[wpdreams_ajaxsearchlite]
Bela, utlandspraktik på Ferrari i Italien

Från skolbänken till Ferrari i Italien

Hej! Jag heter Belal och gick Fordon och transport på Praktiska Gymnasiet. Våren 2021 tog jag studenten som personbilsmekaniker och här berättar jag om min gymnasietid och vad som hänt sen jag blev klar med skolan.

Belal kom till Sverige 2015 med sin familj, vid den tidpunkten hade han inte pluggat tillräckligt många grundskoleämnen i sitt hemland för att komma in på gymnasiet i Sverige. Därför började han på ett introduktionsprogram där han fick lära sig språket och läsa upp vissa ämnena.

— Jag samlade betyg för att kunna söka till gymnasiet i tid och jag hade rätt bråttom med att hinna göra det. Till en början ville jag lästa ett teoretiskt program och plugga vidare på högskolan efter studenten, men jag hade inte tillräckligt med poäng för att komma in. Så jag funderade på vad jag egentligen tycker är roligt och vad som intresserar mig. Då slog det mig att jag alltid gillat bilar, berättar Belal.

Intresset för bilar

Belal hade aldrig tidigare arbetat med bilar eller haft erfarenhet av att jobba på en verkstad, men intresset fanns och det kändes som något som skulle vara roligt att göra. Han sökte till Fordon och transportprogrammet, lite nervös och rädd att han skulle ångra sig. 

Men det gick hur bra som helst och visade sig vara något jag är riktigt bra på också, säger Belal.

 

“Gillar du det du gör kommer du garanterat lyckas. Så länge du har intresset kommer motivationen och drivet av sig självt”

 

— Jag började på programmet och tyckte det var roligt! Jag insåg att när man gillar något så kommer man lyckas med det oavsett vad det är, mår man bra med det man gör kommer man klara det och lära sig allt som behövs. Jag gillar att arbeta fysiskt, jag har lärt mig mer på praktikplats än vad jag har i skolan eftersom man får komma ut i det riktiga arbetslivet. Jag märkte att jag lärde mig snabbt när jag fick arbeta med händerna, gjorde jag något en gång kunde jag göra samma sak igen utan att någon behövde visa mig från grunden. Jag är 100% nöjd med mitt val, säger Belal. 

En handledare som lärde honom alla grunder

När Belal började i ettan blev han placerad på en praktikplats som han inte kände sig helt nöjd med. Han bestämde sig tidigt för att han skulle byta och började kika runt med andra verkstäder om dom kunde tänka sig ta in honom som praktikant. Han hittade snabbt en ny verkstad där han började med en gång.

— Det var som natt och dag och den här praktikplatsen var helt perfekt för mig! Jag fick jobba med alla bilmärken. Det var en liten verkstad med några få anställda så jag fick jobba nära chefen som har jättemycket erfarenhet, han har jobbat med bilar sedan han var liten. Han löste alla problem som kunderna kom med och jag fick lära mig precis allt av honom, berättar Belal.

Praktikplats på en auktoriserad verkstad

Belal gjorde sin praktik på verkstaden hela ettan och tvåan, men i trean kände han att det var dags att testa något nytt och bli utmanad. Han bestämde sig för att en praktikplats på en auktoriserad verkstad var nästa steg för att lära sig skillnaden i arbetet jämfört med en vanlig verkstad. På en auktoriserad verkstad jobbar man djupare och man är extremt noggrann med allt man gör. Han lyckades fixa en praktikplats på egen hand på Audi Östermalm. Det var dock ingen enkel uppgift.

— När jag bestämt mig för att jag ville börja på Audi fick jag slita, jag fick övertyga och tjata länge! Detta var dessutom början på pandemin och de hade anställningsstopp på grund av det. Det fanns inte planer på att ta in nytt folk som dom skulle lära upp. Men jag fick tjata på dom i två veckor och när jag tillslut kom dit och presentera mig på en torsdagen hade vi ett bra snack och dom sa att jag fick börja på måndagen därpå. Jag ville verkligen testa något nytt och jag var väldigt intresserad av just den här verkstaden. Jag är otroligt tacksam och glad att jag fick chansen att praktisera där, berättar Belal.

Nästa mål: Ferrari i Italien

Det var en vanlig skoldag med distansarbete, Belal satt hemma när han fick ett samtal från mentorn på skolan som frågade om han hade velat åka på utlandspraktik.

— Det var såklart sjukt intressant, men det kändes som ett samtal från en försäljare. Jag tänkte att något är lurt efter som det nästan kändes för bra för att vara sant. Men jag tackade ja och var sjukt glad men chockad.

På grund av pandemin fortsatte utlandspraktiken bli framskjuten gång på gång, till en början var tanken att Belal skulle åka på 20 dagars praktik på Ferrari i Italien. Men efter att resan blivit uppskjuten för tredje gången började han nästan ge upp på drömmen om att åka dit. Det var inte först i slutet på år tre som frågan blev aktuell igen. 

— Precis innan jag tog studenten hörde mentorn och rektorn av sig till mig och frågade om jag var intresserad av att åka och jag sa självklart ja direkt. Då blev jag erbjuden att få åka iväg i tre månader istället för några veckor. Det kändes helt overkligt! Vi bestämde att jag skulle flyga till Vicenza i Italien september 2021, tre månader efter studenten, säger Belal.

“Jag fick jobba med drömbilar!”

— Det var väldigt häftigt och det var intressant att hålla på med bilar som man inte ser ute på vägarna varje dag. Mekaniskt är de väldigt annorlunda än andra bilar så det var mycket nytt att lära sig som jag inte var van vid, säger Belal.

 

Planen var att flyga tillbaka till Sverige den 15 december då praktikperioden var slut. Men i början av december kom ett intressant besked från Ferrari.

— Dom tyckte jag var duktig och att jag skötte mig bra. Dom erbjöd mig ytterligare tre månaders praktik. Jag skulle alltså åka hem över jul och nyår för att sedan komma tillbaka och praktisera från januari till mars. Men jag tackade faktiskt nej och det är på grund av att jag för första gången i mitt liv var ensam i ett annat land där jag inte kände någon. När jag kom till Sverige 2015 hade jag åtminstone familjen. Jag saknade mina föräldrar och mina syskon jättemycket medan jag var i Italien. Dessutom kände jag att det räckte med praktik, jag ville börja jobba på riktigt. Jag fick ett jättefint intyg med beskrivning på vad jag gjort och hur duktig jag varit. Nu när jag söker jobb hemma är det ett vinnande kort jag har, berättar Belal.

 

“Det kändes verkligen att utlandspraktiken var något speciellt. Det var inte vilken praktikplats som helst. Det var så häftiga bilar jag fick arbeta med och det kändes verkligen stort att få vara där”

 

Vill du läsa mer om Belal? Här kan du läsa hela intervjun med Belal där han berättar mer om vad han gör idag och vad nästa dröm är, vilka fördelar som finns med att plugga ett yrkesprogram och om den fina kontakten med sin gamla gymnasiekola. 

Vill du veta mer utlandspraktik?

När du är elev på Praktiska Gymnasiet kan du söka praktik i Italien, Spanien, Frankrike eller Tyskland genom projektet ERASMUS. Vi samarbetar bl.a. med Ferrari Racing och femstjärniga hotell i Venedig. Läs mer om utlandspraktik här.

Alla nyheter