[wpdreams_ajaxsearchlite]
Bakgrundsbild representerade Bygg- och anläggningsprogrammet.

// Bygg och anläggning

Målare Kalmar

På inriktningen får du lära dig de tekniker och verktyg som behövs för du ska kunna att måla på nya och gamla ytor, måla dekorationsmönster, tapetsera och sprutmåla.

Intresseanmälan

Ikon för Målare
Målare

 

  • Du får praktiska kunskaper inom måleri, spackling och tapetsering. Du får lära dig att måla både invändigt och utvändigt och blanda egen färg efter olika färgskalor.
  • Möjlighet att testa på flera praktiska moment inom bygg. Du läser bygg och anläggning 1 och 2 och får lära dig att bygga ett litet hus och testa på att kakla, mura och lägga golv. När det är klart får du självklart måla det både invändigt och utvändigt.
  • Teoretisk kunskap om färglära, trender, miljö och ritningsläsning. Vi går även igenom ekonomi kopplat till arbetet, så som materialkostnad och beräkning av mängden material.
  • Certifikat inom heta arbeten, liftutbildning och ställningsbyggande.
  • Väldigt goda jobbchanser, du blir eftertraktad på arbetsmarknaden.
  • Om du vill läsa vidare på högskola eller universitet kan du under ditt individuella val välja att läsa kurser som ger dig grundläggande högskolebehörighet.

 

Om inriktningen Måleri

På inriktningen måleri får du all kunskap och kompetens som behövs för att kunna börja jobba som målare direkt efter studenten. Du får lära dig att använda olika verktyg och tekniker för att kunna måla, spackla, väva och tapetsera på olika material och miljöer. Du kan även specialisera dig inom dekorationsmåleri och måla detaljrika ytor. 

När du börjar hos oss får du lära dig alla grunder inom måleri, allt underarbete är väldigt viktigt för att du ska få ett bra slutresultat. Vi går sedan över till mer avancerade moment i årskurs två och tre. I dina teoretiska ämnen, så som matte, får du även öva på moment du har användning av i det praktiska arbetet. Exempelvis att räkna ut hur mycket tapet som går åt för ett projekt. Du får vid skolstart en uppsättning arbetskläder som du använder i skolan och på din praktikplats. I årskurs två får du även en målarlåda med komplett verktygsutrustning.

Praktiska Gymnasiet, måleriprogrammet - Miljöbild

Praktiskt

När du börjar hos oss får du lära dig alla grunder inom måleri, allt underarbete är väldigt viktigt för att du ska få ett bra slutresultat. Du får lära dig att använda olika verktyg och tekniker för att kunna måla, spackla, väva och tapetsera på olika material och miljöer. Vi går sedan över till mer avancerade moment i årskurs två och tre. Du kan även specialisera dig inom dekorationsmåleri och måla detaljrika ytor. Du får vid skolstart en uppsättning arbetskläder som du använder i skolan och på din praktikplats. I årskurs två får du även en målarlåda med komplett verktygsutrustning.

Teoretiskt

I dina teoretiska ämnen, så som matte, får du även öva på moment du har användning av i det praktiska arbetet. Exempelvis att räkna ut hur mycket tapet som går åt för ett projekt.

Praktiska Gymnasiet, måleriprogrammet - Miljöbild

Programfördjupning: Måleri

I de kurser som tillhör programfördjupningen får du en ännu djupare kunskap inom måleri. För att du ska bli en skicklig målare läggs fler moment till för varje kurs. Du får måla och tapetsera i alla fördjupningskurser, men tekniker och mönster blir mer avancerade för varje kurs. Exempelvis tillkommer svårare vävning, fönsterrenovering och sprutmålning.

Praktik på gymnasiet

På gymnasiet kallas praktik för APL (arbetsplatsförlagt lärande). Under utbildningen kommer du att göra APL på ett riktigt företag. Här får du chans att testa på de moment du lärt dig i skolan och utveckla dina kunskaper samtidigt som du får en fot in i arbetslivet.

All arbetstid under gymnasiet, oavsett om det är under din praktik eller på ett sommarjobb, tillgodoräknas som dina lärlingstimmar för att bli en färdigutbildad målare. Din lönenivå baseras på hur många lärlingstimmar du har gjort. När du har samlat ihop de timmar som krävs kan du göra ett prov för att få ditt gesällbrev. Vi hjälper dig att hitta en APL-plats, men vill du vara på ett specifikt företag går det bra att söka en egen APL-plats.

Varför ska du välja måleri?

Måleriyrket passar dig som är praktisk, kreativ och tycker om att träffa människor. I ditt arbete kommer du att ha mycket kontakt med kunder eller befinna dig på stora arbetsplatser där du behöver samarbeta med andra inom byggbranschen. Utbildningen ger dig de kunskaper du behöver för att kunna börja jobba som målare. Det finns väldigt goda chanser för dig att få jobb direkt efter studenten. Om du är intresserad av att starta eget företag finns det även möjlighet att jobba med entreprenörskap under utbildningen. Du behöver inga förkunskaper inom måleri för att söka inriktningen.

Praktiska Gymnasiet, måleriprogrammet - Miljöbild

Vad händer i de olika årskurserna?

Årskurs 1
I årskurs 1 börjar du med att läsa bygg och anläggning 1 och 2. Du lär dig även grunderna inom målning. Under ditt första år gör du ingen praktik ute hos företag, utan förbereds i stället i skolan.

Årskurs 2
I årskurs 2 är det dags att börja göra praktik. Här hos oss på Praktiska Gymnasiet Kalmar gör du cirka 10 veckors praktik under ditt andra år. I skolan lär du dig om måleriprocessen och läser måleri 1 och 2. Vi går igenom alla moment och du lär dig måla rum, snickeri, spackla och att måla tak.

Årskurs 3
Under ditt sista år gör du cirka 20 veckors praktik. I skolan får du sätta mer avancerade väver och tapeter samt göra din första renovering. Du får testa på att måla ek, björk och olika sorters marmor. Vi går även igenom dekorativ målning och använder olika verktyg och tekniker.

Måleriverkstaden på skolan

På skolan har vi bra lokaler med en verkstad som är anpassad för att du ska lära dig alla praktiska moment. Du får ett eget målarbås att jobba i. I ettan är det inget tak på båset, bara väggar. I tvåan adderar vi tak och snickerier och i trean snedväggar för att det ska bli svårare och mer utmanade efter hand du lär dig mer.

Vill du veta mer om Praktiska Gymnasiet Kalmar?

Hos oss är dörren alltid öppen och om du vill testa på att vara elev hos oss kan du anmäla dig till Elev för en dag på programmet du är intresserad av. Träffa nuvarande elever och lärare, se våra fina lokaler och upplev stämningen på skolan.

Håll utkik efter kommande öppet hus eller kontakta oss för att boka in ett besök på en dag som passar dig.

Varm välkommen till oss!

Intresseanmälan

Framtida yrken

  • Målare
Elev på Bygg- och anläggningsprogrammet

Bygg- och anläggningsprogrammet

Hos oss har du stora möjligheter till arbete efter examen. På programmet får du kunskap om miljö, säkerhet och hållbart byggande. Du får lära dig att planera och skapa från idé till färdigt arbete. Entreprenörskap är en viktig del i utbildningen och något du lär dig under hela programmet, oavsett vilken inriktning du väljer.

Poängplan Måleri

GYMNASIEGEMENSAMMA ÄMNEN

600
Engelska 5
100
Historia 1a1
50
Idrott och hälsa 1
100
Matematik 1a
100
Naturkunskap 1a1
50
Religionskunskap 1
50
Samhällskunskap 1a1
50
Svenska 1 / Svenska som andraspråk 1
100

PROGRAMGEMENSAMMA ÄMNEN

400
Bygg och anläggning 1
200
Bygg och anläggning 2
200

INRIKTNING: MÅLERI

400
Måleri 1
200
Måleriprocessen
200

PROGRAMFÖRDJUPNING

800
Måleri 2
200
Måleri 3
200
Måleri 4
200
Måleri 5 / alternativt (Svenska 2 100p + Lackeringsteknik, applicering 100)
200

GYMNASIEARBETE

100
Gymnasiearbete
100

INDIVIDUELLT VAL

200
Individuellt val
200
Summa 2500

Inom Bygg och anläggning i Kalmar finns bara en inriktning