[wpdreams_ajaxsearchlite]
kille och tjej snickrar och ser glada ut

En bra grund för både yrkesliv och fortsatta högskolestudier

Lena Bergh som är rektor på Praktiska Gymnasiet Kristianstad svarar på frågor om skolan. Hon berättar bland annat om varför man ska söka till skolan och om deras frukost innan lektionerna.

Vad innebär det att vara lärling?
Under din gymnasietid kommer du att praktisera på ett företag inom ditt yrkesområde, hälften av din skoltid. Du får 1000kr mer i månaden av CSN när du praktiserar- utöver ditt vanliga studiemedel. 

Ni har frukost på skolan för alla elever, hur började ni med det?
Vi började med frukost för att det är viktigt att starta dagen bra, som elev behöver du bra energi inför skoldagen. Även om dagen började dåligt för dig, har du möjlighet att sätta dig ner en stund och äta frukost innan lektionerna börjar för att vända den till något bra. 

Varför ska man besöka ert öppet hus?
För att på vårt Öppet Hus får du möjlighet att träffa samtliga lärare, du kan ställa frågor till exempelvis ansvarig för just det program som du är intresserad av. Du får se hur skolan ser ut och besöka de olika salarna där du utför ditt yrke.

Vad är det bästa med din skola?
Det bästa med Praktiska Gymnasiet i Kristianstad är att vi är en liten skola där alla elever är synliga och du får individuell hjälp. Vi erbjuder läxhjälp varje vecka. Det går täta bussförbindelser till vår skola och skolmaten är riktigt bra, eftersom du får äta på en restaurang med möjlighet att välja 5 olika rätter, det finns alltid en vegetarisk, en kött- och fiskrätt samt en asiatisk buffe. Vi lägger alltid idrottslektionen sist, så att du kan åka direkt hem om du inte vill duscha i idrottshallen. På vår skola går både tjejer och killar, vilket ger en trevlig sammansättning och balans på skolan. 

Vi bjuder även in externa aktörer som bank, fackförbund och olika organisationer som håller i föreläsningar om saker som stärker dig som elev. Du får också utbildning i att driva ett eget UF-företag. Du har också möjlighet hos oss att påverka skolan genom att gå med i elevkåren som driver olika frågor som handlar om vår skola.

Varför ska man söka till din skola?
Att gå på Praktiska Gymnasiet i Kristianstad ger dig en bra start inför ditt yrkesliv, men även en grund för fortsatta studier på Högskola. Du ska välja oss om du vill komma ut och jobba direkt. Du har praktik varje vecka inom din bransch och en stor andel av våra elever får jobb på sina praktikplatser. Vi har nolltolerans mot kränkningar och mobbning, eftersom vi är en liten skola finns det vuxna som ser och hör allt och kan därför motverka att kränkningar och mobbning förekommer. Vi har en familjär stämning på skolan, där alla vet vem du är. Du har möjlighet att driva ett UF företag i åk 3. Som avslutning på åk 3 åker alla blivande studenter till Liseberg som en sista aktivitet innan 3:orna skiljs åt – det är en av våra traditioner. 

Alla nyheter