[wpdreams_ajaxsearchlite]
Bild representerande programmet naturbruk med koppel, skål med vatten och små leksaksfigurer som ska vara sköldpadda, ödla, kanin och mus.

// Naturbruk

Ridskolecoach Jönköping

Denna inriktning är perfekt för dig som vill jobba med barn och unga, är hästintresserad samt tycker om att lära ut. Direkt efter studenten kan du arbeta inom ridskolor, travskolor, turism samt inom fritidsförvaltningen.

Bjud in mig till öppet hus!

Ikon för Ridskolecoach
Ridskolecoach

Om inriktningen Hästhållning

Har du ett stort intresse för hästar eller djurvård? Då kan detta vara rätt inriktning för dig. Utbildningen ger dig fördjupade kunskaper inom hästhållning och du kan efter studenten jobba med hästskötsel eller hästsport.

Under utbildningen förbereds du både teoretiskt och praktisk för att arbeta inom hästnäringen. Du får stor kunskap kring hästar som varvas med praktisk träning i ridning, körning och hästhantering. Du får även lära dig att leda och förmedla kunskap till andra.Hästnäringen är en spännande bransch som är i ständig rörelse framåt där du har möjlighet att utvecklas inom sportens olika områden. För att möta den ökade efterfrågan inom hästsporten behövs personal som är väl förberedda för utmaningen och som älskar att arbeta med hästar och människor.

Poängplan för hästhållning hittar du längre ner på sidan ⇣

Ridklubb på Praktiska Jönköping

Undervisningen i hästämnena sker praktiskt på Vissmålens Ridklubb, en av Jönköpings största ridskolor med bred verksamhet. All teoretisk undervisning sker på skolan. Under skoltiden erbjuds du att genomföra Ridsportförbundets ungdomsledarutbildning.

Praktik på gymnasiet

Under din utbildning kommer du att göra praktik (APL) på på olika typer av hästverksamheter. Vi har ett brett kontaktnät och hjälper dig hitta en plats där du kan utvecklas mot det område du vill arbeta med. Din handledare och dina yrkeslärare på skolan ser till att du lär dig det senaste inom branschen. Genom din APL-plats får du ett brett kontaktnät med värdefulla referenser.

Högskolebehörighet

Från hösten 2023 innehåller alla yrkesprogram de kurser som krävs för att få grundläggande högskolebehörighet. Du behöver alltså inte välja till några kurser om du vill plugga vidare på högskola eller universitet. Däremot kan du välja bort högskolebehörigheten, om du istället vill fokusera på dina yrkeskurser. Du börjar läsa de högskoleförberedande kurserna i årskurs 2 och kan då bestämma hur du vill göra. Alla våra program ger dig flera valmöjligheter efter studenten, oavsett vilka kurser du väljer att läsa.

Bjud in mig till öppet hus!

Framtida yrken

  • Ridskolecoach
  • Hästskötare

Kort info

  • Sökkod: NBHAT
  • Program: Naturbruk
  • Inriktning: Hästhållning
Bild på häst som betar

Naturbruksprogrammet

Är du intresserad av djur och växter? Vill du arbeta nära naturen? Naturbruksprogrammet är för dig som vill jobba med djur och natur. Du lär dig att arbeta med trädgård, hästhållning och djurvård.

Djur: Häst - Ridskolechoach

Gymnasiegemensamma ämnen

900
Engelska 5
100
Engelska 6
100
Historia 1a1
50
Idrott och hälsa 1
100
Matematik 1a
100
Naturkunskap 1a1
50
Religionskunskap 1
50
Samhällskunskap 1a1
50
Svenska 1 / Svenska som andraspråk 1
100
Svenska 2 / Svenska som andraspråk 2
100
Svenska 3 / Svenska som andraspråk 3
100

Programgemensamma ämnen

500
Biologi
100
Entreprenörskap
100
Naturbruk
300

Inriktningen Djur: Ridskolecoach

300
Djurens biologi
100
Djuren i naturbruket
100
Djurhållning
100

Programfördjupning

900
Hästkunskap 1
100
Hästkunskap 2
100
Hästkunskap 3
100
Aktivitetsledarskap
100
Kommunikation
100
Fordon och redskap
100
Ridning 1
100
Ridning 2
100
Körning 1
100

Gymnasiearbete

100
Gymnasiearbete
100

Individuellt val

200
Individuellt val
200
Summa 2900

Inom Naturbruk i Jönköping finns bara en inriktning