[wpdreams_ajaxsearchlite]

Hur är det att plugga Däck?

Bild av elever som pluggar till Lättmatroser

Vi har ett eget skolfartyg att praktisera på!

Adam och Timmy läser båda till lättmatros på Praktiska Gymnasiet Kalmar. De är överens om att de valde programmet för att de vill ha ett spännande och mångsidigt jobb. Vill du också ha hela världen som din arbetsplats?

Varför valde ni att läsa Sjöfartsutbildningen?

Adam: Det är ett häftigt och mångsidigt yrke, man kan åka vart som helst i världen. Jag valde även programmet för att det är så mycket praktik, vi får vara ute och lära oss och inte bara sitta i en skolbänk.

Timmy: För att det är ett spännande jobb! När man arbetar till sjöss får man även bra betalt och bra ledighet. Programmet passar mig eftersom vi får testa på saker praktiskt istället för att bara läsa och titta i en bok. Man lär sig bättre på det sättet.

Vad får ni lära er på inriktningen Däck?

Timmy: Vi har ett eget skolfartyg där vi får lära oss praktiska moment. Exempelvis hur man gör knopar, handstyr, drift och underhåll och målar. Vi har haft basic safety på Gotland och lärt oss akutsjukvård och att rökdyka.

Adam: Ja precis, vi lär oss allt om underhåll men även om säkerhet. Vi har gjort man överbord-övningar och fått kunskap i gott sjömanskap, som att man ska bemöta varandra med respekt.

Vad är det bästa med att plugga till lättmatros?

Adam: Basic safety har varit det roligaste hittills! Gillar man praktiska moment är detta en bra utbildning, just sjöfartsyrket ger dig bra pengar.

Timmy: Jag håller med! Gillar man mångsidigt arbete bör man söka sjöfart. Du får jobba med hela kroppen istället för att bara sitta i skolbänken, och det är roligt att göra praktik! Drömmen är att bli kapten eller styrman i något varmt land.

Ikon som ska efterlikna en ankare

Vill du också läsa till lättmatros?

Vi erbjuder Sjöfartsutbildningen – Däck på Praktiska Gymnasiet Kalmar. Vi har riksintag på programmet, det innebär att du kan söka sjöfart i Kalmar oavsett vart i landet du bor. Klicka på länken till Kalmar nedan ⇣

Om mig

Namn: Adam och Timmy

Program: Sjöfart

Inriktning: Däck

Alla Elevberättelser

Sjöfart finns på följande skolor

Se var inriktningen finns

Yrkesinriktning Däck finns även på följande skolor