[wpdreams_ajaxsearchlite]
Bild representerande programmet fordon och transport med skiftnycklar, sprayburk, en växelspak och en miniatyr av en lastbil

// Fordon och Transport

Billackerare Jönköping

Inriktningen Karosseri och lackering ger dig kunskap om lackering av fordon och reparation av karosserier.

Bjud in mig till öppet hus!

Ikon för Billackerare
Billackerare

 • Du får kunskaper inom slipteknik, spackling, maskering och lackeringsteknik. 
 • Kunskap om vad produkterna innehåller så att du kan jobba på ett säkert och hållbart sätt.
 • Teoretiska kunskaper om säkerhet, arbetsmiljö, lagar och regler inom branschen.
 • Genom praktiken kommer du ut i arbetslivet på riktigt vilket ger dig ett brett kontaktnät inom branschen med värdefulla referenser.
 • Väldigt goda jobbchanser, du blir eftertraktad på arbetsmarknaden.
 • Från och med 2023 ingår grundläggande högskolebehörighet på alla yrkesprogram vilket ger dig möjlighet att plugga vidare. Du kan även välja bort högskolebehörigheten och fördjupa dig i dina yrkeskurser.


Poängplan för Karosseri och lackering hittar du längre ner på sidan ⇣

Om inriktningen Karosseri och lackering

Under utbildningen får du lära dig hur det är att arbeta inom fordons- och transportbranschen. Som billackerare arbetar du främst med tre områden; slipning, spackling och lackering. Varje steg innefattar viktig teknik som vi kommer öva på under hela utbildningen. Du kommer att få en helhetsbild av det faktiska yrkeslivet och arbetsflödet. Allt ifrån hur det fungerar när bilen kommer till verkstaden, varför den hamnat där, vilka skador den har och vad som orsakat dem till hur kontakten med försäkringsbolagen går till. 

Det finns inga krav på förkunskaper för att söka hit, i skolans verkstad och på din APL-plats får du genomföra alla praktiska moment du behöver kunna i din framtida roll som billackerare. När du har tagit din examen kan du arbeta som billackerare, bilskadereparatör eller inom karosseri. Du har även möjlighet att arbeta mer inom kundservice och försäljning.

När du börjar hos oss får du arbetskläder med stålhätteskor, jacka, byxor och handskar. Du får även din egen andningsmask för lackering samt en overall. Den utrustning du får från skolan kan du ta med ut på praktiken, du får även ta med dig det hem efter studenten.

 

Jag valde Karosseri och lackering för att jag både gillar bilar och älskar att måla
Hanna, elev

Praktiskt

Under utbildningen lär du dig alla praktiska moment inom branschen. Nyckeln till en bra lackering handlar om grundarbetet. Därför ligger mycket fokus på att lära sig sliptekniker och spackling. När du gör ett lackeringsjobb får du ofta spackla, hamra och slipa i omgångar tills att ytan är redo att lackeras. Allt beror på hur pass skadad bilen är. Du får lära dig att planera för hur stor yta som behöver slipas och vilka maskiner och slippapper du ska använda. Innan du börjar lackera är det viktigt att lära sig maskera rätt så att du inte får färg där det inte ska målas. Du lär dig maskera på ett sådant sätt så att det är lätt att ta bort maskeringen efteråt. 

Därefter börjar momenten kring själva lackeringen, vilket är den sista pusselbiten som måste bli bra för ett snyggt slutresultat. Har du inte gjort ett ordentligt grundjobb kommer det att visa sig här. Du får lära dig blanda och mixa färg för att få fram olika nyanser och toner. När du arbetar som lackerare är det inte bara bilar du kan få i uppdrag att lackera om, det kan exempelvis handla om bord, köksluckor, gitarrer eller innerdörrar. Oavsett vad du ska lackera gäller samma moment och steg. En annan stor del av lackeringsjobbet handlar om att använda rätt tvättmedel och trasor för att inte skada ytan.

Teoretiskt

En viktig del i utbildningen är arbetsmiljö och säkerhet. Som lackerare arbetar du ofta med starka kemikalier, det är därför viktigt att du använder rätt skyddsutrustning för alla moment du ska göra. Du får lära dig vad produkterna innehåller och varför de kan vara farliga och skadliga. Mycket av det teoretiska vävs in i det praktiska, vi pratar om teorin samtidigt som vi utför uppgifter i verkstaden. En annan teoretisk del av utbildningen handlar om att lära sig bilens komponenter och olika verktyg.

Individuellt val

Under det individuella valet kan du välja att inrikta dig på det du tycker är intressant. På Praktiska Gymnasiet kan du bland annat lära dig mer om industriell lackering och karosseri.

Certifiering

När du börjar på utbildningen får du göra ett spirometritest. Det är ett lungtest som mäter hur mycket luft du kan blåsa ut och hur snabbt det går. Det är viktigt att göra detta test eftersom att man arbetar med så pass starka medel och ämnen inom yrket som billackerare. Exempelvis är en person som lider av grov astma inte särskilt lämpad för att arbeta med detta, därav gör vi spirometritestet. Inom branschen finns ett krav på att du måste förnya din härdplastutbildning var femte år. Det är en utbildning där du lär dig om produkters innehåll och vad som är farligt att andas in. Produkterna byts ut emellanåt och branschen går mer och mer åt klimatsmarta ekoprodukter, därför behöver även kunskaperna förnyas var femte år så att du har koll på lagar och regler.

Praktik på gymnasiet

På gymnasiet kallas praktik för APL (arbetsplatsförlagt lärande). Under utbildningen kommer du att göra APL på ett riktigt företag. Här får du chans att testa på de moment du lärt dig i skolan och utveckla dina kunskaper samtidigt som du får en fot in i arbetslivet. Vi hjälper dig att hitta en APL-plats, men vill du vara på ett specifikt företag går det bra att söka en egen APL-plats. Hos oss kan du även välja att läsa som lärling. Då sker minst 50% av skoltiden ute på arbetsplats och du får en bra fot in i arbetslivet samt goda förutsättningar för jobb direkt efter studenten.

Högskolebehörighet

Från hösten 2023 innehåller alla yrkesprogram de kurser som krävs för att få grundläggande högskolebehörighet. Du behöver alltså inte välja till några kurser om du vill plugga vidare på högskola eller universitet. Däremot kan du välja bort högskolebehörigheten, om du istället vill fokusera på dina yrkeskurser. Du börjar läsa de högskoleförberedande kurserna i årskurs 2 och kan då bestämma hur du vill göra. Alla våra program ger dig flera valmöjligheter efter studenten, oavsett vilka kurser du väljer att läsa.

Bjud in mig till öppet hus!

Framtida yrken

 • Billackare
 • Bilskadereparatör
 • Skadebilsmontör

Kort info

 • Sökkod: FTKAR
 • Program: Fordon och transport
 • Inriktning: Karosseri och lackering
Elev på Fordon- och transportprogrammet

Fordons- och transportprogrammet

Fordon- och transportbranschen utvecklas hela tiden och kommer att ge dig många spännande utmaningar i arbetslivet. Du får lära dig allt ifrån tekniken i olika fordon till datahantering och problemlösning. Det är ett brett program där du får lära dig att vara serviceinriktad, bli van att arbeta i fordonsverkstad och med datorer och inte minst att arbeta med händerna.

Poängplan Karosseri och lackering

GYMNASIEGEMENSAMMA ÄMNEN

900
Engelska 5
100
Engelska 6
100
Historia 1a1
50
Idrott och hälsa 1
100
Matematik 1a
100
Naturkunskap 1a1
50
Religionskunskap 1
50
Samhällskunskap 1a1
50
Svenska 1 / Svenska som andraspråk 1
100
Svenska 2 / Svenska som andraspråk 2
100
Svenska 3 / Svenska som andraspråk 3
100

PROGRAMGEMENSAMMA ÄMNEN

400
Fordons- och transportbranschens villkor och arbetsområden
200
Fordonsteknik - introduktion
200

INRIKTNING: KAROSSERI OCH LACKERING

400
Riktningsteknik - introduktion
200
Lackeringsteknik - introduktion
200

PROGRAMFÖRDJUPNING

800
Baskurs i lackering
300
Lackeringssystem
200
Produktionsflöden
100
Lackeringsteknik - applicering
100
Småreparationer - lackering / Engelska 6 / Svenska 2
100

GYMNASIEARBETE

100
Gymnasiearbete
100

INDIVIDUELLT VAL

200
Individuellt val
200
Summa 2800

Inriktningar inom Fordon och Transport i Jönköping

Personbilsmekaniker

Personbilsmekaniker

Inriktningen Personbil är för dig som gillar bilar, vill möta nya människor och arbeta med service.

Lastbilsmekaniker

Lastbilsmekaniker

På utbildningen får du lära dig att reparera, felsöka och underhålla tunga fordon och maskiner.