[wpdreams_ajaxsearchlite]

Välkommen till Praktiska Karlstad!

Vad kul att du vill börja på Praktiska Gymnasiet Karlstad! Här får du reda på mer om skolstarten i höst och vem du ska kontakta om du har frågor. Det finns också information för dig som vill söka eller byta till oss i sommar.

Hitta på sidan

Vi har lediga platser!

Vill du börja hos oss redan i augusti 2023?
Vi har några platser kvar på de flesta av våra program. Nedan hittar du information om hur du gör för att söka till oss i sommar.

Jag vill byta till Praktiska Gymnasiet Karlstad.

Om du kommit in på en annan skola men vill byta till oss ska du vända dig till Elevantagningen Karlstad
eller till din grundskolesyv. Du kan också läsa artikeln på Gymnasiekoll för mer information.

Jag har inte sökt till gymnasiet.
Har du inte gjort ditt gymnasieval än och vill göra en sen ansökan till Praktiska Karlstad måste du kontakta Elevantagningen Karlstad. Du når dem på: 054-540 00 00 eller elevantagningen@karlstad.se.

När tar skolan över antagningen?
Den 15 september är det vi på skolan som tar över ansvaret för antagningen. Om du har frågor om reservantagningen ska du höra av dig till vår rektor Tobias Ejdeholm, kontaktuppgifter hittar du här.

Kontakta oss i sommar?

Du är alltid välkommen att kontakta oss om du har några funderingar om skolan, programmen eller har några andra frågor.  Lättast är att skicka ett mail med dina frågor och funderingar så kontaktar vi dig så snart som möjligt.

Rektor, vecka 26-28
Tobias Ejdeholm
Tel: 076-790 52 90
tobias.ejdeholm@praktiska.se

Biträdande rektor, vecka 29-30
Mikael Sjöström
Tel: 0761141269
mikael.sjostrom@praktiska.se

Skolstart hösten 2023

Alla elever hälsas välkomna den 15 augusti.
Åk 1 kl 09:00
Åk 2 kl 13:00
Åk 3 kl 14:00

För alla nyantagna elever kommer vi under första skoldagen ha lite introduktion, utdelning av datorer och provning arbetskläder. Du kommer få lära känna din nya klass och träffa dina lärare och få en rundvandring på skolan. Du kommer möta en skola i en positiv förändring med en engagerad personalgrupp. Varmt välkomna till den lilla skolan med bästa läget!

Här hittar du våra läsårstider

Vårt gymnasium i Karlstad

Vill du ha tre roliga och lärorika år med mycket kontakt ut i arbetslivet? På Praktiska Gymnasiet Karlstad får du en utbildning med mycket praktik vilket gör att du står närmre arbetslivet efter tre år hos oss. Skolan är nyrenoverad med fräscha lokaler och massor med ny utrustning och under hösten kommer vi få ytterligare nya lokaler med elevcafé, matsal och elsalar. För att du ska starta dagen med full energi bjuder vi alla elever på frukost!

Läs mer om Praktiska Gymnasiet Karlstad här

Kolla in våra program

Hos oss kan du ta studenten med både en yrkesexamen och möjligheten att plugga vidare!

Barn och Fritid

Vi är programmet för dig som tycker om att jobba med människor i alla åldrar. Du är intresserad av att lära ut och nyfiken på hur vi lär oss. Du hjälper barn, ungdomar och personer med olika förutsättningar i skolan, hemmet och på fritiden med olika aktiviteter som exempelvis skoluppgifter, träning och sociala aktiviteter. I arbetet möter och leder du också grupper på fritidsgårdar, i skolan eller i föreningar. På Barn och fritid får du chans att träffa många nya människor och vara med där det hela tiden händer nya saker.

Bygg och anläggning

Hos oss har du stora möjligheter till arbete efter examen. På programmet får du kunskap om miljö, säkerhet och hållbart byggande. Du får lära dig att planera och skapa från idé till färdigt arbete. Entreprenörskap är en viktig del i utbildningen och något du lär dig under hela programmet, oavsett vilken inriktning du väljer.

El och Energi

På El och energi blir ditt intresse ditt jobb. Programmet passar dig som är teknisk, gillar elektronik, siffror och att vara serviceinriktad. Du får bland annat lära dig att installera och sköta el-, energi- och vattensystem. Säkerheten är en viktig del i utbildningen, därför får du också läsa arbetsmiljöfrågor om hur du skyddar dig på jobbet och undviker skador

Fordon och Transport

Fordons- och transportbranschen utvecklas hela tiden och kommer att ge dig många spännande utmaningar i arbetslivet. Du får lära dig allt ifrån tekniken i olika fordon till datahantering och problemlösning. Det är ett brett program där du får lära dig att vara serviceinriktad, bli van att arbeta i fordonsverkstad och med datorer och inte minst att arbeta med händerna.

Försäljning och Service

Programmet Försäljning och Service ger dig en bred utbildning med många arbetsmöjligheter. Det passar dig som vill jobba med försäljning, brinner för god service och kanske funderar på att starta eget företag. Du lär dig jobba med administration, ekonomi, försäljning och service. Programmet förbereder dig både för anställning på ett företag och för att kunna starta eget.

Hotell och turism

Är du intresserad av att jobba med hotell, resor och upplevelser? I den här branschen får du möta nya människor och chansen att utveckla dina språkkunskaper eftersom yrkesområdena handlar mycket om internationella kontakter. På utbildningen lär du dig bemötande, kommunikation, marknadsföring, försäljning och entreprenörskap. Kom in i en bransch som hela tiden växer världen över.

Industriteknik

Vill du använda händerna till att reparera och tillverka? Då är Industriteknik helt rätt utbildning för dig. Du lär dig om olika material, hur du arbetar med olika verktyg och metoder som exempelvis borrning, slipning och svarvning. Efter utbildningen har du en bra förståelse kring produktkvalitet, miljötänkande samt vad som är viktigt i en modern produktionsmiljö.

Introduktionsprogram

Introduktionsprogrammen finns till för att ge dig som saknar gymnasiebehörighet möjligheten att komma in på ett nationellt program eller att börja arbeta. Du kan läsa introduktionsprogram på alla våra skolor. Programinriktat val (IMV) och Yrkesintroduktion (IMY) går att läsa på de flesta av våra program och skolor. Kontakta skolans rektor för mer information om vad som gäller på din ort.

Vård och Omsorg

Inom Vård och omsorg arbetar vi alltid efter människors lika värde, mänsklig värdighet och livskvalitet. Du arbetar med människor i alla åldrar och med olika behov. I din utbildning kombineras medicin, pedagogik, psykologi, sociologi och vårdvetenskap så att du får en helhetssyn på människan. Utbildningen ger dig även bra förutsättningar för att studera vidare på högskola och universitet. Exempel på vidareutbildning är polis, socionom, brandman, sjuksköterska, sjukgymnast eller arbetsterapeut.

Viktiga datum i sommar

Här hittar du alla datum du behöver ha koll på under sommarlovet.

29
juni

Du får ditt slutgiltiga antagningsbesked till gymnasiet

26
juli

Sista dagen att svara på ditt antagningsbesked

31
juli

Reservantagningen börjar v. 31

15
september

Reservantagningen slutar

15
september

Skolan tar över reservantagningen