[wpdreams_ajaxsearchlite]
Bild på en elev som svetsar

Brist på svetsare – SVT:s inslag om Praktiska Gymnasiet

Bristen på yrkesutbildade svetsare är en utmaning för svenskt näringsliv. Praktiska Gymnasiet Uppsala ser däremot ett uppsving på sin skola, vilket uppmärksammas av SVT som besöker skolan.

År 2035 kommer det att saknas 300 000 yrkesutbildade i Sverige där bristen på svetsare är påtagligt. SVT besökte svetsverkstaden på Praktiska Gymnasiet Uppsala där man i dagsläget har plats för åtta elever per årskull.

 

– Åtta svetsare varje år räcker inte till för att täcka behovet. Det finns väldigt många smidesfirmor som behöver folk, säger Daniel Ohlsson, yrkeslärare på programmet.

Ett uppsving i söksiffrorna

I maj 2022 hade tolv elever sökt svetsutbildningen som förstahandsval till Praktiska Gymnasiet Uppsala, vilket innebär att man för första gången på länge har kö.

 

– Det är roligt att vi ser ett trendbrott och förhoppningsvis håller det i sig, säger Sofi Westerin, rektor på gymnasieskolan.

Läs mer

Läs hela inslaget och kolla på filmen på SVT. Du kan även läsa mer om AcadeMedias satsning på yrkesutbildningar genom att gå in på Satsa på yrkesutbildning.nu.

Bild på elever i svetsverkstaden
Alla nyheter