[wpdreams_ajaxsearchlite]
Bild representerande programmet hantverk med blommor, saxar, kam, smink och en övervakningskamera

// Hantverk

Hår- och makeupstylist Halmstad

Som hår- och makeupstylist är du kreativ varje dag och får du lära dig metoder för att göra skönhets-, trend- och fantasimakeup med tillhörande hårstyling.

Bjud in mig till öppet hus!

Ikon för Hår- och makeupstylist
Hår- och makeupstylist

 • Du lär dig använda olika tekniker för exempelvis bas och skuggning.
 • Du får arbeta kreativt och konstnärligt.
 • Teoretiska kunskaper om olika tekniker, produktkunskap, trender och historia samt ekonomi.
 • Diplomering som hår- och makeupstylist med yrkesprov.
 • Genom praktiken kommer du ut i arbetslivet på riktigt vilket även ger dig ett brett kontaktnät inom branschen med värdefulla referenser.
 • Väldigt goda jobbchanser, du blir eftertraktad på arbetsmarknaden.
 • Från och med 2023 ingår grundläggande högskolebehörighet på alla yrkesprogram vilket ger dig möjlighet att plugga vidare. Du kan även välja bort högskolebehörigheten och fördjupa dig i dina yrkeskurser.


Poängplan för Hår- och makeupstylist hittar du längre ner på sidan ⇣

Om inriktningen Hår- och makeupstylist

Utbildningen till hår- och makeupstylist passar dig som är kreativ, tycker om att skapa och vill arbeta inom skönhetsbranschen. Som hår- och makeupstylist får du ett varierande jobb där du möter nya människor varje dag.

Efter studenten blir du diplomerad hår- och makeupstylist. Du kan bland annat arbeta i butik där du möter kunder eller arbeta som frilansande stylist. Då kan du få uppdrag inom TV, film, teater, foto eller inrikta dig på exempelvis bröllop. Vissa av våra elever väljer att vidareutbilda sig till maskör där du bland annat får lära dig perukteknik, avancerade specialeffekter och att gjuta masker.

Praktiskt

Under utbildningen får du lära dig allt inom makeup. Vi börjar med grunderna och skapar ett naturligt resultat för att senare gå vidare till bröllopssminkningar, fest, dragqueen och catwalk. När du börjar hos oss får du får du ett kit med penslar och makeup som du arbetar med under hela utbildningen. Vi arbetar utifrån ett färgutbildningssystem som är framtaget utefter vad man ska kunna göra för branschdiplomeringen. Du kommer få olika uppdrag och efter hand lära dig avancerade tekniker där vi arbetar på modeller. Du lär dig all teknik från att lägga bas, skuggning till att arbeta kreativt och konstnärligt med att skapa en look av olika material. Vi tar ofta inspiration från olika konstverk och kreationer och skapar smink och hår utefter det.

Teoretiskt

Under utbildningen ingår det även teoretiska övningar som är viktiga för att kunna bli en skicklig stylist. Du får lära dig om produkterna vi använder och innehållet i dem. Det är viktigt att förstå varför vissa produkter lämpar sig bättre på olika hudtyper, eller varför vissa produkter ser bättre ut genom kameralinsen på en inspelning än andra. Du kommer få lära dig mycket om olika trender och historia och hur modet såg ut förr.

Certifiering för hår- och makeupstylister

Inom branschen finns det olika diplomeringar. När du går ditt sista år hos oss får du göra ett yrkesprov som ger dig en diplomering på att du är en utbildad makeupstylist. Diplomeringen är internationell vilket ger dig möjlighet att arbeta utomlands om du vill resa och upptäcka världen. När du utbildar dig till hår- och makeupstylist behöver du göra 270 timmar som lärling innan du kan ta ditt gesällbrev inom makeup. Det är ett bevis på högre kvalifikationer som du kan ansöka om när du gjort alla dina lärlingstimmar.

Praktik på gymnasiet

På gymnasiet kallas praktik för APL (arbetsplatsförlagt lärande). Under utbildningen kommer du att göra APL på ett riktigt företag. Här får du chans att testa på de moment du lärt dig i skolan och utveckla dina kunskaper samtidigt som du får en fot in i arbetslivet. Vi hjälper dig att hitta en APL-plats, men vill du vara på ett specifikt företag går det bra att söka en egen APL-plats. Vi arbetar hårt med kvalitén så att du som elev hamnar på ett företag där du trivs.

Högskolebehörighet

Från hösten 2023 innehåller alla yrkesprogram de kurser som krävs för att få grundläggande högskolebehörighet. Du behöver alltså inte välja till några kurser om du vill plugga vidare på högskola eller universitet. Däremot kan du välja bort högskolebehörigheten, om du istället vill fokusera på dina yrkeskurser. Du börjar läsa de högskoleförberedande kurserna i årskurs 2 och kan då bestämma hur du vill göra. Alla våra program ger dig flera valmöjligheter efter studenten, oavsett vilka kurser du väljer att läsa.

Bjud in mig till öppet hus!

Framtida yrken

 • Hår- och Makeupstylist

Kort info

 • Sökkod: HVFRS
 • Program: Hantverk
 • Inriktning: Frisör, barberare och hår- och makeupstylist
En person sitter ner och blir sminkad. Personen i fokus står och penslar rött läppstift på personens läppar

Hantverksprogrammet

Hantverk är den perfekta utbildningen för dig som vill använda händerna till att skapa och arbeta med ett kreativt serviceyrke med mycket kundkontakt. Du får lära dig att planera och skapa från idé till färdig produkt. Entreprenörskap är en viktig del i utbildningen och något som du lär dig under hela programmet, oavsett vilken inriktning du väljer. Många som går på Hantverksprogrammet startar eget företag efter studenten.

Poängplan Hår- och makeupstylist

GYMNASIEGEMENSAMMA ÄMNEN

900
Engelska 5
100
Engelska 6
100
Historia 1a1
50
Idrott och hälsa 1
100
Matematik 1a
100
Naturkunskap 1a1
50
Religionskunskap 1
50
Samhällskunskap 1a1
50
Svenska 1 / Svenska som andraspråk 1
100
Svenska 2 / Svenska som andraspråk 2
100
Svenska 3 / Svenska som andraspråk 3
100

PROGRAMGEMENSAMMA ÄMNEN

400
Entreprenörskap
100
Hantverk - introduktion
200
Tradition och utveckling
100

INRIKTNING: HÅR OCH MAKEUPSTYLIST

300
Frisör
200
Material och miljö
100

PROGRAMFÖRDJUPNING

900
Programfördjupning
900

GYMNASIEARBETE

100
Gymnasiearbete
100

INDIVIDUELLT VAL

200
Individuellt val
200
Summa 2800

Inriktningar inom Hantverk i Halmstad

Barberare

Barberare

Yrket passar dig som är kreativ och intresserad av mode och trender. Du får kunskap om olika klipptekniker, kundservice och eget företagande.

Frisör

Frisör

Utbildningen till frisör passar dig som vill arbeta kreativt och har ett intresse för färg, form och skapande.

Florist

Florist

Inriktningen Florist passar dig som är kreativ, gillar att skapa från idé till färdigt arrangemang och vill ha mycket kundkontakt.