[wpdreams_ajaxsearchlite]
Glad byggelev jobbar
Digitalt öppet hus

För att du ska kunna lära känna oss, även om du inte har möjlighet att besöka oss.

Välkommen till Digitalt öppet hus

På denna sida har vi samlat nyttig information om vår skola och våra program. Läs elevberättelser, kolla på filmer från skolan eller ta en 3D-tur i våra lokaler. Här hittar du allt du kan tänkas behöva inför ditt gymnasieval. Vi ser fram emot att träffa dig och välkomna dig till vår skola!


Har du frågor?

Du är varmt välkommen att höra av dig till mig på telefon: 026 – 63 73 85 eller mejla till: nils-ake.andersson@praktiska.se

Nils-Åke Andersson, rektor.

Vill du träffa oss på riktigt?

Du kan också boka en privat visning och få en guidad rundtur på skolan, vi tar emot max 3 personer per sällskap. Välkommen!

Gör en intresseanmälan!

Vill du veta mer om Praktiska Gävle och få påminnelser om våra öppna hus? Gör en intresseanmälan så hör vi av oss och skickar inbjudan till alla aktiviteter som sker på skolan.

Kort om Praktiska Gävle

Vi är en liten skola med riktigt stort engagemang. Hos oss känner sig eleverna sedda och väl bemötta.

På våra program har du minst 15 veckors APL (arbetsplatsförlagt lärande). Läser du som lärling är hälften av din skoltid APL. Vi har ett gott samarbete med den lokala arbetsmarknaden och ca 80% av våra elever har arbete efter studenten!

Följ oss i sociala medier

 

Instagram logga  Facebook logga

Elevhistoria

Läs mer om vad eleverna tycker om Praktiska Gymnasiet Gävle.

Se alla elevberättelser

Ta en 3D-tur runt på skolan

Våra program

Här hittar du våra program. Genom att klicka på ett program ser du vilka inriktningar programmet har.

Barn och fritid

Vi är programmet för dig som tycker om att jobba med människor i alla åldrar. Du är intresserad av att lära ut och nyfiken på hur vi lär oss. Du hjälper barn, ungdomar och funktionsnedsatta i skolan, hemmet och på fritiden med olika aktiviteter som exempelvis skoluppgifter, träning och sociala aktiviteter. I arbetet möter och leder du också grupper på fritidsgårdar, i skolan eller i föreningar. På Barn och fritid får du chans att träffa många nya människor och vara med där det hela tiden händer nya saker.

Bygg och Anläggning

Hos oss har du stora möjligheter till arbete efter examen. På programmet får du kunskap om miljö, säkerhet och hållbart byggande. Du får lära dig att planera och skapa från idé till färdigt arbete. Entreprenörskap är en viktig del i utbildningen och något du lär dig under hela programmet, oavsett vilken inriktning du väljer.

Introduktionsprogram

Introduktionsprogrammen finns till för att ge dig som saknar gymnasiebehörighet möjligheten att komma in på ett nationellt program eller att börja arbeta. Du kan läsa introduktionsprogram på alla våra skolor. Programinriktat val (IMV) och Yrkesintroduktion (IMY) går att läsa på de flesta av våra program och skolor. Kontakta skolans rektor för mer information om vad som gäller på din ort.

VVS och Fastighet

På programmet VVS och fastighet får du arbeta fritt och självständigt med den senaste tekniken. Du lär dig att underhålla fastigheter, tekniska anläggningar och system. Du får också kunskap i hur du sparar energi, är miljömedveten, undviker arbetsskador och i att ge god service till kunder.

Rektorsintervju med Nils-Åke Andersson

"Har du skött dina studier med god närvaro och nått målen för en yrkesexamen inom ditt område är chanserna till jobb goda"

Vad innebär det att ha APL?
APL är arbetsplatsförlagt lärande och betyder att du som elev genomför delar av din utbildning på en arbetsplats som stämmer överens med det yrkesprogram du valt. På Praktiska i Gävle börjar eleverna på barn- och fritidsprogrammet som lärlingar redan i årskurs 1 och på vårterminen är det två dagar i veckan som är på arbetsplatsen. På bygg- och anläggningsprogrammet och vvs- och fastighetsprogrammet är utbildningen skolförlagd det första läsåret och du har möjlighet att bli lärling från årskurs 2.

Hur lätt är det att få jobb inom era utbildningar efter studenten?
En hög andel av eleverna har efter årskurs 3 ett jobb att gå till. Har du skött dina studier med god närvaro och nått målen för en yrkesexamen inom ditt område är chanserna till jobb goda. Får du inte jobb på APL-platsen kan du dra nytta av referenser från den arbetsgivaren när du söker jobb.

80 procent av era elever jobb efter studenten, hur jobbar ni med att få så många i jobb?
Vi arbetar för att ha goda kontakter med arbetsgivarna genom att lärarna besöker APL-platserna regelbundet och följer upp elevernas utveckling inom yrkesområdet tillsammans med handledarna.

Behöver man några förkunskaper inom yrket man vill utbilda sig till?
Inga förkunskaper inom yrket krävs för att du ska klara av en yrkesutbildning. Är du noga med närvaro och gör de uppgifter som du ska göra kommer du att klara av din yrkesutbildning hos oss.

Varför ska man söka till din skola?
Vill du i framtiden inom ditt yrke arbeta med människor, inom byggbranschen eller inom vvs- och fastighet ska du välja Praktiska Gymnasiet Gävle. Från det år du blir lärling är mer än hälften av utbildningen på en arbetsplats. Du har också möjlighet till en så kallad lärlingsanställning vilket betyder att du får betalt under din utbildning. Du kan naturligtvis också läsa in allmän behörighet till högskolan

Om gymnasievalet

Vårt mål är att din utbildning ska leda till jobb, gärna direkt efter du har tagit studenten. Här går vi igenom viktiga datum och vad du behöver tänka på under gymnasievalet.

18
januari

Nu är det dags för dig att välja gymnasium. Du kan ändra ditt gymnasieval som du vill fram till den 12 februari.

12
februari

Sista dagen att söka till gymnasiet. Du får ditt preliminära antagningsbesked den 12 april.

19
april

Vecka 16 börjar omvalsperioden. Det innebär att du kan ändra din ansökan eller göra en helt ny.

7
maj

Omvalsperioden slutar. Nu kan du inte göra fler ändringar.

1
juli

Du får ditt slutgiltiga antagningsbesked.

23
juli

Sista svarsdagen på antagningsbeskedet.

2
juli

Reservantagningen börjar.

31
augusti

Reservantagningen slutar.

Snacka med

SYV

Har du frågor kring ditt gymnasieval? Snacka med en SYV! På snackamedsyv.se kan du helt gratis få råd och tips kring ditt gymnasieval.

Intresseanmälan

Kontakta rektorn

Är det något du saknar eller vill veta mer om är du varmt välkommen att kontakta mig.

Nils-Åke Andersson, Rektor

Nils-Åke Andersson

Rektor

026 - 63 73 85

Vanliga frågor

Behöver jag några förkunskaper för att gå en yrkesutbildning på Praktiska Gymnasiet?

Nej, du behöver inga förkunskaper men du behöver ha ett intresse för att lära dig yrket du vill utbilda dig till.

Vad är Praktiska Gymnasiet?

Praktiska Gymnasiet är 33 gymnasieskolor med yrkesutbildningar där du kan bli allt från målare till frisör. Vårt mål är att du ska ha jobb, helst direkt efter examen. Vi har 13 program, 38 inriktningar över 100 yrkesutgångar.

Vad är APL?

APL står för Arbetsplatsförlagt lärande och betyder att du är ute på praktik i minst 15 veckor.

Kan jag få högskolebehörighet på Praktiska Gymnasiet?

Ja, hos oss kan du läsa in högskolebehörighet så att du har förutsättningar för både jobb och vidare studier efter examen.

Mer om oss