[wpdreams_ajaxsearchlite]
Bild representerande industriteknik med heltäckande skyddsmask, skyddsglasögon, mätare och skruvar

// Industriteknik

Svetsare Karlstad

Programmet ger dig kunskap om olika svetsmetoder, svetslägen och att löda och skära med termisk skärutrustning. Du får skapa från idé till färdig produkt.

Bjud in mig till öppet hus!

Ikon för Svetsare
Svetsare

  • Du får kunskap om olika svetsmetoder såsom TIG, MMA, MAG och gassvetsning.
  • Teoretisk kunskap om kvalitetskrav, tillverkning, ekonomi, materialkostnader och säkerhet.
  • Genom praktiken kommer du ut i arbetslivet på riktigt vilket även ger dig ett brett kontaktnät inom branschen med värdefulla referenser.
  • Väldigt goda jobbchanser, du blir eftertraktad på arbetsmarknaden.
  • Från och med 2023 ingår grundläggande högskolebehörighet på alla yrkesprogram vilket ger dig möjlighet att plugga vidare. Du kan även välja bort högskolebehörigheten och fördjupa dig i dina yrkeskurser.

Poängplan för Svetsteknik hittar du längre ner på sidan ⇣

Om inriktningen Svetsteknik

Som svetsare får du ett praktiskt jobb där du får arbeta med händerna i en spännande och varierande bransch. Under dina tre år lär du dig att behärska olika svetsmetoder och vanligt förekommande arbetsuppgifter som du kommer stöta på i din framtida yrkesroll. När du tagit studenten kan du arbeta som svetsare inom många olika fält. Exempelvis som tig-svetsare inom kärnkraft eller mejeribranschen, byggnadssmed, smidesprodukter med staket och räcken, svetsare inom legoproduktion där du kan arbeta med företag som Volvo eller Atlas Copco eller som svetsare inom petroleumindustrin på offshore-verksamhet som en oljerigg. Du kan också välja att läsa vidare till undervattenssvetsare eller arbeta som bilreparatör, bilbyggare, motorcykelbyggare eller konstnär.

Praktiskt

Under din utbildning till svetsare får du lära dig hantera olika maskiner och verktyg inom industrin, både på skolan och ute på praktiken. Du får lära dig att planera och organisera vanligt förekommande svetsarbeten och olika svetsmetoder såsom Tig, MMA, MAG och gassvetsning. Du kommer få lära dig att löda och skära med termisk skärutrustning som plasma och gasskärning. Vi svetsar alla vanligt förekommande svetslägen såsom kälsvets, stumsvets och rörsvets. Vi arbetar även en del med produktutveckling där du får ta fram en produkt utifrån en idé som du jobbar vidare med till färdigt resultat. Utbildningen ger dig en bredd men även en del spetskunskaper för att du ska kunna inrikta dig på det du tycker är intressant.

När du börjar hos oss får du din personliga skyddsutrustning med flamsäkra kläder, glasögon, hörselskydd handskar och en svetshjälm att använda under utbildningen. Du får även ett set med personliga verktyg såsom rits och millimeterstock.

Teoretiskt

För att bli en skicklig svetsare behöver du kunna en del teori. Du får lära dig att tolka olika tillverkningsunderlag (ritningar) och lära dig om olika material och dess egenskaper. Du får kunskaper om kvalitet på utfört arbete och hur man bedömer sammanfogning utifrån fastställda kvalitetskrav. Du får även veta hur lagar och andra bestämmelser påverkar individen i yrket. Under utbildningen kommer vi även prata en del om ekonomi, till exempel vad det kostar att tillverka en bänk. Säkerhet är också en stor del av utbildningen och vi pratar om skydd och hälsa så att du har koll på vad som gäller på en arbetsplats.

Programfördjupning på Industritekniska programmet

Under programfördjupningen läser du fördjupade kurser inom yrket för att ge dig spetskunskaper. Exempelvis så läser du kälsvets, stumsvets och rörsvets. Vi arbetar även utifrån entreprenöriellt lärande och lägger en del kurser inom entreprenörskap i programfördjupningen. Där kan du lära dig ännu mer om eget företagande, ekonomi, materialkostnader och hur det går till när man driver eget företag.

Praktik på gymnasiet

På gymnasiet kallas praktik för APL (arbetsplatsförlagt lärande). Under utbildningen kommer du att göra APL på ett riktigt företag. Här får du chans att testa på de moment du lärt dig i skolan och utveckla dina kunskaper samtidigt som du får en fot in i arbetslivet. Vi hjälper dig att hitta en APL-plats, men vill du vara på ett specifikt företag går det bra att söka en egen APL-plats. Det finns en väldigt stor efterfrågan på skickliga svetsare, många företag hyr in arbetskraft från utlandet på grund av den brist som finns i Sverige. Med andra ord kommer du ut i en bransch där du blir eftertraktad och kommer ha goda jobbmöjligheter.

Högskolebehörighet

Från hösten 2023 innehåller alla yrkesprogram de kurser som krävs för att få grundläggande högskolebehörighet. Du behöver alltså inte välja till några kurser om du vill plugga vidare på högskola eller universitet. Däremot kan du välja bort högskolebehörigheten, om du istället vill fokusera på dina yrkeskurser. Du börjar läsa de högskoleförberedande kurserna i årskurs 2 och kan då bestämma hur du vill göra. Alla våra program ger dig flera valmöjligheter efter studenten, oavsett vilka kurser du väljer att läsa.

Bjud in mig till öppet hus!

Framtida yrken

  • Internationell svetsare
  • Svetsare

Kort info

  • Sökkod: INSVE
  • Program: Industritekniska
  • Inriktning: Svetsteknik

Har du frågor om utbildningen?

Tobias Ejdeholm, Rektor

Tobias Ejdeholm

Rektor

054-691974

Bild på elever i svetsverkstaden

Industritekniska programmet

Vill du använda händerna till att reparera och tillverka? Då är Industriteknik helt rätt utbildning för dig. Du lär dig om olika material, hur du arbetar med olika verktyg och metoder som exempelvis borrning, slipning och svarvning. Efter utbildningen har du en bra förståelse kring produktkvalitet, miljötänkande samt vad som är viktigt i en modern produktionsmiljö.

Poängplan Svetsteknik

GYMNASIEGEMENSAMMA ÄMNEN

900
Engelska 5
100
Engelska 6
100
Historia 1a1
50
Idrott och hälsa 1
100
Matematik 1a
100
Naturkunskap 1a1
50
Religionskunskap 1
50
Samhällskunskap 1a1
50
Svenska 1 / Svenska som andraspråk 1
100
Svenska 2 / Svenska som andraspråk 2
100
Svenska 3 / Svenska som andraspråk 3
100

PROGRAMGEMENSAMMA ÄMNEN

400
Industritekniska processer
100
Människan i industrin 1
100
Produktionskunskap 1
100
Produktionsutrustning 1
100

INRIKTNINGEN SVETSTEKNIK

400
Produktutveckling 1
100
Kälsvets 1
100
Svets grund
100
Tillverkningsunderlag 1
100

PROGRAMFÖRDJUPNING

800
Stumsvets 1
100
Stumsvets 2
100
Kärlsvets 2
100
Rörsvets 1
100
Rörsvets 2
100
Sammanfogning
100
Entreprenörskap
100
Materialkunskap 1 / Engelska 6
100

GYMNASIEARBETE

100
Gymnasiearbete
100

INDIVIDUELLT VAL

200
Individuellt val
200
Summa 2800

Inom Industriteknik i Karlstad finns bara en inriktning