[wpdreams_ajaxsearchlite]

Hur är det att plugga Försäljning och Service?

bild på eleven Mila - Försäljning och service på Praktiska Gymnasiet Skellefteå

Lärarna här är duktiga på att se varje elev

Mila går andra året på Försäljning och service hos oss på Praktiska Gymnasiet Skellefteå. Ett av dom roligaste projekten under utbildningen har varit att driva eget UF-företag där Mila och en klasskompisar målar om och säljer vaser.

Varför valde du Försäljning och service?

Jag valde Försäljning och service eftersom jag är en väldigt utåtriktad person som gillar att göra praktiska saker. Jag har velat bli mäklare när jag var yngre, men nu har ändrat mig lite och vill istället jobba mer socialt och utåt. Därför kändes Försäljning och service som ett bra program. Jag är jättenöjd med mitt val. Jag tycker det är intressant med service och hur man köper in produkter i butik, hur man exponerar och visar upp dom.

Hur är det att plugga på Praktiska Gymnasiet Skellefteå?

Det är väldigt trevliga elever och lärare här på skolan, vi är ca 12 stycken i min klass och vi brukar hänga allihopa men även uppdelat med sina närmaste kompisar. Lärarna här anpassar sig alltid till eleverna så vi ska lära oss på bästa sätt och det är väldigt tacksamt. Dom är duktiga på att se varje elev och man får mycket hjälp av dom.

Hur är det att vara på praktik (APL)?

Det är jättekul att vara på praktik! Jag gör min APL på butiken Indiska där jag får göra det mesta. Jag packar upp varor, städar, tar emot leveranser, står i kassan, packar kundvaror osv. Det är kul och alla är trevliga! Jag tycker det är jättebra att vi får komma ut på en riktig arbetsplats, man får bra insikt i vad man tycker om och vad man skulle vilja testa mer av. Innan jag började min APL var jag jättesäker på att jag skulle jobba i klädbutik efter skolan, men nu när jag testat det tycker jag kanske att det är lite för lugnt för mig. Jag vill ha högre tempo i vardagen. Därför vill jag testa APL i en matbutik för att se hur det är i jämförelse. Det är lyxigt att få den möjligheten redan på gymnasiet.

Vad är det roligaste du gjort under utbildningen? 

När vi gick i ettan hade vi mycket gemensamma grupplekar för att lära känna varandra och det var väldigt kul! Sedan har vi varit på en del studiebesök, bland annat Stora Coop och en mäklarbyrå för att se hur det dagliga arbetet går till.

Ett annat roligt projekt vi gjort under utbildningen är att starta upp vårt UF-företag, @meinredning. Vi köper in begagnade vaser från secondhands och målar om dom med snickerifärg och bikarbonat. Vi startade företaget nu i tvåan och hade första försäljningen i mars och andra i april. Det är kul och man får bestämma allt själv, jag är VD i företaget. Jag är väldigt strukturerade så det passade mig. Framåt planerar vi att ringa runt till olika ställen som man kan stå och sälja på.

Två elever som står framför sitt försäljningsbord av vaser - Försäljning och service på Praktiska Gymnasiet Skellefteå

Vad vill du göra efter studenten?

Efter studenten vill jag nog jobba ett år, kanske resa utomlands i ett par månader. Jag vill tjäna pengar ett tag och kanske börja plugga efter det. Jag läser till grundläggande högskolebehörighet så att jag har möjligheten att välja sen, kanske blir det polis eller mäklare. Det finns så mycket att välja på.

Vad vill du ge för tips till de som ska börja gymnasiet i höst?

Jag tycker att ett bra tips är att välja utifrån sina egna intressen och inte efter vad ens kompisar kommer välja. Jag är väldigt glad att jag gjorde det. Jag har kompisar som allihopa valde samma för att dom inte vågade börja gymnasiet själva på en ny skola, och ingen av dom är speciellt nöjda idag. Jag valde det jag var intresserad av och jag mycket glad över mitt val!

Ikon som ska efterlikna en kundvagn

Försäljning och service

Här kan du läsa mer om Försäljnings- och serviceprogrammet och göra en intresseanmälan till Praktiska Gymnasiet Skellefteå.

Om mig

Namn: Mila

Program: Försäljning och Service

Inriktning: Försäljning och Service

Alla Elevberättelser

Försäljning och Service finns på följande skolor

Mila om Försäljning och service finns även på följande skolor