[wpdreams_ajaxsearchlite]

Hur är det att plugga Djurvård?

Bild på eleven Lea

Det kändes som en bra linje eftersom jag vill bli veterinär

Med en dröm om att bli veterinär valde Lea att börja läsa på Naturbruksprogrammet med inriktningen Djurvård på Praktiska Gymnasiet i Kristianstad. Hon trivs bra i sin klass och gillar hur alla är vänner med varandra över årskurserna på skolan.

Vad fick dig att välja Naturbruksprogrammet på Praktiska Gymnasiet Kristianstad? 

Jag arbetar väldigt mycket bättre praktiskt och så kändes det som en bra linje eftersom jag vill bli veterinär och gillar djur. Man lär sig väldigt mycket och får med sig mycket till framtiden. Gillar du djur och vill arbeta med naturbruk eller djurvård är det ett bra program. 

Vad har du fått lära dig inom Djurvård hittills?

Vi lär oss om djurens olika kroppsdelar och vilka som är idisslare eller inte och vad de ska äta. Vi har läst kurser i Biologi, Lantbruk, Djurvård och Etologi (läran om djurens beteende). Vi har också mycket hundkunskap. Vi lär oss om olika raser och hur en hunds kropp är uppbyggd. Sedan har vi också lärt oss om vilda djur och naturbruk också

Vad tycker du om Praktiska Gymnasiet Kristianstad?

Jag trivs jättemycket i klassen, vi är sex tjejer. Det är trevligt och vi delar på mycket och har en bra gemenskap. Vi kommer att få nya lokaler efter sommarlovet som är jättefina! Vi har varit där och kollat. De är ljudtåliga så man kan vara högljudd utan att det hörs, så man kan koncentrera sig bättre. Det är en jättefin skola faktiskt.

Vad tycker du om lärarna på skolan? 

Jag tycker att lärarna är jättebra. De har olika lärosätt att lära ut på. Vissa vill att man ska skriva kortfattat och andra vill ha långa texter. När det är varierande så lär man sig lättare tycker jag. När man inte kan koncentrera sig får man röra på sig istället och man lär sig mycket genom både teori och praktiskt.

Vad vill du göra i framtiden? 

Jag ska plugga vidare till veterinär! När jag tar studenten kan jag jobba som djurskötare, kennel uppfödare (eftersom vi lär oss mycket om hundar och katter). Jag kan också arbeta i djuraffär eller på zoo.

Har du något favoritminne från tiden på skolan? 

Det är när vi åkte till Kolmården i tre dagar på utbildning, det var väldigt roligt. Jag tyckte också det var också kul när vi fick testa att linda tassbandage. Vi får ta med våra egna hundar på skolan och arbeta med dem.

Vad får du göra på din praktik (APL)?

Första året var jag på ett hunddagis. Där fick jag gå ut med hundarna och fylla på deras mat. Jag fick också leka och mysa med dom, det är alltid lika kul. Andra året var jag i en djuraffär. Där fick jag lära mig hur kassan fungerar, lite om fiskar och andra smådjur, inventera och fylla på varor. Jag fick också hjälpa kunder när jag väl kunde med mina egna kunskaper. Praktiken är ett bra sätt att få testa på arbetslivet och det blir en vila från det teoretiska.

Har du planer på att göra utlandspraktik?

Jag ska faktiskt till Italien i oktober! Vi är sju stycken från Praktiska Kristianstad som ska dit. Vi har inte fått exakta datum eller vart vi ska praktisera än, men vi vet att vi ska dit och vara där i tre veckor. Jag ser fram emot att få utforska Italien och att få lära mig massa nytt, det blir ju en praktik som vi aldrig varit på innan. Jag är jättetaggad!

Har du några tips till alla som börjar gymnasiet i höst?

Stressa inte och försök att lära känna många elever, ni kommer kunna hjälpa varandra. I skolan umgås alla med alla.

Icon i form av en hund

Naturbruk

Här kan du läsa mer om Naturbruksprogrammet och göra en intresseanmälan till Praktiska Gymnasiet Kristianstad.

Om mig

Namn: Lea

Program: Naturbruk

Inriktning: Djurvård

Alla Elevberättelser

Naturbruk finns på följande skolor

Lea om Naturbruk finns även på följande skolor