[wpdreams_ajaxsearchlite]

Lärarintervju med Sofia

Sofia har jobbat som lärare i tre år, både på komvux och gymnasiet. Hon har 10 års erfarenhet i måleribranschen där hon testat på det mesta inom nyproduktion, renoveringar, verkstad och service-måleri.

Vad är det bästa med att vara lärare?
Det finns inget yrke där du får så mycket glädje tillbaka som när du är lärare. Jag gillar mötet med människor och att få vara med och utbilda framtida samhällsmedborgare. Men det bästa med att vara lärare är när jag ser att eleverna själva förstår att de utvecklas och att de lärt sig saker och hur de gör det. Det kan vara på en vanlig lektion eller när jag har ett coachsamtal med eleverna. Självklart är det underbart när högpresterande elever presterar på toppnivå, men det är lika fantastiskt att se hur elever som har det kämpigt lyckas. Att få undervisa, driva undervisningen framåt och kunna diskutera med eleverna är riktigt gött!

Vilka är utmaningarna?
Utmaningen är att locka till sig ungdomar som kanske avskräcks av den machokultur som tidigare genomsyrat byggbranschen. Utvecklingen har gått framåt och arbetsmiljö är något som idag verkligen lyfts på alla stora företagen. Som tjej och tio år i branschen med både Gesällbrev och Mästarbrev i bagaget är jag här för att säga att man behöver inte behöver vara störst och starkast på bygget för att lyckas. Mitt mål är att se till att det ska vara en bransch där alla ska känna sig välkomna till och alla ska trivas i.

Varför valde du Praktiska som arbetsplats?
Jag ville jobba på en seriös skola som har bra utvecklingsmöjligheter och ger mig möjligheten som yrkeslärare att påverka utbildningen så att den liknar verkliga jobb och förbereder eleverna inför arbetslivet som kommer. Praktiska är en liten skola men den har ett så stort engagemang! Just att man lär känna alla elever är viktigt för mig och det bidrar till en trevligare arbetsmiljö för oss alla.

Varför ska man välja en yrkesutbildning tycker du?
Det smarta med att välja yrkesutbildning är att efter utbildningen så har du två valmöjligheter istället för en! I och med att man kan välja högskoleförberedande studier under sin gymnasieutbildning så kan man efter studenten välja att läsa vidare eller börja jobba direkt.
Arbetsmarknadens prognoser för nu och framåt så kommer det vara brist på skickliga yrkesmän och kvinnor så är man driven kommer det inte vara svårt att få jobb heller!

Varför ska man börja på din skola som elev?
Vi har yrkeskunniga och proffsiga lärare som ger allt för att varje elev ska få en sådan fin och berikande skolgång som möjligt. Här ser vi bara möjligheter och all utbildning är individanpassat så att alla trivs och kan lyckas!

Har du några tips till en elev som ska välja gymnasium?
Det är svårt att veta vad man vill jobba som när man är 15-16 år så jag skulle säga att man ska välja någon linje som verkar kul och intressant. Bara på intresse kan man komma långt, så faller sig det andra på plats så småningom ändå.

Alla nyheter