[wpdreams_ajaxsearchlite]
Malin, lärare på Hantverksprogrammet

Drömjobbet: Frisör

Vi välkomnar Malin, vår nya frisörlärare på Hantverksprogrammet!

Malin har lång erfarenhet från frisörbranschen och säger att det är en otroligt öppen och kreativ bransch som ständigt förändras och utvecklas. Hennes mål med utbildningen är att hjälpa eleverna förverkliga sin kreativitet samtidigt som de ska känna sig bekväma och kunna inspirera sina kunder.

Vad arbetade du med innan du började undervisa på Praktiska Gymnasiet Kristianstad?

Jag jobbar parallellt som frisörlärare här på skolan, och som frisör på Salong Skägg & Lockar i Kristianstad. Fantastiskt att kunna ha två delar av yrket för en hår-nörd som mig!

Berätta om din erfarenhet från frisörbranschen.

Allt började med en dröm, att få jobba som frisör. Efter gymnasiet tog jag mitt gesällbrev och då öppnades en helt ny värld. Hela frisörvärlden är ett SÅ roligt yrke i samarbete med hela modevärlden. En otroligt öppen och kreativ bransch som ständigt förändras och utvecklas, vilket gör att man får lära sig nya saker hela tiden. Nya trender, tekniker och verktyg är i konstant rullning. Senaste åren har jag även tävlat en del som är fantastiskt roligt och öppnar så många nya dörrar!

Vad får eleverna lära sig på dina lektioner?

Först går vi igenom vad ett hårstrå faktiskt är och hur det fungerar. Det är grunden till allt, hårstrået är vårt arbetsmaterial! Sedan går vi igenom de olika klippsätten, färgsystemet och hur vi ser och uppfattar färg samt uppsättningar och stylingar. Allt som vi behöver för att kunna bemöta kunder. Jag gillar inte att ta fram en specifik bild och be eleverna att återskapa den, jag vill hellre att eleverna själva kan hitta en inspiration och så hjälper jag dem till att förverkliga den.

Hur ser jobbmöjligheterna ut för elever som utbildar sig till frisör?

Som utbildad frisör i Sverige har man en stor fördel. Faktum är att det faktiskt är brist på utbildade frisörer i Sverige! Vi i Sverige har dessutom bäst utbildning i hela världen vilket gör oss väldigt eftertraktade utomlands.

Vad är bra att tänka på när man som elev är ute på APL?

Att visa sitt driv, vilja, intresse och engagemang! Det är väldigt uppskattat av alla handledare där ute. Tanken är ju faktiskt att det kan bli en potentiell arbetsplats för eleven. Sedan ska man såklart tänka på vad man har på fötterna- en bra och skön sko för att kroppen ska orka med vårt arbete.

Malin, lärare på Hantverksprogrammet

Eleverna kan läsa som lärling på er skola, vad innebär det?

Att vara lärling på Praktiska Gymnasiet innebär att man läser 50% teori i skolan och har 50% praktik på en arbetsplats, i detta fallet på en frisörsalong!

Hur skulle du beskriva gemenskapen på Praktiska Gymnasiet Kristianstad?

Sammanhållningen på hantverksprogrammet är fantastisk då vi är små klasser. Vi tar hand om varandra och hjälper varandra, och framförallt har vi KUL!

 Vad vill du att eleverna har med sig när det tar studenten?

Jag vill att eleverna ska ha utvecklat sin förmåga att se kreativiteten och förverkliga den. Känna sig bekväma med den och kunna inspirera sina kunder. Det är så vi har kul i jobbet på salongen, att inte tappa bort sin lekfullhet med färg & form!

Vad är det roligaste med att vara lärare på Praktiska Gymnasiet Kristianstad?

Det absolut roligaste med att jobba som lärare här på skolan är relationerna och förtroendet med eleverna. Det känns som en riktig jackpot när eleverna får en aha-upplevelse!

Har du något tips till de elever som nu ska göra sitt gymnasieval?

Välj ett yrke som passar ditt intresse. Vi spenderar så mycket tid på att jobba i livet- varför inte då göra sitt intresse och hobby till yrke?

Varför tycker du att man som elev ska söka till Praktiska Gymnasiet Kristianstad?

Vi alla som jobbar här på Praktiska Gymnasiet i Kristianstad gör allt för att hjälpa dig lyckas med din utbildning. Ingenting är omöjligt hos oss!

Ikon som föreställer en sax

Frisör, Barberare, Hår- och makeupstylist

Här kan du läsa mer om Hantverksprogrammet och göra en intresseanmälan till Praktiska Gymnasiet Kristianstad.

Alla nyheter