Du är här:

"Alla är som en stor familj"

Elevhistoria Ismail Ali Reza

Jag heter Ismail Mohammadi och jag är 19 år gammal. Jag kom till Sverige från Afghanistan för fem år sedan. Jag studerade årskurs 8 och 9 på grundskolan, därefter började jag att studera på Praktiska Gymnasiet Sundsvall.

Jag går på Fordon och Transport med inriktningen Personbil. Jag tycker att det är kul att hålla på med bilar och var redan som liten mycket intresserad av bilar. Det är ett yrke man lär sig via både praktik och teori. Jag lägger ned mycket tid på att bli bra på yrket. En fördel är att man lär sig yrket mycket bättre ute på en riktig arbetsplats genom sin praktiktid. Där får man prova på att göra så många fler moment än vad man gör i skolan. Sedan tycker jag att man lär sig mycket mer genom praktik än teori. Jag har också möjlighet att få jobb på den arbetsplats där jag gjort praktik efter att jag blivit klar med skolan. Jag har praktiserat på samma ställe i två år nu.

När jag började första året på Praktiska Gymnasiet hade jag inte alla betyg i ämnena från grundskolan. Men under första året fixade jag alla grundbetygen samtidigt som jag läste gymnasiekurserna också. Nu går jag sista året och har alla de betyg som jag behöver. Jag har haft bra möjligheter att fixa mina grundbetyg. Praktiska Gymnasiet är en bra skola tycker jag. Man har en stor chans att få jobb efter examen.

Jag trivs på skolan. Alla lärarna är väldigt snälla och hjälpsamma. Ingen mobbning och inga konstigheter i skolan eller inne i klassrummen. Alla är som en stor familj i skolan och elever respekterar och accepterar alla lärarna i skolan. Lärarna uppmuntrar elever till framsteg.

Nu har jag en plan för min framtid. När jag tagit examen ska jag jobba ett tag på en verkstad och sedan öppna en egen verkstad.

/Ismail Mohammadi