[wpdreams_ajaxsearchlite]

Hur är det att plugga Hotell och Turism?

Bild av elev som pluggar Hotell och turism

Det är underbart att vara på praktik!

Nora pluggar på Hotell- och turismprogrammet på Praktiska Gymnasiet. På praktiken får hon lära sig allt från att bemöta och serva gästerna till servering av mat.

Varför valde du Hotell- och turismprogrammet?

Jag valde programmet eftersom det är ett bra första steg att få erfarenheter inom det jag är intresserad av, att arbeta med gäster, kunder, guidning, service, bemötande och liknande. När jag valde gymnasium kände jag att det var viktigt för mig att komma in i arbetslivet och välja något som jag faktiskt gillar.

Hur är det att vara på praktik (APL)?

Det är underbart att vara på praktik! Det är verkligen jätteroligt och jag har verkligen kommit in i det. Kollegorna har blivit som vänner för mig, vi pratar om allt och lyssnar på varandra. Det är riktigt roligt när vi gör gästerna glada och nöjda. På praktiken har jag lärt mig mycket om att läsa av gäster och kollegor, vi samarbetar och lär oss väldigt mycket.

Vad får du göra på din praktikplats?

Jag praktiserar på ett hotell och har varit mycket på frukosten, det är underbart! Jag har fått möta gäster, servera, hova, hålla koll på buffen, lärt mig hur man håller bestick och tallrikar och mycket mer. Jag har också varit på avdelningen housekeeping men där bemöter jag inte gästerna lika mycket och pratar med dom.

Nu när jag varit på två olika avdelningar kan jag jämföra och välja vart jag trivs bäst, hittills är det frukosten jag vill vara på så jag får fortsätta med service gentemot gästerna.

Hur har du växt i din arbetsroll?

När jag började min praktik vågade jag inte prata med gästerna alls och tyckte det var rätt jobbigt, till att jag nu vågar fråga dom om allt möjligt, vad de tycker om frukosten, hur de sovit, om jag kan hjälpa till med något osv. Om det kommer en hel familj som ska bo hos oss vågar jag stå själv och förklara hur saker och ting fungerar på hotellet, det är det som har varit mest utvecklande och lärande.

Vad vill du ge för tips till de som ska börja gymnasiet i höst?

Om man tycker någonting är riktigt roligt ska man inte låta något komma i vägen, jag tycker man ska kämpa för det man tycker om. Man ska INTE välja något bara för att vännerna väljer det! Jag har kompisar som valt gymnasium för att deras vänner går där och nu känner dom att de valt helt fel. Så ska det inte behöva bli, så tänk på vad du själv vill.

Varför tycker du att man ska söka till Praktiska Gymnasiet?

Jag tycker man ska söka hit för det finns så mycket möjligheter med ett yrkesprogram. Om du går på Praktiska Gymnasiet får du mycket praktisk erfarenhet och kommer snabbt ut i arbetslivet. De flesta har praktik två till tre dagar i veckan ute på arbetsplatser och då är chanserna rätt goda att man sen får anställning på sin praktikplats.

Ikon för hotell och turismprogrammet

Vill du också läsa Hotell och turism?

Längre ner på sidan hittar du alla städer där vi erbjuder Hotell- och turismprogrammet, välj det gymnasium du är intresserad utav ⇣

Om mig

Namn: Nora

Program: Hotell och Turism

Inriktning: Hotell och Turism

Alla Elevberättelser

Hotell och Turism finns på följande skolor

Yrkesinriktning Hotell och turism finns även på följande skolor