[wpdreams_ajaxsearchlite]

Hur är det att plugga Låssmed?

Erik, elev på Praktiska Gymnasiet Stockholm Liljeholmen

Att jobba som låssmed är kul

Erik läser till låssmed på Industritekniska programmet på Praktiska Gymnasiet Stockholm Liljeholmen. Han är jättenöjd med sitt val av både skola och program och ser fram emot att börja jobba direkt efter studenten. Men först ska han åka på utlandspraktik till Italien och praktisera som låssmed.

Hur kommer det sig att du valde Praktiska Gymnasiet Stockholm Liljeholmen?

I 8:an när vi skulle praktisera så visste jag inte vad jag ville praktisera som, men min pappa hade kontakter inom låssmederi och föreslog att jag skulle testa det. Jag tyckte redan då att det verkade väldigt roligt och intressant. När jag sen skulle välja gymnasium fanns bara Praktiska Stockholm Liljeholmen som alternativ för att bli låssmed, och jag ångrar inte mitt val. Att välja gymnasium är det viktigaste val man ska göra och jag har valt helt rätt!

Varför valde du att läsa till Låssmed?

Redan i högstadiet var jag inställd på att bli låssmed, det finns inte många låssmeder och blir man duktig så kan det gå väldigt bra för en. Jag är jättenöjd med mitt val, att vara låssmed är något jag verkligen vill göra. Jag tog ett eget initiativ när jag valde program, det var ingen av mina kompisar som valde låssmed så jag kände ingen här från början men jag fick nya kompisar. Jag är väldigt nöjd med hela utbildningen, de vanliga ämnena, min praktikplats, eleverna, lärarna, miljön och omgivningen, ja alltihop!

Vad får du lära dig på Industritekniska programmets inriktning Låssmed?

Jag lär mig grunderna till att bli låssmed och får verktygsvana. Jag lär mig vad sakerna är och är till för, hur man monterar, lägger cylindrar, lägger tillhållarlås efter nyckel och hur man uppför sig på praktiken. På praktiken lär jag mig mest, som vad saker heter, hur man sätter upp dom och hur man programmerar. Det är bra att man får vara ute på riktigt och jobba och lära sig av de som håller på med detta dagligen, det är en av de bästa sakerna med utbildningen.

Hur är det att plugga på Praktiska Gymnasiet Stockholm Liljeholmen?

Jag trivs jättebra, skolan är kanon! Första dagen när alla kom till klassrummet så började jag prata och lära känna allihop, man blir snabbt en del av gänget här. Miljön generellt är grym, alla elever och lärare är jättetrevliga. Det är enkelt att få kompisar och man får nya kompisar varje dag! Idag t.ex pratade jag med några nya elever, man kan prata med vem som helst och det finns alltid någon att umgås med. Det gäller bara att våga, att ta sig själv i kragen och göra något åt situationen, och rätt var det är så kanske någon börjar prata med dig.

Hur trivs du i din klass och vad tycker du om lokalerna?

Vi är 9 st elever som läser till låssmed och vi hänger på raster och på lunchen. Vi umgås allihop som ett stort kompisgäng och kommer bra överens. Lokalerna är grymma, speciellt yrkes salarna där vi utför allt det praktiska.

Hur är lärarna på skolan?

Jag gillar mina lärare. Jag har lätt att prata med dem, alla är snälla och man får hjälp om man behöver. Vi har resursdagar på skolan, det innebär att man kan vara i skolan och plugga om man ligger efter i ett ämne. Man får en kallelse för att komma till skolan och plugga så att man får godkänt i det ämnet, det är grymt och en extremt bra möjlighet. Idag blev jag klar med 6 uppgifter som jag låg efter i tack vare resursdagen, det är guldvärt.

ERIKS GYMNASIETIPS!

  • Prata med elever och bjud in dig själv. Hitta någon du vill bli kompis med och bara börja prata, var inte blyg.
  • Välj rätt utbildning för dig. Det är bara du själv som kan och ska bestämma, det spelar ingen roll vad någon annan säger. Det är ditt val och din framtid!

Hur är det att vara på praktik (APL)?

Det är riktigt bra, man får lära sig av de som kan yrket på riktigt. Jag lär mig allt om låssmederi, både moderna och gamla saker. Istället för att bara prata om det så får jag känna på hur det är att jobba ute på byggen, det är en viktig lärdom, learning by doing helt enkelt.

Vad har du fått göra på din praktikplats?

Allt mellan himmel och jord! Jag har gått på byggen och skruvat upp behör, lagt cylindrar, dörrstängare, programmerat automatik, dragit kabel och lärt mig kortläsare. Ibland blir jag ivägskickad på egna jobb, då får jag lära mig att hantera och prata med kunder samt att arbeta självständigt, för så blir det ju i framtiden. Det känns som att man är en anställd.

Vad vill du göra efter studenten?

Jag ska arbeta som låssmed såklart! Det är bara att börja jobba, samma dag som jag tar studenten.

Vilket är ditt bästa minne från Praktiska Gymnasiet Stockholm Liljeholmen?

Det bästa minnet kommer ganska snart för jag ska på praktik utomlands! Jag ska åka till Italien och praktisera som låssmed. Annars är det praktiken som är jätterolig.

Varför ska man söka till inriktningen låssmed?

Att jobba som låssmed är kul, det är roligare än man tror. Många vet inte vad en låssmed gör och det är synd, de tror att man bara står i ett köpcentrum och gör nycklar men det är mycket mer än så. Låssmed är ett riktigt hantverksyrke och det kommer aldrig försvinna.

Varför tycker du att man ska söka till Praktiska Gymnasiet?

Det finns ingen anledning att inte söka till Praktiska Gymnasiet Stockholm Liljeholmen. Om du fortfarande inte har förstått varför du ska söka hit får du läsa om intervjun. Detta var mitt bästa val någonsin, jag är väldigt nöjd med mitt val.

Ikon som ska efterlikna ett lås

Låssmed

Här kan du läsa mer om Industritekniska programmets inriktning Låssmed och göra en intresseanmälan till Praktiska Gymnasiet Stockholm Liljeholmen.

Om mig

Namn: Erik

Program: Industritekniskt: Låssmed

Inriktning: Låssmed

Alla Elevberättelser