[wpdreams_ajaxsearchlite]
Bild representerar barn- och fritidsprogrammet med en vattenflaska, legobitar, kritor, leksaksspade, en knapp och en träningsband.

// Barn och fritid

Personlig tränare Gävle

Programmet för dig som vill fördjupa dina kunskaper om sport och hälsa och vill lära dig att hjälpa och utveckla andra människor.

Bjud in mig till öppet hus!

Ikon för Personlig tränare
Personlig tränare

  • Du får kunskap om vad Hälsa och träning är, vad kost, kostprogram och träningsprogram innebär samt vilka olika träningsformer det finns.
  • Teoretiska kunskaper om träningslära, anatomi och fysiologi.
  • Du får lära dig och öva på ledarskap samt planera och genomföra aktiviteter, både i grupp och på individnivå i utbildningen inne i skolan samt ute i verksamhet.
  • Genom praktiken kommer du ut i arbetslivet på riktigt vilket även ger dig ett brett kontaktnät inom branschen med värdefulla referenser.
  • Väldigt goda jobbchanser, du blir eftertraktad på arbetsmarknaden.
  • Du får starta upp ditt eget UF-företag inom träning och hälsa och lära dig om entreprenörskap, ekonomi, inköp och marknadsföring.
  • Från och med 2023 ingår grundläggande högskolebehörighet på alla yrkesprogram vilket ger dig möjlighet att plugga vidare. Du kan även välja bort högskolebehörigheten och fördjupa dig i dina yrkeskurser.

Poängplan för Fritid och hälsa hittar du längre ner på sidan ⇣

Om inriktningen Fritid och hälsa

Gillar du att möta människor i deras utveckling samt deras intresse för träning? Vill du lära dig mer om hälsa och träning både individanpassat mot klienter så väl som i grupp är Fritid och hälsa utbildning för dig! Den passar dig som är intresserad av din egen och andras träning och utveckling, som gillar ledarskap och som tycker det är roligt att arbeta med människor. Elever som söker denna utbildning har ofta ett intresse av att få arbeta hälsofrämjande, som tycker hälsa, träning och kost är viktigt och tar ansvar för den. Många gånger är man sitt egna exempel där man hittar sin grund i vad man kan utveckla hos andra. När du börjar hos oss får du stöd från erfarna lärare som är utbildade i branschen. Du får kläder att ha på dig på din praktikplats med en hoodie, jacka, byxor och t-shirt som du även får med dig hem efter studenten.

På Praktiska Gymnasiet Gävle gör vi många studiebesök ute i olika verksamheter, exempelvis friskvårdsverksamheter, fritidsanläggningar och idrottsföreningar för att ge våra elever den verkliga upplevelsen av branschen. På så sätt får du som elev en bättre uppfattning om hur din framtida yrkesroll kan komma att se ut.

Praktiskt

Inriktningen Fritid och hälsa är en praktisk utbildning där du som elev får vara ute i verksamhet och föreningsliv för att lära dig yrket på riktigt. Vi har elever som praktiserar inom en rad olika arbetsplatser, exempelvis på idrottsföreningar, gym, badhus och fritidsanläggningar. Majoriteten av det praktiska lärandet sker när du är ute på praktik där du lär dig hur en riktig arbetsdag kan se ut. Andra moment du får tillfälle att öva på är att möta människor. När du är ute på praktik kan du exempelvis få leda olika grupper inom en idrott där du får lära dig rutiner, förberedelser och vad som ska göras innan, under och efter en aktivitet. Exempelvis kan du få planera för en simundervisning ihop med en handledare om du praktiserar på ett badhus. Är på ett gym får du möta riktiga klienter som har olika mål i sin träning. Du får hjälpa till att lägga upp en plan och coacha olika individer i sin träning i samråd med en handledare. 

Under utbildningen kommer du få lära dig och utveckla olika träningsformer med upplägg samt träningsprogram. Exempelvis vad de finns för olika typer av discipliner såsom aerob träning, balans, styrka osv. Du kommer få en översiktlig förståelse för kost och olika dieter vilket du även kan välja att fördjupa dig ännu mer inom när du gör ditt individuella val. 

Teoretiskt

Det ingår en del teori inom Fritid och hälsa. Du kan välja att antingen läsa mot Personlig tränare där du exempelvis kan du fördjupa dig i träningslära, anatomi, fysiologi. Du får lära dig namn på muskler och leder, hur de sitter ihop och vilka muskelgrupper du tränar i olika övningar och träningsprogram. Väljer du att gå mot yrkesutgången Personal inom idrott lär du dig hur drift och rutiner fungerar och du fördjupar dig mer inom fritidsmiljö. Under utbildningen kommer vi läsa om skadeförebyggande träning och hur man lägger upp ett träningsprogram för någon som genomgått en operation och är på rehab eller har en funktionsnedsättning. Beroende på vilken yrkesutgång du väljer att läsa mot kan du fördjupa dig inom det du tycker är intressant.

På Praktiska Gymnasiet Gävle försöker vi alltid sammankoppla programmet med GG-ämnena (gymnasiegemensamma ämnen såsom matte, svenska, engelska osv). Tidigare har våra elever fått skriva uppsatser där de utforskar världens olika sporten, varför de finns och vilka övningar som utförs. Vi tycker det är roligt och givande att våra elever får sammankoppla de teoretiska ämnena med yrkesutbildningen för att göra det mer intressant och sammansvetsat.

Praktik på gymnasiet (APL)

På gymnasiet kallas praktik för APL (arbetsplatsförlagt lärande). Under utbildningen kommer du att göra APL på ett riktigt företag. Här får du chans att testa på de moment du lärt dig i skolan och utveckla dina kunskaper samtidigt som du får en fot in i arbetslivet. Vi erbjuder dig att hitta en APL-plats som är anpassade efter dina behov, skolan matchar dina behov med verksamhet utifrån dina intresse och utveckling. Hittar du en APL-plats som går ihop med utbildningens kurser och examensmål går det bra att söka ett eget ställe att göra APL på. Hos oss läser du även som lärling. Då sker minst 50% av skoltiden ute på arbetsplats och du får en bra fot in i arbetslivet samt goda förutsättningar för jobb direkt efter studenten. Vi har ett bra samarbete med föreningslivet och olika verksamheter inom friskvårdssektorn och ser till att du hamnar på en praktikplats där du trivs. Under praktikperioden kommer du ha en handledare på plats som hjälper dig genomföra ditt dagliga arbete.

Under din praktikperiod kommer du avverka din GU-tid, vilket står för elevens utbildningstid, för att vara ute i verksamheten och tränas in i branschen. Det är många av våra elever som får extrajobb på sina praktikplatser och som hoppar in på helger och lov för att tjäna extra pengar under studietiden. Det gör att eleverna även skapar sig ett eget kontaktnät och kommer in i branschen fortare. Många av de verksamheter vi samarbetar med har varit väldigt nöjda med våra elever och vill att samarbetet fortlöper så att dom får ta emot nya praktikanter – något vi på skolan är mycket stolta över!

Efter studenten

När du gått dina tre år hos tar du examen inom en av dessa två yrkesutgångar:

  • Personlig tränare
  • Personal inom idrott

En del av våra elever väljer att plugga vidare och det finns flera olika vägar att gå. Vissa väljer idrottshögskolan, andra väljer att bli idrottslärare och en del väljer att gå ännu mer mot personlig tränare och tar certifikat som krävs för det. En del av våra elever blir anställda på sina praktikplatser redan under studietiden då vi har lärlingsutbildning. Beroende på vart du är kan praktikplatsen välja att vidareutbilda dig, vilket varit fallet för flera av våra elever som varit duktiga och visat framfötterna och fått lärlingsanställningar inom föreningslivet. 

Hälsa, kost och träning är något som blir allt viktigare, en uppåtgående trend som gör att efterfrågan på utbildade personer ökar. En annan del som blir allt viktigare är den mentala hälsan, vi har aldrig haft så många fall av psykisk ohälsa som idag. Det ställer högre krav på utbildning och kompetens för att bemöta problemet, en framtidsspaning som vi på Praktiska Gymnasiet Gävle har i beaktning i våran utbildning.

Högskolebehörighet

Från hösten 2023 innehåller alla yrkesprogram de kurser som krävs för att få grundläggande högskolebehörighet. Du behöver alltså inte välja till några kurser om du vill plugga vidare på högskola eller universitet. Däremot kan du välja bort högskolebehörigheten, om du istället vill fokusera på dina yrkeskurser. Du börjar läsa de högskoleförberedande kurserna i årskurs 2 och kan då bestämma hur du vill göra. Alla våra program ger dig flera valmöjligheter efter studenten, oavsett vilka kurser du väljer att läsa.

Vill du veta mer om Praktiska Gymnasiet Gävle?

Hos oss är dörren alltid öppen och om du vill testa på att vara elev hos oss kan du anmäla dig till Elev för en dag på programmet du är intresserad av. Träffa nuvarande elever och lärare, se våra fina lokaler och upplev stämningen på skolan.

Håll utkik efter kommande öppet hus eller kontakta oss för att boka in ett besök på en dag som passar dig.

Varmt välkommen till oss!

Bjud in mig till öppet hus!

Framtida yrken

  • Personlig tränare
  • Personal på idrotts- och fritidsanläggningar
  • Badhallspersonal

Kort info

  • Sökkod: BFFRI Program: Barn och fritid Inriktning: Fritid och hälsa
  • Program: Barn och fritid
  • Inriktning: Fritid och hälsa
— onsdag —
11 oktober
17:00-18:30
— onsdag —
17 januari
17:00-18:30
— onsdag —
17 april
17:00-18:30

Vad händer under dina
tre år hos oss?

tjej som tränar på gym

Årskurs 1

Under ditt första år på utbildningen kommer du läsa grundkurser inom programmet för Barn och fritid. Du kommer gå kurser ihop med den andra inriktningen på programmet, Pedagogiskt och socialt arbete, där du bland annat kommer läsa kurserna Hälsopedagogik, Lärande och utveckling , Kommunikation, Människors miljöer. Under vårterminen börjar vi med en provvecka på en praktikplats där du får testa på olika moment för att se hur det känns. Vi ser alltid till att du känner dig förberedd och bekväm med att vara ute i verksamheten. Sedan övergår praktiken till två dagar per vecka. 

två killar som tränar med skivstång

Årskurs 2

Andra året börjar du läsa fördjupningskurser inom det du valt, antingen Personlig tränare eller Personal inom idrott. Du kommer få lära dig utveckla ditt ledarskap mot barn och ungdomar i idrott och träning. Du kommer även få starta ditt eget UF-företag (Ung Företagsverksamhet). Här får du fria tyglar att välja vad ditt träningsföretag ska handla om och du kommer lära dig hur du startar upp och driver det. Vi kommer gå igenom alla byggstenar kring hur man utvecklar en tjänst eller en produkt samt hur marknadsföringen går till. Fokus ligger på innovationsprocesser just mot Fritid och Hälsa och friskvårdsverksamheter. Andra året är du ute på praktik två dagar i veckan hela året.

person som simmar i pool

Årskurs 3

Under det tredje och sista året kommer du läsa ännu mer fördjupningskurser inom Fritid och hälsa. Du fördjupar dig mot din yrkesutgång och lär dig mer om träning och hur man kan utveckla olika träningsprogram samt hur man leder och planerar träning. I trean gör du ditt gymnasiearbete som utgår från din inriktning, det kan bland annat vara ett arbete inom pedagogik, hälsa, mental eller fysisk träning . Exempelvis gör en nuvarande elev hos oss ett arbete om hur den fysiska träningen kan påverka nästa generation så att fler blir hälsosamma. Ditt gymnasiearbete kan också kretsa kring ett projekt ute på din praktikplats där du ska planera och genomföra en aktivitet. Du kommer vara ute på praktik 3-4 dagar i veckan.

Ett barn bygger klossar med olika motiv på de.

Barn- och fritidsprogrammet

Programmet för dig som tycker om att jobba med människor i alla åldrar. Du är intresserad av att lära ut och nyfiken på hur vi lär oss. Du hjälper barn, ungdomar och funktionsnedsatta i skolan, hemmet och på fritiden med olika aktiviteter som exempelvis skoluppgifter, träning och sociala aktiviteter. I arbetet möter och leder du också grupper på fritidsgårdar, i skolan eller i föreningar. På Barn och Fritid får du chans att träffa många nya människor och vara med där det hela tiden händer nya saker.

Poängplan Fritid och hälsa

GYMNASIEGEMENSAMMA ÄMNEN

900
Engelska 5
100
Engelska 6
100
Historia 1a1
50
Idrott och hälsa 1
100
Matematik 1a
100
Naturkunskap 1a1
50
Religionskunskap 1
50
Samhällskunskap 1a1
50
Svenska 1 / Svenska som andraspråk 1
100
Svenska 2 / Svenska som andraspråk 2
100
Svenska 3 / Svenska som andraspråk 3
100

PROGRAMGEMENSAMMA ÄMNEN

700
Hälsopedagogik
100
Naturkunskap 1a2
50
Kommunikation
100
Lärande och utveckling
100
Människors miljöer
100
Pedagogiskt ledarskap
100
Samhällskunskap 1a2
50
Svenska 2 / Svenska som andraspråk 2
100

INRIKTNING: FRITID OCH HÄLSA

300
Fritids- och friskvårdsverksamheter
200
Fritids- och idrottskunskap
100

PROGRAMFÖRDJUPNING

600
Programfördjupning
600

GYMNASIEARBETE

100
Gymnasiearbete
100

INDIVIDUELLT VAL

200
Individuellt val
200
Summa 2800

Inriktningar inom Barn och fritid i Gävle

Pedagogiskt och socialt arbete

Pedagogiskt och socialt arbete

Utbildningen är för dig som vill jobba med barn och ungdomar, är intresserad av att undervisa och är nyfiken på hur lärandet går till.

Personlig tränare

Personlig tränare

Denna inriktning passar dig som vill arbeta med människor i alla åldrar, du får lära dig planera träning och aktiviteter för skola och fritid.