[wpdreams_ajaxsearchlite]

Hur är det att plugga Pedagogiskt och socialt arbete?

Bild på två elever som sitter i korridoren

“Ett yrkesprogram är ett bra val”

Walaa och Hannah läser båda barn och fritid här hos på Praktiska Gymnasiet Karlstad. De går i olika årskurser, Walaa i ÅK1 och Hannah i ÅK2, men är båda överens om att praktiken är väldigt rolig och lärorik. Är du också intresserad av att läsa barn och fritid?

Varför valde ni att läsa just barn och fritid?

Hannah: Det var inte självklart från början för mig, jag valde ekonomi först och läste det ett tag. Men jag kände direkt att det inte var min grej, jag har alltid velat jobba med människor. När ekonomi inte kändes rätt fick jag tänka om och min mamma föreslog att jag skulle testa barn och fritid. Sedan jag bytte hit har det känts helt rätt!

Walaa: Jag valde faktiskt också en annan skola och ett annat program först. Jag började att läsa vård och omsorg för att jag visste att jag ville jobba med människor. Efter typ en månad kändes det inte rätt så jag började kolla på flera olika skolor att byta till. Jag valde Praktiska för att vi får göra mycket praktik här.

Vad tycker ni om skolan?

Walaa: Jag trivs, vi är en ganska liten klass på typ 16 elever. Alla lärde känna varandra snabbt, vi är som en liten familj. Vår yrkeslärare Erika är fantastisk, hon hjälper oss och ger oss det stöd vi behöver. Hon har variation på lektionerna, ibland får vi jobba i grupp och ibland får vi göra enskilda uppgifter. På andra lektioner än vård och omsorg får vi uppgifter som har med programmet att göra, i svenskan och engelskan har vi exempelvis fått skriva om vårt yrke.

Hannah: Jag trivs jättebra, det känns aldrig jobbigt att komma hit. Vi har en bra sammanhållning i klassen och en tight relation med lärarna. Man lär känna elever i andra klasser med eftersom att vi läser gymnasiegemensamma ämnen tillsammans.

Hur är det att göra praktik?

Hannah: Jag har varit på olika APL-platser under mina tre år, just nu är jag på en förskola. Tidigare har jag fått testa på att jobba med barn i andra åldrar, jag har trivts superbra på alla ställen. Jag har bland annat lärt mig hur man skapar relationer och anknytning, hur man bemöter föräldrar samt konflikthantering. Man kan läsa sig till hur man ska göra rent teoretiskt, men man måste testa på praktiskt för att verkligen lära sig hur man själv gör. Man lär sig mycket om sig själv under praktiken med. Jag känner mig verkligen som en barnskötare när jag är på APL, jag är en i gänget.

Walaa: Jag är i en förskoleklass nu, trivs väldigt bra där. Det känns nästan som mitt andra hem när jag är där. Min handledare är väldigt snäll och hjälpsam. Jag får vara med barnen och hjälpa till med uppgifter under dagen, som att äta lunch tillsammans eller att leka. På eftermiddagarna är med på fritids ett par timmar med. Jag har fått ett erbjudande om att vara vikarie där. I tvåan kommer jag nog att byta APL-plats så att jag får lära mig mer och testa på att vara i en grupp med barn i andra åldrar.

 

“Vid studenten har jag både en utbildning som gör att jag kan börja jobba direkt eller läsa vidare, yrkesprogram är ett bra val” – Hannah

Vad vill du göra efter studenten?

Hannah: Jag tar ju snart studenten nu och har sökt en universitetsutbildning som svensklärare, i första hand mot högstadiet. Jag har valt att lägga till kurser för högskolebehörighet nu under gymnasiet, just för att kunna plugga vidare. Om jag inte blir antagen så vill jag jobba på förskola.

Walaa: Just nu känner jag att jag vill plugga vidare till psykolog för att det är spännande. Jag har också valt att läsa kurser för grundläggande högskolebehörighet, skönt att hålla alla dörrar öppna.

Vad vill du ge för tips till de som ska börja gymnasiet i höst?

Hannah: Gå på magkänslan! Kan vara svårt att veta vad man vill göra i framtiden, men ta det som känns rätt här och nu. Våga ta kontakt med flera skolor, besök dem och prata med elever. Jag var på flera öppna hus inför mitt val. Vid studenten har jag både en utbildning som gör att jag kan börja jobba direkt eller läsa vidare, yrkesprogram är ett bra val.

Varför tycker du att man ska söka till Praktiska Gymnasiet?

Walaa: Det är bra med mycket praktik och man får verkligen testa på det man har lärt sig i skolan. Svårt att veta hur man skulle göra i arbetslivet om man bara har läst teori. Alla känner alla här vilket är skönt, man känner igen de andra eleverna när man möts i korridorerna. 

Hannah: Du får två flugor i en smäll, du kan plugga vidare och du får en utbildning. Genom praktiken får du en nära relation med branschen, de känner igen dig och vad vem man är redan innan du ska börja söka jobb.

Ikon som ska efterlikna en pusselbit

Barn och fritid

Här kan du läsa mer om Barn- och fritidsprogrammet och göra en intresseanmälan till Praktiska Gymnasiet Karlstad.

Om mig

Namn: Walaa och Hannah

Program: Barn och fritid

Inriktning: Pedagogiskt och socialt arbete

Alla Elevberättelser

Barn och fritid finns på följande skolor

Walaa och Hannah om Barn och fritid finns även på följande skolor