[wpdreams_ajaxsearchlite]

Hur är det att plugga Försäljning och Service?

Bild på eleven Mariella

Jag valde försäljning och service för att jag tycker om att träffa människor

På Praktiska gymnasiet i Kristianstad går Mariella andra året på programmet försäljning och service. Hon tycker att programmet förbereder henne för arbetslivet efter gymnasiet samtidigt som hon valt att lägga till kurser som ger henne högskolebehörighet. Till hösten ser hon fram emot att skolan flyttar in i nya lokaler.

Varför valde du Försäljning och service på Praktiska Gymnasiet Kristianstad?

Jag valde att läsa försäljning och service för att jag tycker om att träffa människor och gärna vill jobba i butik efter gymnasiet. Att det blev just på Praktiska var för att det är mycket praktik och att man får testa på arbetslivet och jobba samtidigt helt enkelt. Jag tycker att programmet passar mig bra, eftersom jag jag gillar praktik och när man får jobba blir skolan inte lika tuff. Vi gör allt skolarbete på lektionstid också vi har inga läxor med hem.

Vad har du fått lära dig hittills?

I skolan lär vi oss om handel som är karaktärsämnet. Vi lär oss om inköp, praktisk marknadsföring, entreprenörskap, bokföring och lite sånt.

Vi har varit på studiebesök på C4 som är ett köpcenter i Kristianstad och på Ullared. På Ullared berättade de om själva verksamheten och hur de startade och så fick vi kolla runt lite i butiken. Det besöket på Ullared har varit det roligaste på utbildningen hittills.

Hur trivs du på skolan?

Jag tycker att lärarna är bra! De hjälper till när man behöver hjälp eller vill prata. Jag trivs bra i klassen också. Vi kommer bra överens och kan prata med varandra om precis vad som helst. I höst flyttar vi till nya lokaler också och det kommer bli bra! Det är en stor och fräsch skola som jag tror alla kommer trivas i.

Vad drömmer du om att göra i framtiden? 

Jag har inget direkt drömjobb men jag vet att jag vill jobba i butik efter gymnasiet. När man tagit studenten från programmet kan man jobba med många olika saker som i matbutiker, klädbutiker och lager. Egentligen alla servicejobb där man träffar folk. Jag har valt att lägga till högskolebehörighet i min utbildning också så jag kan plugga vidare. Då blir det kanske till polis, för det är något som jag alltid velat bli. 

Vad får du göra på din praktik (APL)?

Jag har varit på Coop i 2 år. Jag får vara lite överallt där jag behövs. Jag får plocka och prissänka varor, vara bakom disken och stycka kött, vara i bageriet och sitta i kassan. Jag får göra allt som den ordinarie personalen gör förutom att vara i spelbutiken och posten. Jag trivs bra på Coop och har bra kollegor, de finns där om jag behöver hjälp eller behöver lära mig något. Jag tycker att bästa med att ha APL är att man får lära känna arbetslivet och få erfarenhet direkt, inte bara sitta i skolbänken. Man får se hur det funkar i verkligheten och är redo att jobba sen när man går ut gymnasiet och ska börjar jobba.

Skulle du rekommendera andra att söka till Praktiska Gymnasiet Kristianstad?

Det skulle jag verkligen göra! Vi har bra lärare som lär ut bra och vi får lära oss allt som har med handel att göra. Det finns många bra linjer här och alla program har praktik. Här kommer man nära alla och kan prata med läraren om allt, men man kan även vända sig till eleverna som är med i elevkåren. 

Ikon som ska efterlikna en kundvagn

Försäljning och service

Här kan du läsa mer om Försäljnings- och serviceprogrammet och göra en intresseanmälan till Praktiska Gymnasiet Kristianstad.

Om mig

Namn: Mariella

Program: Försäljning och Service

Inriktning: Försäljning och Service

Alla Elevberättelser

Försäljning och Service finns på följande skolor

Mariella om försäljning och service finns även på följande skolor