[wpdreams_ajaxsearchlite]

Välkommen till Praktiska Helsingborg!

Vad kul att du vill börja på Praktiska Gymnasiet Helsingborg! Här får du reda på mer om skolstarten i höst och vem du ska kontakta om du har frågor. Det finns också information för dig som vill söka eller byta till oss i sommar.

Hitta på sidan

Vi har lediga platser!

Vill du börja hos oss redan i augusti 2023?
Vi har lite platser kvar på Fordon och Transportprogrammet – Personbilsmekaniker samt Hantverksprogrammet – frisör. Nedan hittar du information om hur du gör för att söka till oss i sommar.

Jag vill byta till Praktiska Helsingborg.
Om du kommit in på en annan skola men vill byta till oss ska du kontakta SYV på din grundskola eller kontakta Gymnasieantagningen i Helsingborg på telefonnummer 042-10 47 00, öppet 09:30–12:00
Du kan också läsa artikeln på Gymnasiekoll för mer information.

Jag har inte sökt till gymnasiet.
Har du inte gjort ditt gymnasieval än och vill göra en sen ansökan till Praktiska Gymnasiet Helsingborg måste du kontakta Gymnasieantagningen i Helsingborg på telefonnummer 042-10 47 00, öppet 09:30–12:00

När tar skolan över antagningen?
Skolan tar över antagningen den 15 september. Om du har frågor om reservantagningen ska du höra av dig till vår rektor Daniel Larsson, kontaktuppgifter hittar du här.

Kontakta oss i sommar?

Du är alltid välkommen att kontakta oss om du har funderingar om skolan, programmen eller om du har några andra frågor. Tveka inte utan maila eller ring till vår rektor Daniel Larsson.

Rektor
Daniel Larsson
Tel: 0702-24 02 29
daniel.larsson1@praktiska.se

 

Skolstart hösten 2023

Måndag den 14 augusti öppnar vi upp skolan för våra nyantagna elever!

Årskurs 1: Elever på introduktionsprogram börjar 09:00-10:10 och elever på nationellt program 10:10-11:30.
Årskurs 2: 12:30-14:00
Årskurs 3: 14:10-15:40

Under första skoldagen kommer du som ny elev få spendera mycket tid med dina mentorer, yrkeslärare och klasskompisar. Vi kommer ha lite olika aktiviteter för att du ska lära känna alla. Du kommer även få information om rutiner på skolan samt hur våra olika system fungerar, så som Schoolsoft, Loop-Me och Google Classroom. Du kommer få prova dina nya yrkeskläder och få ett skåp. Veckan avslutas med Praktiskadagen då alla skolans elever kommer att göra olika former av gemenskapsaktiviteter utomhus. Du kommer få vara med om roliga och givande dagar med inriktning på gemenskap och det yrke som du valt.

Elever på i årskurs 2 och 3 är ute på APL under första skolveckan.

Vi avslutar första skolveckan med en gemensam Praktiskadag.

Här hittar du våra läsårstider

Vårt gymnasium i Helsingborg

Som elev hos oss blir du sedd och hörd av lärarna och vår engagerade personal finns alltid där för dig för att kunna ge det stöd och den vägledning du behöver för att lyckas med din utbildning. Det är många av våra elever som får jobb direkt efter studenten, något vi som skola är mycket stolta över!

Läs mer om Praktiska Gymnasiet Helsingborg här

Kolla in våra program

Hos oss kan du ta studenten med både en yrkesexamen och möjligheten att plugga vidare!

Bygg och anläggning

Hos oss har du stora möjligheter till arbete efter examen. På programmet får du kunskap om miljö, säkerhet och hållbart byggande. Du får lära dig att planera och skapa från idé till färdigt arbete. Entreprenörskap är en viktig del i utbildningen och något du lär dig under hela programmet, oavsett vilken inriktning du väljer.

El och Energi

På El och energi blir ditt intresse ditt jobb. Programmet passar dig som är teknisk, gillar elektronik, siffror och att vara serviceinriktad. Du får bland annat lära dig att installera och sköta el-, energi- och vattensystem. Säkerheten är en viktig del i utbildningen, därför får du också läsa arbetsmiljöfrågor om hur du skyddar dig på jobbet och undviker skador

Fordon och Transport

Fordons- och transportbranschen utvecklas hela tiden och kommer att ge dig många spännande utmaningar i arbetslivet. Du får lära dig allt ifrån tekniken i olika fordon till datahantering och problemlösning. Det är ett brett program där du får lära dig att vara serviceinriktad, bli van att arbeta i fordonsverkstad och med datorer och inte minst att arbeta med händerna.

Hantverk

Hantverk är den perfekta utbildningen för dig som vill använda händerna till att skapa och arbeta med ett kreativt serviceyrke med mycket kundkontakt. Du får lära dig att planera och skapa från idé till färdig produkt. Entreprenörskap är en viktig del i utbildningen och något som du lär dig under hela programmet, oavsett vilken inriktning du väljer. Många som går på Hantverksprogrammet startar eget företag efter studenten.

Industriteknik

Vill du använda händerna till att reparera och tillverka? Då är Industriteknik helt rätt utbildning för dig. Du lär dig om olika material, hur du arbetar med olika verktyg och metoder som exempelvis borrning, slipning och svarvning. Efter utbildningen har du en bra förståelse kring produktkvalitet, miljötänkande samt vad som är viktigt i en modern produktionsmiljö.

Introduktionsprogram

Introduktionsprogrammen finns till för att ge dig som saknar gymnasiebehörighet möjligheten att komma in på ett nationellt program eller att börja arbeta. Du kan läsa introduktionsprogram på alla våra skolor. Programinriktat val (IMV) och Yrkesintroduktion (IMY) går att läsa på de flesta av våra program och skolor. Kontakta skolans rektor för mer information om vad som gäller på din ort.

VVS och Fastighet

På programmet VVS och fastighet får du arbeta fritt och självständigt med den senaste tekniken. Du lär dig att underhålla fastigheter, tekniska anläggningar och system. Du får också kunskap i hur du sparar energi, är miljömedveten, undviker arbetsskador och i att ge god service till kunder.

Viktiga datum i sommar

Här hittar du alla datum du behöver ha koll på under sommarlovet.

1
juli

Du får ditt slutgiltiga antagningsbesked till gymnasiet

23
juli

Sista dagen att svara på ditt antagningsbesked

8
augusti

Reservantagningen börjar

9
augusti

Nu kan du göra sent omval.

12
september

Den sena omvalsperioden slutar. Nu kan du inte göra fler ändringar.

15
september

Reservantagningen slutar