[wpdreams_ajaxsearchlite]

Välkommen till Praktiska Falun!

Vad kul att du vill börja på Praktiska Gymnasiet Falun! Här får du reda på mer om skolstarten i höst och vem du ska kontakta om du har frågor. Det finns också information för dig som vill söka eller byta till oss i sommar.

Hitta på sidan

Vi har platser kvar!

Vill du börja hos oss redan i augusti 2022?
Fyll i en intresseanmälan här så kontaktar vi dig så snart vi kan!
Vi har platser kvar på Husbyggnad, Personbil och Naturbruk. Nedan hittar du information om hur du gör för att söka till oss i sommar.

Jag vill byta till Praktiska Gymnasiet Falun.
Om du kommit in på en annan skola men vill byta till oss ska du kontakta SYV på din grundskola eller kontakta Elin Bae på Gymnasieantagningen Falun. Du når henne på: elin.bae@dalakf.se eller ring 023-77 70 30, öppet kl. 9–15 måndag–fredag.

Du kan även mejla till vår rektor linnea.fahlstrom@praktiska.se så försöker vi guida dig rätt. Det finns också en artikel på BytaGymnasium.se för mer information.

Jag har inte sökt till gymnasiet
Har du inte gjort ditt gymnasieval än och vill göra en sen ansökan till Praktiska Gymnasiet Falun måste du kontakta din grundskolesyv eller Elin Bae på Gymnasieantagningen Falun: elin.bae@dalakf.se 

Dalarnas Kommunförbund
Gymnasieantagningen
Sturegatan 30, 791 51 Falun
Telefon nr: 023-77 70 30, kl 9–15, måndag–fredag
E-post: antag@dalakf.se

När tar skolan över antagningen?
Från och med den 1 september tar vi på skolan över ansvaret för antagning till eventuellt lediga platser. Om du har frågor om reservantagningen ska du höra av dig till vår rektor Linnea Fahlström, kontaktuppgifter hittar du här.

Kontakt oss i sommar?

Du är alltid välkommen att kontakta oss om du har funderingar om skolanprogrammen eller om du har några andra frågor. I sommar är det vår rektor Linnea Fahlström som svarar på dina frågor.

Rektor
Linnea Fahlström
Tel: 0705-44 32 33
linnea.fahlstrom@praktiska.se

Skolstart hösten 2022

Tisdagen den 15 augusti hälsar vi alla antagna elever välkomna! Vi har samling och upprop i restaurangen Dalasalen som ligger bredvid skolans entré.

Vad händer första veckan i skolan?
Under första veckan kommer du få tid att lära känna klassen, skolan och personal. Första dagen börjar vi med ett upprop där du får träffa dina nya mentorer och går en rundvandring i skolans lokaler. Efter det blir det utdelning av läromedel såsom cromebook, skåp och arbetskläder.

Här hittar du våra läsårstider

Vårt gymnasium i Falun

Praktiska Gymnasiet Falun är en skola som präglas av en stark gemenskap där alla känner tillhörighet, vi har gott samarbete och det är påtagligt att både elever och lärare känner yrkesstolthet. Hos oss får du tre meningsfulla och roliga gymnasieår. Vi har engagerad personal som brinner för sitt arbete och banar väg för elevers framtida anställning. Tack vare skolans storlek har vi skapat en god stämning där alla känner alla. Vi är också den enda gymnasieskolan i Falun som erbjuder lärlingsutbildningar. Vi ser fram emot att tillsammans starta din yrkesresa och ge dig kunskaper för att bli väl förberedd inför arbetslivet direkt efter examen.

Hos oss kan du läsa programmen Bygg och anläggning, El och energi, Fordon och transport, Hantverk, Naturbruk och VVS och fastighet.

Vi ger dig en bra grund i ditt framtida yrkesliv!

Läs mer om Praktiska Gymnasiet Falun här

 

HUR ÄR DET ATT PLUGGA PÅ PRAKTISKA?

Ingen vet bättre än våra elever! Läs våra elevberättelser och lär dig mer om Praktiska gymnasiet och våra program.

Se alla elevberättelser

Digitalt öppet hus

För att du ska kunna lära känna oss har vi skapat ett Digitalt öppet hus där vi samlat information om vår skola och våra program. Läs elevberättelser och kolla på filmer från Praktiska Gymnasiet Falun.

Besök Digitalt öppet hus här!

VÅRA PROGRAM

Hos oss kan du ta studenten med både en yrkesexamen och möjligheten att plugga vidare!

Bygg och anläggning

Hos oss har du stora möjligheter till arbete efter examen. På programmet får du kunskap om miljö, säkerhet och hållbart byggande. Du får lära dig att planera och skapa från idé till färdigt arbete. Entreprenörskap är en viktig del i utbildningen och något du lär dig under hela programmet, oavsett vilken inriktning du väljer.

El och Energi

På El och energi blir ditt intresse ditt jobb. Programmet passar dig som är teknisk, gillar elektronik, siffror och att vara serviceinriktad. Du får bland annat lära dig att installera och sköta el-, energi- och vattensystem. Säkerheten är en viktig del i utbildningen, därför får du också läsa arbetsmiljöfrågor om hur du skyddar dig på jobbet och undviker skador

Fordon och Transport

Fordons- och transportbranschen utvecklas hela tiden och kommer att ge dig många spännande utmaningar i arbetslivet. Du får lära dig allt ifrån tekniken i olika fordon till datahantering och problemlösning. Det är ett brett program där du får lära dig att vara serviceinriktad, bli van att arbeta i fordonsverkstad och med datorer och inte minst att arbeta med händerna.

Hantverk

Hantverk är den perfekta utbildningen för dig som vill använda händerna till att skapa och arbeta med ett kreativt serviceyrke med mycket kundkontakt. Du får lära dig att planera och skapa från idé till färdig produkt. Entreprenörskap är en viktig del i utbildningen och något som du lär dig under hela programmet, oavsett vilken inriktning du väljer. Många som går på Hantverksprogrammet startar eget företag efter studenten.

Introduktionsprogram

Introduktionsprogrammen finns till för att ge dig som saknar gymnasiebehörighet möjligheten att komma in på ett nationellt program eller att börja arbeta. Du kan läsa introduktionsprogram på alla våra skolor. Programinriktat val (IMV) och Yrkesintroduktion (IMY) går att läsa på de flesta av våra program och skolor. Kontakta skolans rektor för mer information om vad som gäller på din ort.

VVS och Fastighet

På programmet VVS och fastighet får du arbeta fritt och självständigt med den senaste tekniken. Du lär dig att underhålla fastigheter, tekniska anläggningar och system. Du får också kunskap i hur du sparar energi, är miljömedveten, undviker arbetsskador och i att ge god service till kunder.

Viktiga datum i sommar

Här hittar du alla datum du behöver ha koll på under sommarlovet.

1
juli

Du får ditt slutgiltiga antagningsbesked till gymnasiet

29
juli

Sista dagen att svara på ditt antagningsbesked.

5
augusti

Reservantagningen börjar

31
augusti

Reservantagningen slutar

1
september

Skolan tar över reservantagningen