[wpdreams_ajaxsearchlite]

Hur är det att plugga Kök och servering?

Jag vill jobba på lyxrestauranger

Shkar studerar sitt sista och tredje år på Praktiska Gymnasiet i Borås, han utbildar sig inom Restaurang och livsmedel med inriktning på Kök och Servering. Shkar har målsättningen om att få arbeta på lyxrestauranger, eftersom halva skoltiden består av praktik vill han skaffa sig ett brett kontaktnät inom branschen för att nå sina drömmar.

Varför valde du Restaurang och livsmedel?

— Det var Restaurang och livsmedel som jag kom in på och jag är väldigt glad över att jag hamnade här! Jag är jättenöjd med programmet och det passar mig bra eftersom man får skapa allting själv. Det är även väldigt bra sammanhållning i klassen, när man är klar med sin uppgift hjälper man sina klasskompisar. Jag gillar samarbete och eleverna på skolan tycker om maten vi lagar. Vi sätter alltid upp mål och när man uppnått dem strävar man hela tiden efter att göra ännu bättre ifrån sig och sätta ännu högre mål. Därför passa programmet mig väldigt bra.

Hur är det att plugga på Praktiska Gymnasiet Borås?

— Vi lär oss alla grunder som finns inom Restaurang och livsmedel, vi lär oss bemöta kunder och laga mat, stå i kassan men framförallt matlagning. Där är huvudfokus. Vi lagar ofta maten tillsammans i klassen och det är roligt när vi får beröm. Lärarna brukar gilla det vi gör och köper ofta med maten hem. Alla är väldigt hjälpsamma och stöttande på den här skolan. Alla i min klass är snälla också, vi är en bra klass som håller samman. Köket är stort och rymligt och vi har massor med bra utrustning. Jag tycker allt fungerar bra på skolan

Vad drömmer du om att göra efter studenten?

— En dröm jag har är att få jobba inom lyxrestauranger där jag kan utvecklas ännu mer, det är nog mitt högsta mål.

Tror du att du kommer plugga vidare?

— Jag ska plugga vidare, jag vet inte exakt vilken utbildning jag ska gå än men jag vill rikta mig som miljöinspektör eftersom jag vill ha mer kunskaper inom Restaurang och livsmedel. Jag läser till högskolebehörighet just nu så jag har möjligheten att välja vad jag ska plugga efter studenten.

Vad är det roligaste du gjort under utbildningen?

— Svårt att välja, nästan alla moment är jätteroliga. Vi har roliga lärare som vi skojar och skrattar ihop med hela tiden. Det är nog det bästa.

Hur är det att vara på praktik?

— Det bästa med att vara ute på praktik är att man kommer in i arbetslivet och får lära sig hur det fungerar i branschen. Ett annat stort plus är att jag får äta så mycket god mat varje dag. Jag har haft praktik i nästan ett helt år nu och jag läser som lärling, då är vi ute på arbetsplatser 50% av skoltiden. På min praktik fick jag vara med kocken hela tiden vilket var väldigt lärorikt, jag lär mig rätt fort och det är alltid nya saker att ta till sig.

Skulle du rekommendera Praktiska Gymnasiet Borås till andra?

— Jag rekommenderar absolut skolan och min utbildning, man lär sig så himla mycket här. Lärarna är verkligen stöttande, känner man sig nere eller behöver prata är de alltid där och lyssnar. De utformar undervisningen så det fungerar för varje elev och så tycker jag alltid det ska vara på alla skolor, det gör att man längtar till att komma dit varje dag. Om man känner sig trött på att sitta vid skolbänken ska man söka hit, det är mycket praktik och jobb och man sitter aldrig still. Man får träffa många nya människor inom branschen och man lär sig mycket om service och bemötande.

Ikon som ska efterlikna bestick som kniv och gaffel

Restaurang och livsmedel

Här kan du läsa mer om Restaurang och livsmedel och göra en intresseanmälan till Praktiska Gymnasiet Borås.

Om mig

Namn: Shkar

Program: Restaurang och livsmedel

Inriktning: Kök och servering

Alla Elevberättelser

Restaurang och livsmedel finns även på följande skolor

Se var inriktningen finns

Shkar om Restaurang och livsmedel finns även på följande skolor