[wpdreams_ajaxsearchlite]
Bild representerande programmet hantverk med blommor, saxar, kam, smink och en övervakningskamera

// Hantverk

Barberare Halmstad

Som barberare får du ett kreativt jobb inom en snabbväxande bransch och du får lära dig olika klipp- och skäggtekniker samt rakning.

Intresseanmälan

Ikon för Barberare
Barberare

 

  • Du får kunskap om klipp- och skäggtekniker samt rakning.
  • Du får testa på att göra behandlingar för olika hårtyper och skägg.
  • Vi går igenom färg- och produktlära, begrepp och terminologi för branschen samt miljö och sortering.
  • Genom praktiken får du komma ut i arbetslivet på riktigt vilket även ger dig ett brett kontaktnät inom branschen med värdefulla referenser.
  • Väldigt goda jobbchanser, du blir eftertraktad på arbetsmarknaden.
  • Om du vill läsa vidare på högskola eller universitet kan du under ditt individuella val välja att läsa kurser som ger dig grundläggande högskolebehörighet.

Om inriktningen Barberare

Är du intresserad av mode och trender? Vill du få ett serviceinriktat och kreativt yrke där du får träffa olika människor? Då är utbildningen till barberare något för dig!

Under utbildningen lär du dig att arbeta med helhetskoncept, från att klippa och färga med avancerade tekniker till kundservice och eget företagande. Du får öva på olika tekniker med för att klippa kort hår och lär dig göra en perfekt fade. Vi jobbar även med rakning och utför det på olika modeller med olika hårkvalitéer. Du lär dig att klippa långt hår och anpassar ditt arbete utifrån trender. Vi samarbetar med företaget Nõberu of Sweden som är ett svenskt varumärke för manlig skönhetsvård. Grundaren Iman utbildar våra lärare och elever i det senaste inom barberarvärlden.

Efter studenten kan du börja jobba som barberare. Dessutom är det ett yrke du kan utföra i hela världen om du vill resa. Om du vill plugga vidare på högskola eller universitet kan du välja att läsa kurser som ger dig grundläggande högskolebehörighet.

Praktiskt

När du börjar hos oss får du ett frisörkit med olika saxar och kammar, rakknivar och borstar som du får använda under utbildningen. Alla maskiner och verktyg finns i skolans salong där vi övar alla praktiska och teoretiska moment. Under utbildningen kommer du att lära dig allt inom branschen. Det är ett gammalt hantverk som funnits i århundraden och det är viktigt att arbeta noggrant på detaljnivå.

Du kommer lära dig olika klipp och skäggtekniker samt rakning. Alla människor har olika huvuden och hårkvaliteter, det är därför mycket teknik att ta hänsyn till när du tar emot en kund. Om du skulle råka göra ett litet fel när du klipper långt hår går det lätt att dölja men om du gör fel när du gör en fade och rakar kort hår kommer minsta lilla misstag att synas. Därför ligger stor del av utbildningen på att lära sig hantera hantverket och de detaljrika metoderna. Du får även lära dig enklare färgbehandlingar och permanenttekniker. Vi börjar öva på dockor som finns i skolans salong för att senare övergå till att öva på riktiga kunder. På en barberarsalong erbjuds alltid flera olika behandlingar, du får därför lära dig om olika produkter samt omslag med varma handdukar.

Teoretiskt

I utbildningen ingår även viktig teori för att du ska kunna bli en skicklig barberare. Du kommer lära dig begrepp och terminologi för branschen, färglära och produktkunskap. Vi pratar bland annat om olika nyanser och vilka toner som slår ut varandra när du gör en färgning och vilka ämnen och kemikalier produkterna innehåller. En annan viktig teoretisk del på utbildningen är miljö och sortering. Produkterna vi använder innehåller ofta starka kemikalier och det är viktigt att sortera burkar och restprodukter på rätt sätt.

Individuellt val på Hantverksprogrammet

Under ditt individuella val kan du välja att läsa kurser om det som intresserar dig mest. Du kan exempelvis fördjupa dig inom klipp- och designtekniker inom hår och skägg. Då får du lära dig mer avancerade detaljer inom klipp- och rakningstekniker. Du kan även välja att läsa en kurs inom service och bemötande. Du får då lära dig mer om kundservice, reklam, reklamation, skyltning och hur du presenterar produkter, varor och tjänster. Du lär dig också om personlig försäljning och bemötande.

Praktik på gymnasiet

På gymnasiet kallas praktik för APL (arbetsplatsförlagt lärande). Under utbildningen kommer du att göra APL på ett riktigt företag. Här får du chans att testa på de moment du lärt dig i skolan och utveckla dina kunskaper samtidigt som du får en fot in i arbetslivet. Vi hjälper dig att hitta en APL-plats, men vill du vara på ett specifikt företag går det bra att söka en egen APL-plats.

Intresseanmälan

Framtida yrken

  • Barberare
Elever på Hantverksprogrammet

Hantverksprogrammet

Hantverk är den perfekta utbildningen för dig som vill använda händerna till att skapa och arbeta med ett kreativt serviceyrke med mycket kundkontakt. Du får lära dig att planera och skapa från idé till färdig produkt. Entreprenörskap är en viktig del i utbildningen och något som du lär dig under hela programmet, oavsett vilken inriktning du väljer. Många som går på Hantverksprogrammet startar eget företag efter studenten.

Poängplan Barberare

GYMNASIEGEMENSAMMA ÄMNEN

600
Engelska 5
100
Historia 1a1
50
Idrott och hälsa 1
100
Matematik 1a
100
Naturkunskap 1a1
50
Religionskunskap 1
50
Samhällskunskap 1a1
50
Svenska 1 / Svenska som andraspråk 1
100

PROGRAMGEMENSAMMA ÄMNEN

400
Entreprenörskap
100
Hantverk - introduktion
200
Tradition och utveckling
100

INRIKTNINGEN BARBERARE

300
Frisör 1
200
Material och miljö
100

PROGRAMFÖRDJUPNING

900
Programfördjupning
900

GYMNASIEARBETE

100
Gymnasiearbete
100

INDIVIDUELLT VAL

200
Individuellt val
200
Summa 2500

Fler inriktningar inom Hantverk i Halmstad

Hår- och makeupstylist

Hår- och makeupstylist

Utbildningen till hår- och makeupstylist passar dig som tycker om att skapa och vill arbeta inom skönhetsbranschen.

Frisör

Frisör

Utbildningen till frisör passar dig som vill arbeta kreativt och har ett intresse för färg, form och skapande.

Florist

Florist

Inriktningen Florist passar dig som är kreativ, gillar att skapa från idé till färdigt arrangemang och vill ha mycket kundkontakt.