Läs om vår hantering av Covid-19.

[wpdreams_ajaxsearchlite]

Hur är det att plugga Hår- och makeupstylist?

Wilma Johansson, elev på Praktiska Gymnasiet Västerås

" Du får chans att hitta nya vänner med samma intresse "

Wilma Johansson läser det tredje året på Övriga hantverk på Praktiska Gymnasiet Västerås. Hon var valt inriktningen Hår- och makeupstylist.
”Jag började först på en teoretisk linje men kände att jag hellre ville gå en praktisk linje, där jag fick jobba med händerna och vara kreativ”

Varför valde du ditt program?
– Jag har alltid varit intresserad av smink och funderade redan när man skulle välja gymnasium på denna linje. Men jag fick höra av många att det skulle vara väldigt svårt att få jobb och följde istället strömmen och valde ekonomiprogrammet. Men det där med att följa strömmen har aldrig riktigt varit min grej. Jag ville gå min egen väg och min pappa var faktiskt den som fick mig inse att jag ville byta program.

Hur är det att plugga här?
– På Praktiska Gymnasiet har man väldigt mycket praktik som trappas upp för varje år. De två första åren har man både teoretiska kärnämnen och praktiska hantverkskurser. Det sista och tredje året har man endast hantverkskurser och även entreprenörskap.
En vanlig sminklektion kan gå till så att läraren visar en demo på exempelvis en festsminkning på en person i klassen och berättar vad man ska tänka på. Sedan paras man ihop två och två och sminkar en liknande sminkning, men får såklart göra sin egna version. Läraren går sedan runt och säger vad som är bra och vad man kan tänka på tills nästa gång. Efter det skriver man en utvärdering på hur det har gått och vad man kan göra bättre nästa gång.
Vi har prov både i teoretiska ämnen med även i hantverket. Vi får även diplomeringar, som är ett diplom och bevis på att man är utbildad inom ett visst moment.

Hur är lärarna på skolan?
– Lärarna i skolan är väldigt bra, speciellt i hantverkskurserna. Jag har faktiskt aldrig haft bättre lärare tidigare. De bryr sig verkligen om alla och vill att det ska gå bra. Man märker att de tycker om sina jobb och det tror jag är väldigt viktigt för att man ska kunna lära ut på ett bra sätt.

Vad är det bästa med att vara ute på APL?
– Att jag får lära mig hur arbetslivet fungerar och hur man förhåller sig till det. APL är en väldigt viktig del av utbildningen och man lär sig otroligt mycket som man annars inte hade gjort i skolan. Jag har även fått möjlighet att ha egna kunder inom lashlift, manikyr, gellack och spraytan. Det är väldigt roligt men även en otroligt bra erfarenhet. Man får även mycket tid till att öva på olika moment man ska lära sig i skolan eller ha prov i. Något som också är väldigt positivt är att många får jobb på sin APL-plats efter gymnasiet. Som jag nämnde i början, sa folk till mig att det var svårt att få jobb efter gymnasiet. Men det är nästan tvärtom, du som har APL har väldigt stor chans att få jobb direkt då din handledare redan känner dig och vet vad du kan.

Har du något drömjobb?
– Att jobba inom mode och skönhet med PR och reklam och kanske driva ett eget märke. Efter studenten vill jag först jobba något år för att sedan plugga just PR och reklam. Jag tror att denna bransch är en bra blandning av det jag gillar och brinner för.

Vad är det roligaste du fått göra hittills?
– Det är nog så simpelt som att jag fått sminka på lektionstid. Det kändes så konstigt i början då det inte kändes som en riktig lektion. Det känns lyxigt att få sminka i skolan och göra något kreativt som jag tycker är roligt. Därför är jag så glad att jag vågade byta linje och gå om ett år. Jag tog en chansning och det blev så himla bra.

Varför ska man söka till Praktiska Gymnasiet Västerås?

– Jag skulle rekommendera mitt program och min skola till dig som gillar och jobba praktiskt och vill ha en rolig gymnasietid. Här får du bra hantverkslärare som gör allt för att du ska utvecklas. Du får chans att hitta nya vänner med samma intresse som dig och få mycket bra erfarenhet inför arbetslivet.

Om mig

Namn: Wilma Johansson

Program: Övriga hantverk

Inriktning: Hår- och makeupstylist

Alla Elevberättelser