast inom branschen.

Genom kontakter kom jag tillbaka till Praktiska Gymnasiet som lackeringslärare på Fordon och Transportprogrammet. Jag tycker att det är superroligt att lära andra något som jag själv är så intresserad av och tycker är roligt. Det också väldigt kul att se eleverna växa och bli kompetenta lackerare.

/Emil Sjöö