[wpdreams_ajaxsearchlite]

Välkommen till Praktiska Kristianstad!

Vad kul att du vill börja på Praktiska Gymnasiet Kristianstad! Här får du reda på mer om skolstarten i höst och vem du ska kontakta om du har frågor. Det finns också information för dig som vill söka eller byta till oss i sommar.

Hitta på sidan

Bild av elever

Vi har lediga platser!

Vill du börja hos oss redan i augusti 2022?
Fyll i en intresseanmälan här så kontaktar vi dig så snart vi kan!

Vi har några fåtal platser kvar på VVS-, Försäljning och service-, Vård och Omsorg- och Naturbruksprogrammet. Nedan hittar du information om hur du gör för att söka till oss i sommar.

Jag vill byta till Praktiska Gymnasiet Kristianstad.
Om du kommit in på en annan skola men vill byta till oss ska du antingen kontakta Gymnasieantagningen i Kristianstads kommun på 044-13 61 61 eller antag@kristianstad.se eller så kan du söka via skanegy.se.
Du kan också läsa artikeln på BytaGymnasium.se för mer information.

Jag har inte sökt till gymnasiet.
Har du inte gjort ditt gymnasieval än och vill göra en sen ansökan till Praktiska Gymnasiet Kristianstad måste du kontakta Gymnasieantagningen i Kristianstads kommun eller söka via skanegy.se. Det sena omvalet öppnar 9 augusti och avslutas den 15 september.

När tar skolan över antagningen?
Från och med den 15 september tar vi på skolan över ansvaret för antagning till eventuellt lediga platser. Om du har frågor om reservantagningen ska du höra av dig till vår rektor Bo Berntsson, kontaktuppgifter hittar du här.

Kontakta oss i sommar?

Du är alltid välkommen att kontakta oss om du har funderingar om skolanprogrammen eller om du har några andra frågor. Under sommaren är det vår rektor Bo Berntsson som du hör av dig till.

Rektor
Bo Berntsson
Tel: 072 – 712 09 67
bo.berntsson@praktiska.se

 

Bild av elever

Skolstart hösten 2022

Den 16 augusti börjar terminen för våra nya antagna elever.

Under den första veckan kommer vi ha lite roliga aktiviteter för att lära känna varandra, bland annat bowling och äventyrsgolf. Du kommer att träffa dina mentorer, klasskamrater, elevhälsan samt alla lärare. De första två veckorna kommer att fokusera på att lära känna varandra och skolans lokaler. Under våra uppstartsveckorna kommer du även bekanta dig med våra läroplattformar Schoolsoft, Google Classroom samt Loop Me som används på praktiken (APL). Du kommer också ha dagar med värdegrund, brandutbildning, HLR etc under dessa dagar. Du får prova kläder, kvittera ut dator och välja ut ett skåp. Ta gärna med ett eget hänglås.

Här hittar du våra läsårstider

Vårt gymnasium i Kristianstad

Tidigt i årskurs 1 kommer du att påbörja din lärlingsperiod. Du kommer att matchas med företag och genomföra din utbildning på dessa under två dagar per vecka. Vi har precis flyttat in nyrenoverad skolbyggnad på Stridsvagnsvägen 7.

Hos oss blir du snabbt en i gemenskapen, både i din klass och i resten av skolan. Du behöver inte ha några förkunskaper för att utbilda dig till ett yrke men du behöver vara nyfiken, framåt och intresserad av att ta dig an nya uppgifter.

Läs mer om Praktiska Gymnasiet Kristianstad här

 

Hur är det att plugga på Praktiska?

Ingen vet bättre än våra elever! Läs våra elevberättelser och lär dig mer om Praktiska Gymnasiet och våra program.

Se alla elevberättelser

Digitalt öppet hus

För att du ska kunna lära känna oss har vi skapat ett Digitalt öppet hus där vi samlat information om vår skola och våra program. Läs elevberättelser, kolla på filmer eller gå en 3D-tur i våra lokaler på Praktiska Gymnasiet Kristianstad!

Besök Digitalt öppet hus här!

Kolla in våra program

Hos oss kan du ta studenten med både en yrkesexamen och möjligheten att plugga vidare!

Bygg och anläggning

Hos oss har du stora möjligheter till arbete efter examen. På programmet får du kunskap om miljö, säkerhet och hållbart byggande. Du får lära dig att planera och skapa från idé till färdigt arbete. Entreprenörskap är en viktig del i utbildningen och något du lär dig under hela programmet, oavsett vilken inriktning du väljer.

Fordon och Transport

Fordons- och transportbranschen utvecklas hela tiden och kommer att ge dig många spännande utmaningar i arbetslivet. Du får lära dig allt ifrån tekniken i olika fordon till datahantering och problemlösning. Det är ett brett program där du får lära dig att vara serviceinriktad, bli van att arbeta i fordonsverkstad och med datorer och inte minst att arbeta med händerna.

Försäljning och Service

Programmet Försäljning och Service ger dig en bred utbildning med många arbetsmöjligheter. Det passar dig som vill jobba med försäljning, brinner för god service och kanske funderar på att starta eget företag. Du lär dig jobba med administration, ekonomi, försäljning och service. Programmet förbereder dig både för anställning på ett företag och för att kunna starta eget.

Hantverk

Hantverk är den perfekta utbildningen för dig som vill använda händerna till att skapa och arbeta med ett kreativt serviceyrke med mycket kundkontakt. Du får lära dig att planera och skapa från idé till färdig produkt. Entreprenörskap är en viktig del i utbildningen och något som du lär dig under hela programmet, oavsett vilken inriktning du väljer. Många som går på Hantverksprogrammet startar eget företag efter studenten.

Naturbruk

Är du intresserad av djur och växter? Vill du arbeta nära naturen? Naturbruksprogrammet är för dig som vill jobba med djur och natur. Du lär dig att arbeta med trädgård, hästhållning och djurvård.

Vård och Omsorg

Inom Vård och omsorg arbetar vi alltid efter människors lika värde, mänsklig värdighet och livskvalitet. Du arbetar med människor i alla åldrar och med olika behov. I din utbildning kombineras medicin, pedagogik, psykologi, sociologi och vårdvetenskap så att du får en helhetssyn på människan. Utbildningen ger dig även bra förutsättningar för att studera vidare på högskola och universitet. Exempel på vidareutbildning är polis, socionom, brandman, sjuksköterska, sjukgymnast eller arbetsterapeut.

VVS och Fastighet

På programmet VVS och fastighet får du arbeta fritt och självständigt med den senaste tekniken. Du lär dig att underhålla fastigheter, tekniska anläggningar och system. Du får också kunskap i hur du sparar energi, är miljömedveten, undviker arbetsskador och i att ge god service till kunder.

Viktiga datum i sommar

Här hittar du alla datum du behöver ha koll på under sommarlovet.

1
juli

Du får ditt slutgiltiga antagningsbesked till gymnasiet

23
juli

Sista dagen att svara på ditt antagningsbesked

6
augusti

Reservantagningen börjar.

9
augusti

Nu kan du göra sent omval.

13
september

Sent omval avslutas, nu kan du inte göra fler ändringar.

15
september

Reservantagningen avslutas.