[wpdreams_ajaxsearchlite]

Välkommen till Praktiska Gävle!

Vad kul att du vill börja på Praktiska Gymnasiet Gävle! Här får du reda på mer om skolstarten i höst och vem du ska kontakta om du har frågor. Det finns också information för dig som vill söka eller byta till oss i sommar.

Hitta på sidan

Praktiska Gymnasiet - Miljöbild

Vi har platser kvar!

Vill du börja hos oss redan i augusti 2023?
Vi har några platser kvar på några av våra program. Nedan hittar du information om hur du gör för att söka till oss i sommar.

Jag vill byta till Praktiska Gymnasiet Gävle.
Om du kommit in på en annan skola men vill byta till oss ska du kontakta Gymnasieantagningen, det gör du enklast genom att kontakta SYV på din grundskola. Du kan också läsa artikeln på Gymnasiekoll för mer information.

Dalarnas kommunförbund
Gymnasieantagningen
Sturegatan 30
791 51 Falun
Mejl: antagningen@dalakf.se
Telefon: 023-77 70 30
Hemsida: dalarnaskommunforbund.se

Jag har inte sökt till gymnasiet.
Har du inte gjort ditt gymnasieval än och vill göra en sen ansökan till Praktiska Gymnasiet Gävle måste du kontakta Gymnasieantagningen i Falun. Se kontaktuppgifter ovan.

När tar skolan över antagningen?

Den 1 september tar skolan över reservantagningen. Om du har frågor om reservantagningen ska du höra av dig till vår SYV Emelie Eklöv.

SYV
Emelie Eklöv
Tel: 072-400 81 56
emelie.eklov@praktiska.se

Kontakta oss i sommar?

Du är alltid välkommen att kontakta oss om du har funderingar om skolanprogrammen eller om du har några andra frågor. Under sommaren är det till vår biträdande rektor Elisabet Övermalm eller rektor Tobias Ejdeholm som du hör av dig.

Biträdande rektor 
Elisabet Övermalm
070-250 98 45
elisabet.overmalm@praktiska.se

V. 27-28 Rektor
Tobias Ejdeholm
0767-905290
tobias.ejdeholm@praktiska.se

Skolstart hösten 2023

ÅK 1: 16 augusti, klockan 9:00, lunch kommer att serveras
ÅK 2: 16 augusti, klockan 13:00.
ÅK 3: 17 augusti, klockan 9:00.

Du som börjar i årskurs 1 kommer första dagen få träffa dina nya mentorer, lärare, klasskompisar, elevhälsoteamet och övrig personal på skolan. Vi kommer att gå igenom lite information som är viktig att ha med sig. Sedan kommer alla nya elever få prova kläder och kvittera ut varsin dator. Vi kommer även sätta oss ner och tittar på programmen vi arbetar i, såsom SchoolSoft, Google Classroom och LoopMe. Vi kommer göra gemensamma aktiviteter för att lära känna varandra ännu bättre. Från och med torsdag 25:e augusti är det vanlig skoldag enligt schemat.

Här hittar du våra läsårstider

Vårt gymnasium i Gävle

Vi är en skola med hög trivsel och stort engagemang. Våra elever är skolförlagda första året för att de ska få en bra grund och vara väl förberedda inför sin APL, vilken i sin tur ska förbereda eleverna inom respektive bransch och ge dem goda jobbmöjligheter direkt efter studenten. Praktiska moment utförs på skolan under det första året i våra verkstäder och i skolans lokaler. Du har möjlighet att välja lärlingsutbildning som erbjuds från år två.

Läs mer om Praktiska Gymnasiet Gävle här

Kolla in våra program

Hos oss kan du ta studenten med både en yrkesexamen och möjligheten att plugga vidare!

Barn och fritid

Vi är programmet för dig som tycker om att jobba med människor i alla åldrar. Du är intresserad av att lära ut och nyfiken på hur vi lär oss. Du hjälper barn, ungdomar och personer med olika förutsättningar i skolan, hemmet och på fritiden med olika aktiviteter som exempelvis skoluppgifter, träning och sociala aktiviteter. I arbetet möter och leder du också grupper på fritidsgårdar, i skolan eller i föreningar. På Barn och fritid får du chans att träffa många nya människor och vara med där det hela tiden händer nya saker.

Bygg och Anläggning

Hos oss har du stora möjligheter till arbete efter examen. På programmet får du kunskap om miljö, säkerhet och hållbart byggande. Du får lära dig att planera och skapa från idé till färdigt arbete. Entreprenörskap är en viktig del i utbildningen och något du lär dig under hela programmet, oavsett vilken inriktning du väljer.

El och Energi

På El och energi blir ditt intresse ditt jobb. Programmet passar dig som är teknisk, gillar elektronik, siffror och att vara serviceinriktad. Du får bland annat lära dig att installera och sköta el-, energi- och vattensystem. Säkerheten är en viktig del i utbildningen, därför får du också läsa arbetsmiljöfrågor om hur du skyddar dig på jobbet och undviker skador

Fordon och Transport

Fordons- och transportbranschen utvecklas hela tiden och kommer att ge dig många spännande utmaningar i arbetslivet. Du får lära dig allt ifrån tekniken i olika fordon till datahantering och problemlösning. Det är ett brett program där du får lära dig att vara serviceinriktad, bli van att arbeta i fordonsverkstad och med datorer och inte minst att arbeta med händerna.

Hotell och turism

Är du intresserad av att jobba med hotell, resor och upplevelser? I den här branschen får du möta nya människor och chansen att utveckla dina språkkunskaper eftersom yrkesområdena handlar mycket om internationella kontakter. På utbildningen lär du dig bemötande, kommunikation, marknadsföring, försäljning och entreprenörskap. Kom in i en bransch som hela tiden växer världen över.

Introduktionsprogram

Introduktionsprogrammen finns till för att ge dig som saknar gymnasiebehörighet möjligheten att komma in på ett nationellt program eller att börja arbeta. Du kan läsa introduktionsprogram på alla våra skolor. Programinriktat val (IMV) och Yrkesintroduktion (IMY) går att läsa på de flesta av våra program och skolor. Kontakta skolans rektor för mer information om vad som gäller på din ort.

Naturbruk

Är du intresserad av djur och växter? Vill du arbeta nära naturen? Naturbruksprogrammet är för dig som vill jobba med djur och natur. Du lär dig att arbeta med trädgård, hästhållning och djurvård.

VVS och Fastighet

På programmet VVS och fastighet får du arbeta fritt och självständigt med den senaste tekniken. Du lär dig att underhålla fastigheter, tekniska anläggningar och system. Du får också kunskap i hur du sparar energi, är miljömedveten, undviker arbetsskador och i att ge god service till kunder.

Viktiga datum i sommar

Här hittar du alla datum du behöver ha koll på under sommarlovet.

3
juli

Du får ditt slutgiltiga antagningsbesked till gymnasiet

28
juli

Sista dagen att svara på ditt antagningsbesked

4
augusti

Reservantagningen börjar

31
augusti

Reservantagningen slutar

1
september

Skolan tar över reservantagningen