[wpdreams_ajaxsearchlite]

Välkommen till Praktiska Kalmar!

Vad kul att du vill börja på Praktiska Gymnasiet Kalmar! Här får du reda på mer om skolstarten i höst och vem du ska kontakta om du har frågor. Det finns också information för dig som vill söka eller byta till oss i sommar.

På Praktiska Gymnasiet Kalmar hittar du engagerad personal och en fantastisk möjlighet till jobb direkt efter studenten. Vi gör vårt bästa för att du ska känna dig trygg och säker samtidigt som du får en fungerande skolgång.

Hos oss blommar de flesta elever!

 

Tjej och kille mekar med bil

Vi har några platser kvar!

Vill du börja hos oss redan i augusti 2020?
Fyll i en intresseanmälan här så kontaktar vi dig så snart vi kan!
Nedan hittar du information om hur du gör för att söka till oss i sommar.

Jag vill byta till Praktiska Gymnasiet Kalmar.
Om du kommit in på en annan skola men vill byta till oss ska du kontakta Gymnasieförbundet i Kalmar på: 0480-45 15 00.
Det finns också en artikel på BytaGymnasium.se för mer information.

Jag har inte sökt till gymnasiet.
Har du inte gjort ditt gymnasieval än och vill göra en sen ansökan till Praktiska Gymnasiet Kalmar måste du kontakta Gymnasieförbundet i Kalmar på: 0480-45 15 00, det är de som sköter antagningen i Kalmar (inte skolan).

När tar skolan över antagningen?
Skolan tar över antagningen den 15 september. Har du frågor om reservantagningen kan du kontakta vår rektor.

Kontakt i sommar

Du är alltid välkommen att kontakta oss om du har funderingar om skolanprogrammen eller om du har några andra frågor. Under sommarmånaderna får du säkrast svar genom att maila dina frågor till vår administratör Marie Ritter.

Administratör
Marie Ritter
Tel: 0706-71 52 29
marie.ritter@praktiska.se

Hur är det att plugga på Praktiska?

Ingen vet bättre än våra elever! Läs våra elevberättelser och lär dig mer om Praktiska gymnasiet och våra program.

Se alla elevberättelser

Skolstart hösten 2020

Den 18 augusti kl. 10.00 har vi upprop för våra nya antagna elever.

Första dagen blir en halvdag för dig åk 1. Vidare i veckan är det aktiviteter för att du ska lära känna dina klasskamrater och lärare, det blir också utprovning av arbetskläder. Andra veckan åker vi på en resa till Byxelkrok och har två ”lära känna” dagar.

Du kommer även åka iväg på en kick off med alla i åk 1. Då är vi på Öland i två dagar med övernattning. Vi solar, badar, grillar och har roligt ihop!

Här hittar du våra läsårstider

Tjej tapetserar

Kolla in våra program

Hos oss kan du ta studenten med både en yrkesexamen och möjligheten att plugga vidare!

Introduktionsprogram

Introduktionsprogrammen finns till för att ge dig som saknar gymnasiebehörighet möjligheten att komma in på ett nationellt program eller att börja arbeta. Du kan läsa introduktionsprogrammen på alla våra skolor. Programinriktat val (IMR) och Yrkesintroduktion (IMY) går att läsa på de flesta av våra program och skolor. Kontakta skolans rektor för mer information om vad som gäller på din ort.

Fordon och Transport

Fordon- och transportbranschen utvecklas hela tiden och kommer att ge dig många spännande utmaningar i arbetslivet. Du får lära dig allt ifrån tekniken i olika fordon till datahantering och problemlösning. Det är ett brett program där du får lära dig att vara serviceinriktad, bli van att arbeta i fordonsverkstad och med datorer och inte minst att arbeta med händerna.

El och Energi

På El och energi blir ditt intresse ditt jobb. Programmet passar dig som är teknisk, gillar elektronik, siffror och att vara serviceinriktad. Du får bland annat lära dig att installera och sköta el-, energi- och vattensystem. Säkerheten är en viktig del i utbildningen, därför får du också läsa arbetsmiljöfrågor om hur du skyddar dig på jobbet och undviker skador

Bygg och anläggning

Hos oss har du stora möjligheter till arbete efter examen. På programmet får du kunskap om miljö, säkerhet och hållbart byggande. Du får lära dig att planera och skapa från idé till färdigt arbete. Entreprenörskap är en viktig del i utbildningen och något du lär dig under hela programmet, oavsett vilken inriktning du väljer.

Sjöfart

Vill du läsa ett program som leder till ett jobb fullt med äventyr? Då är Sjöfart något för dig. Sjöfart är ett specialutformat program som Praktiska Gymnasiet erbjuder i Kalmar. Du kan bo på din hemort och samtidigt jobba på spännande platser runt om i världen. Som sjöman jobbar du ute på fartygen en längre period med ledighet lika lång tid. Viktiga delar i utbildningen är problemlösning och underhåll av tekniska instrument, något som du kommer att få både praktisk och teoretisk erfarenhet av.

Barn och Fritid

Vi är programmet för dig som tycker om att jobba med människor i alla åldrar. Du är intresserad av att lära ut och nyfiken på hur vi lär oss. Du hjälper barn, ungdomar och funktionsnedsatta i skolan, hemmet och på fritiden med olika aktiviteter som exempelvis skoluppgifter, träning och sociala aktiviteter. I arbetet möter och leder du också grupper på fritidsgårdar, i skolan eller i föreningar. På Barn och fritid får du chans att träffa många nya människor och vara med där det hela tiden händer nya saker.

Vård och Omsorg

Inom Vård och omsorg arbetar vi alltid efter människors lika värde, mänsklig värdighet och livskvalitet. Du arbetar med människor i alla åldrar och med olika behov. I din utbildning kombineras medicin, pedagogik, psykologi, sociologi och vårdvetenskap så att du får en helhetssyn på människan. Utbildningen ger dig även bra förutsättningar för att studera vidare på högskola och universitet. Exempel på vidareutbildning är polis, socionom, brandman, sjuksköterska, sjukgymnast eller arbetsterapeut.

Viktiga datum i sommar

Här hittar du alla datum du behöver ha koll på under sommarlovet.

1
juli

Du får ditt slutgiltiga antagningsbesked till gymnasiet

31
juli

Sista dagen att svara på ditt antagningsbesked

8
augusti

Första reservantagningen