[wpdreams_ajaxsearchlite]

Hur är det att plugga Hår- och makeupstylist?

Léa, elev på Praktiska Gymnasiet Göteborg

Allt med smink är så kul

Lea Olivero är 20 år och går på Praktiska Gymnasiet Göteborg och går Övriga hantverk inriktning Hår- och Makeupstylist.
– Allt med smink är så kul för det ger människor självförtroende, the power of beauty.

Varför valde du Praktiska Göteborg?

– Jag har varit passionerad och haft ett riktigt intresse av smink sedan jag var 14 år.

Det är så avslappnande att sminka andra, jag försvinner in i min egen värld. Allt med smink är så kul för det ger människor självförtroende, the power of beauty. Det fanns ingen linje som erbjöd endast makeup så därför valde jag att läsa till stylist.

Jag fick hjälp av studievägledaren som visade olika skolor och jag fastnade för Praktiska på grund av APL, en vanlig skola ger inte lika mycket erfarenhet. Det är bra om man redan lyckats skaffa sig kontakter och erfarenhet under skolgången och det ser bra ut på CV:t, detta får man inte på andra skolor.

Berätta om din utbildning!

– Vi läser många olika kurser och de är alla uppbyggda på varandra. Det är lite speciellt men på ett bra sätt då alla ämnen kan kopplas ihop. Alla elever har olika inriktningar, vi brukar göra en lista med de mål vi vill nå och sedan kan de anpassa lektionerna så alla kan göra det som passar dem bäst, det vi behöver lära oss. Även de teoretiska lektionerna är mer praktiskt lagda och vi har många öppna diskussioner.

Vad är ditt dröm jobb?

– Just nu måste jag säga att Sephora är mitt drömjobb, jag jobbar redan extra här när jag inte praktiserar. Sephora sammanfattar allt jag älskar och vill jobba med, smink, parfym, hudvård, kunder etc. Jag tycker även inventering är kul. I framtiden hade det varit roligt att arbeta med ett enskilt märke där man får mer ansvar både när det gäller kosmetikan och försäljningen, kanske ett jobb där jag får pendla mellan Sverige och Frankrike. Men just nu vill jag bara växa i Sephora butiken.

Det finns många möjligheter efter studenten, stylist programmet öppnar många dörrar. Vi kan exempelvis jobba med smink, fransar, naglar, i butik eller som frisörer. Vi kan även jobba i filmstudios med så kallad effects makeup, det finns skolor som satsar på detta om man vill läsa vidare. Det finns så många inriktningar, allt beror på vilken ambition man har.

Vad är det bästa med APL och vad får du göra?

Att man får så mycket erfarenhet och har chans att skaffa kontakter. De andra åren har jag haft praktik på en frisörsalong och en skönhetssalong, jag har fått lära mig så mycket olika saker. Allt som man gör i en butik. Jag står i kassan, tar emot leveranser, hjälper kunder och städar i hyllorna. Jag får också sminka många av de som kommer in i butiken, det är jätteroligt.

Om mig

Namn: Lea Olivero

Program: Övriga hantverk

Inriktning: Hår- och makeupstylist

Alla Elevberättelser