[wpdreams_ajaxsearchlite]

Välkommen till Praktiska Kalmar!

Vad kul att du vill börja på Praktiska Gymnasiet Kalmar! Här får du reda på mer om skolstarten i höst och vem du ska kontakta om du har frågor. Det finns också information för dig som vill söka eller byta till oss i sommar.

Hitta på sidan

Vi har platser kvar!

Vill du börja hos oss redan i augusti 2023?
Vi har några platser kvar på många av våra program. Nedan hittar du information om hur du gör för att söka till oss i sommar.

Jag vill byta till Praktiska Gymnasiet Kalmar.
Om du kommit in på en annan skola men vill byta till oss ska du kontakta Gymnasieförbundet i Kalmar och fylla i en blankett. Det finns också en artikel på BytaGymnasium.se för mer information.

Jag har inte sökt till gymnasiet.
Har du inte gjort ditt gymnasieval än och vill göra en sen ansökan till Praktiska Gymnasiet Kalmar behöver du kontakta Gymnasieförbundet i Kalmar för att lämna in din ansökan.

När tar skolan över antagningen?
Skolan tar över antagningen den 15 september. Har du frågor om reservantagningen kan du kontakta vår rektor. Kontaktuppgifter hittar du här.

Kontakt i sommar?

Du är alltid välkommen att kontakta oss om du har funderingar om skolanprogrammen eller om du har några andra frågor. Under sommarmånaderna får du säkrast svar genom att maila dina frågor till vår rektor Åse.

Rektor
Åse Porsefjord
ase.porsefjord@praktiska.se

Skolstart hösten 2023

ÅK 1 har inskrivningssamtal måndag 21 augusti kl. 9.00
Åk 2 skolstart tisdag den 22 augusti kl. 12.00
Åk 3 skolstart tisdag den 22 augusti kl. 13.30

Inskrivningssamtal för elever antagna på IMV och IMY sker den 21 och 22 augusti.

För dig som ny elev på skolan startar dagen med du får träffa din mentor, lärare och klasskompisar, elevhälsoteamet och övrig personal på skolan. Vi kommer att dela ut information och gå igenom hur matkortet fungerar. Du kommer få prova kläder och kvittera ut en egen dator. Vi kommer kika på programmen vi arbetar i under undervisningen så som SchoolSoft, Google Classroom och LoopMe. Vi kommer hålla i en del aktiviteter under första veckan för att vi ska lära känna varandra ännu bättre.

Här hittar du våra läsårstider

Vårt gymnasium i Kalmar

På Praktiska Gymnasiet Kalmar hittar du engagerad personal och en fantastisk möjlighet till jobb direkt efter studenten. Vi har matkort som ger eleverna stora möjligheter att få en lunch som de står sig på under hela skoldagen. Vi arbetar för att du ska känna dig trygg och säker samtidigt som du får en fantastisk och rolig skolgång hos oss!

Läs mer om Praktiska Gymnasiet Kalmar här

Kolla in våra program

Hos oss kan du ta studenten med både en yrkesexamen och möjligheten att plugga vidare!

Barn och Fritid

Vi är programmet för dig som tycker om att jobba med människor i alla åldrar. Du är intresserad av att lära ut och nyfiken på hur vi lär oss. Du hjälper barn, ungdomar och personer med olika förutsättningar i skolan, hemmet och på fritiden med olika aktiviteter som exempelvis skoluppgifter, träning och sociala aktiviteter. I arbetet möter och leder du också grupper på fritidsgårdar, i skolan eller i föreningar. På Barn och fritid får du chans att träffa många nya människor och vara med där det hela tiden händer nya saker.

Bygg och anläggning

Hos oss har du stora möjligheter till arbete efter examen. På programmet får du kunskap om miljö, säkerhet och hållbart byggande. Du får lära dig att planera och skapa från idé till färdigt arbete. Entreprenörskap är en viktig del i utbildningen och något du lär dig under hela programmet, oavsett vilken inriktning du väljer.

El och Energi

På El och energi blir ditt intresse ditt jobb. Programmet passar dig som är teknisk, gillar elektronik, siffror och att vara serviceinriktad. Du får bland annat lära dig att installera och sköta el-, energi- och vattensystem. Säkerheten är en viktig del i utbildningen, därför får du också läsa arbetsmiljöfrågor om hur du skyddar dig på jobbet och undviker skador

Fordon och Transport

Fordons- och transportbranschen utvecklas hela tiden och kommer att ge dig många spännande utmaningar i arbetslivet. Du får lära dig allt ifrån tekniken i olika fordon till datahantering och problemlösning. Det är ett brett program där du får lära dig att vara serviceinriktad, bli van att arbeta i fordonsverkstad och med datorer och inte minst att arbeta med händerna.

Försäljning och Service

Programmet Försäljning och Service ger dig en bred utbildning med många arbetsmöjligheter. Det passar dig som vill jobba med försäljning, brinner för god service och kanske funderar på att starta eget företag. Du lär dig jobba med administration, ekonomi, försäljning och service. Programmet förbereder dig både för anställning på ett företag och för att kunna starta eget.

Hotell och Turism

Är du intresserad av att jobba med hotell, resor och upplevelser? I den här branschen får du möta nya människor och chansen att utveckla dina språkkunskaper eftersom yrkesområdena handlar mycket om internationella kontakter. På utbildningen lär du dig bemötande, kommunikation, marknadsföring, försäljning och entreprenörskap. Kom in i en bransch som hela tiden växer världen över.

Introduktionsprogram

Introduktionsprogrammen finns till för att ge dig som saknar gymnasiebehörighet möjligheten att komma in på ett nationellt program eller att börja arbeta. Du kan läsa introduktionsprogram på alla våra skolor. Programinriktat val (IMV) och Yrkesintroduktion (IMY) går att läsa på de flesta av våra program och skolor. Kontakta skolans rektor för mer information om vad som gäller på din ort.

Sjöfart

Vill du läsa ett program som leder till ett jobb fullt med äventyr? Då är Sjöfart något för dig. Sjöfart är ett specialutformat program som Praktiska Gymnasiet erbjuder i Kalmar. Du kan bo på din hemort och samtidigt jobba på spännande platser runt om i världen. Som sjöman jobbar du ute på fartygen en längre period med ledighet lika lång tid. Viktiga delar i utbildningen är problemlösning och underhåll av tekniska instrument, något som du kommer att få både praktisk och teoretisk erfarenhet av.

Vård och Omsorg

Inom Vård och omsorg arbetar vi alltid efter människors lika värde, mänsklig värdighet och livskvalitet. Du arbetar med människor i alla åldrar och med olika behov. I din utbildning kombineras medicin, pedagogik, psykologi, sociologi och vårdvetenskap så att du får en helhetssyn på människan. Utbildningen ger dig även bra förutsättningar för att studera vidare på högskola och universitet. Exempel på vidareutbildning är polis, socionom, brandman, sjuksköterska, sjukgymnast eller arbetsterapeut.

VVS och Fastighet

På programmet VVS och fastighet får du arbeta fritt och självständigt med den senaste tekniken. Du lär dig att underhålla fastigheter, tekniska anläggningar och system. Du får också kunskap i hur du sparar energi, är miljömedveten, undviker arbetsskador och i att ge god service till kunder.

Viktiga datum i sommar

Här hittar du alla datum du behöver ha koll på under sommarlovet.

1
juli

Du får ditt slutgiltiga antagningsbesked till gymnasiet

7
augusti

Reservantagningen börjar

14
september

Reservantagningen slutar

15
september

Skolan tar över antagningen